Apple teatas, et ettevõte kasutab tarkvarauuendusi vanade telefonide jõudluse piiramiseks. Firma ütles, et sellega hoitakse ära olukorrad, kus vanad telefonid ennast ootamatult välja lülitada võivad.

Tehnoloogiaanalüütikud ja pahased kliendid on raporteerinud, et uuendused on viinud selleni, et vanad telefonid on tublisti aeglasemaks muutunud. Mõned on öelnud, et selle põhjus on Apple`i soov suunata inimesi endale uusi telefone ostma.

Apple kinnitas täna, et nende eesmärk on teistsugune. Nad selgitasid, et kuna liitium-ioonakude jõudlus kahaneb ajapikku, võivad vanad telefonid mõnikord end ootamatult välja lülitada, et komponente kaitsta. Apple teatas, et nende tarkvarauuendused, mis on mõeldud mudelitele iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE ja iPhone 7, peaksid selliseid väljalülitumisi vältima ja ka akude eluiga pikendama. Seda tehakse kõrge energianõudluse "tasandamise" teel, mis toobki kaasa ka telefonide aeglustumise.

Akulaadimisidufirma StoreDot juht Doron Myersdorf selgitas, et tänu uuendustele hakkavad telefonid käsklusi ümber järjestama, et vältida kõigi ülesannete paralleelselt ettevõtmist. Tulemusena saavad asjad piltlikult öeldes hiljem valmis ja telefon ongi aeglasem.

Tallinna tehnikaülikooli materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi vanemteadur Arvo Mere ütles ERR Novaatorile, et kasutaja ei peaks sellise strateegia kasutamise pärast väga pahane olema. "On hea põhjus, miks kasutajad ei saa kontrollida, kui palju liitiumioonakud voolu välja annavad," sõnas ta.