Sellel on juba 2014. a keskpaiga seisuga miljard aktiivset kasutajat koos ja vastavat tarkvara kasutavadi nutiseadmeid tootvaid firmasid on terve müriaad.

Androidi suurim probleem on olnud alati killustatud turg: uuendused ei jõua kohe automaatselt seadmetesse, vaid Google teeb need esmalt valmis ja iga tootja peab seejärel ise need oma aparaatide jaoks sobivaks muutma.

Selle tulemus on pahatihti see, et seadmetootja viitsib mõne aja jooksul aparaadile uuendused kättesaadavaks muuta ja siis "hülgab" selle, nii et iga nutiseadme tarkvara jääbki teatud Androidi väljalaske juurde pidama.

Kuna Androidi vallas teenib raha peamiselt üks firma, Samsung, ei raatsi keegi üleliia kulutada. Tarkvarauuendustega tegelevatele asjatundjatele tuleb ju palka maksta. Pealegi on uuendusi ootavad seadmed juba müüdud, neilt enam raha ei lisandu, mis võiks motiveerida.

See tähendab, et seade ei saa enam uuendusi ega ka parandusi. Kui keegi kusagil uue pahavara avastab, jääb "lappimata" seade selle vastu kaitsetuks.

Computerworldi ajaveeb Android Intelligence otsustas uurida, kui hull see probleem tänapäeval ikkagi on. Nad uurisid kuut suurt tootjat.

Selgus, et enamik teeb seadmete tarkvara uuendamisel keskpärast tööd, aga päris läbi ei kuku. Hindamine käis suuresti selle põhjal, kui ruttu uus tippmudel ja selle eelkäija tarkvarauuendused kätte saavad.

Võitjaks osutus Google ise skooriga 95/100, mille Nexus-seadmed saavad uue Androidi kohe, kui see ilmub. Nexustel on muidugi ebaaus eelis, kuna need on Google'i esindusseadmed ja võõrastel tootjatel polegi võimalik sama ruttu uuendusi kasutajani tuua.

Teiseks tuli HTC (86/100), mis suutis seni värskeima Android M-i mudelitele One M9 ja M8 allalaaditavaks muuta vähem kui kolme kuuga. Nad hoiavad kasutajaid hästi ka asjadega kursis Twitteri vahendusel.

3. koht: LG (71/100)

4. koht: Motorola (52/100)

5. koht: Samsung (49/100) - selgub, et enim Androidi seadmeid müüv firma on laisk tarkvaratäiendaja! Galaxy S5 pole ikka M-i saanud.

6. koht: BlackBerry (0/100) - selle ainus Androidi telefon jooksutab ikka veel Android L-i! Selle lisamine "võistlusse" tundub totakas ja ka veidi pahatahtlik, aga no siin ta on.

See uuring puudutas konkreetselt USA-d, kus Androidi täiendamisprotsessi on segatud ka mobiilioperaatorid, mis lisab täienduste kättesaadavaks muutmisele vahel nädalaid või kuid.

Aga vana probleem on endiselt õhus: isegi suured tootjad ei täienda oma seadmeid nii ruttu kui võimalik, sest neil pole motivatsiooni. Milleks kulutada raha uuendusele, kui seade on juba müüdud, millele see saabub.

Tundub, et ainuke võimalus seda igavest probleemi lahendada on Google'i "rahakotirauad avada" ja kiireid täiendajaid premeerima hakata. Olgu siis raha pakkumisega või soodsamate partnerlepingute näol.