Üks rakendus (võiks pigem öelda, et kõikide automatiseerimisprogrammide ema: Tasker) on jäänud siiani tahaplaanile. Seda suuresti just Taskeri arhailise ning keerulise kasutajaliidese tõttu, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Aasta alguses väljastati rakendusele uuendus, mis tõi endaga kaasa ka uue lihtsama kasutajaliidese. Lisaks on Tasker hetkel soodushinnaga pakkumisel, tehes programmi veel ahvatlemaks.

Funktsionaalsus

Alustuseks tuleb ära mainida, et Tasker on saanud endale mõnda aega tagasi uue kasutajaliidese nn Holo stiilis. Selle loomisel on arvestatud keskmise inimese loogikat ning lihtsustatud tugevalt reeglite loomist, et ka natuke arvutivõõramad kasutajad saaksid probleemideta vajalikud ülesanded ning reeglid rakendusse sisestada.

Võimalused, mida rakendus kasutajale pakub, sõltuvad suuresti sellest, mis seadme peal seda kasutada. Just riistvarast, Androidi operatsioonisüsteemi versioonist ning osade funktsioonide puhul ka root-kasutaja õigustest.

Samas võrreldes teiste analoogsete rakendustega on Taskeril kõige rohkem võimalusi. Reeglite loomisel rakendub täpselt seesama loogika, mis teistel analoogsetel programmidel: teatud tingimusel käivitatakse määratud ülesanded.

Põhilised asjad, mida kasutatakse, on lihtsad – teatud ajaperioodil või asukohal lülitatakse telefon hääletuks, seatakse automaatne vastus jms.

Tegelikult lubab Tasker teha ka palju muud ning suhelda edukalt ka teiste rakendustega. Seda stiilis: kui kalendris on aktiivne sündmus pealkirjaga Kohtumine ... siis telefon on hääletu ning saadetakse automaatne sõnum vastu. Või siis kui ühendatakse autos või kodus dokki, seatakse teatud parameetrid ning käivitatakse rakendused.

Mõned kasutajad on väidetavalt kirjutanud valmis ka reegli, kus telefoni lahtilukustamisel vale parooli sisestades tehakse eesmise kaameraga pilt, võetakse GPSist seadme koordinaadid ning saadetakse e-kirjaga kindlaksmääratud aadressile. Üks kasutaja kasutas seda platvormi lausa ühe lihtsa mängu loomiseks.


Tasker toetab ka erinevaid laiendusi (plugin) teiste rakenduste ning platvormidega suhtlemiseks. Olgu selleks siis lähivälja andmesidet (NFC) kasutatavate kleebistega käskude aktiveerimine või Google Voice'i rakenduse kaudu telefoni juhtimine.

Kõige huvitavam on siiski Tasker App Factory rakenduse laiendus. Tänu sellele on võimalik eksportida ülesanne eraldi rakenduseks paari sõrmeliigutusega ning kasutada ka teistes seadmetes. 

Nende rakenduste kasutamisel ei ole vajalik Taskeri olemasolu. Loomulikult need rakendused ei toimi soovitud tingimustel, vaid käskude täitmiseks tuleb ise programm käivitada.

Täit nimekirja erinevatest funktsioonidest ning võimalustest leiate Taskeri Google Play rakendusepoe lehelt. Info rakenduse laiendite kohta ning näidisreeglid on olemas Tasker Wiki leheküljel (mõlema lingid lõpus).

Kelle jaoks?

Ikka ja jälle jõuame automatiseerimise rakenduste (ning ka muude programmidega) selleni välja, et Androidi operatsioonisüsteemiga telefonid ei ole ainult helistamiseks. Need on siiski kaasaskantavad miniarvutid, mil olemas ka helistamise funktsioon.

Kui on soov selle pisikese (tahvel)arvutiga teha teatud toiminguid või enda päeva mugavamaks, siis Tasker pakub seda kindlasti.

Kokkuvõte

Tasker on ausalt teeninud tiitli "maailma parim automatiseerimisrakendus Androidile", kuna pakub kõige funktsionaalsemat ning paindlikumat lähenemist.

Küsimus ei ole enam Taskeri võimekuses, vaid teiste programmide ning platvormide integratsioonis Androidi opsüsteemi – kas ja milliseid väliseid sisendeid/käske nende API toetab, mida Android seade reaalselt lubab kasutajal teha jne.

Tihti, kui tundub, et see ei ole võimalik, siis on piiranguks kasutaja nupukus või fantaasia. Kui viimasest jääbki väheseks, siis Tasker Wiki aitab leida häid lahendeid ning ideid.