Asi pole mitte ainult mugavuses kohe pildid ära näha või kaadri hinnas, vaid ka faktis, et digitaalsed fotoaparaadid salvestavad iga faili juurde vajalikud pildistamise parameetrid, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Parameetrid, nagu säriaeg, ava, objektiivi-info, pildistamise aeg ning ka asukoht kui seadmel on GPS olemas.

Filmile pildistaja kasutas tihtilugu vanamoodsat metoodikat paberi ja pliiatsi näol või usaldas oma mälu. Nüüd on võimalik seda protsessi natuke mugavamaks teha väikese tasuta Androidirakenduse Exif4Film abil, mis lubab pärast filmi digitaliseerimist vajaliku info mugavalt failidele lisada.

Funktsionaalsus

Platvorm koosneb kahest osast – Androidiseadmele mõeldud rakendusest ning Windowsi operatsioonisüsteemil töötaval programmist.

Metoodika on iseenesest imelihtne – Androidirakendusega salvestatakse iga kaadri info ning Windowsiprogrammiga lisatakse see info failidele. Kuidas see täpsemalt toimib ning mis võimalused on, sellest kohe ka lähemalt räägime.

Androidirakendus toimib imelihtsalt – lisa programmi kaamera ning objektiivi info, vali film kas olemasolevast andmebaasist või sisesta käsitsi uue filmi info ning pärast seda saab juba iga kaadri kohta infot eraldi salvestada.

Kasutaja saab samaaegselt järge pidada rohkem kui ühel filmirullil – olgu need siis erinevad kaamerad või ühe kaamera erinevad filmirullid.

Lisaks saab rakenduses iga uue kaamerakere või objektiivi andmete sisestamisel valida, milline objektiiv mis kerega ühildub. Seda just kasutamismugavuse seisukohalt, et ei kuvataks näiteks keskformaatkaamera juures 35 mm kaamera objektiive.

Tuleme nüüd salvestatavate parameetrite juurde. Programmis saab lisada kaadri salvestamise aja, koha, objektiivi-info, fookuskauguse, valguse mõõtmise metoodika, ava ning säriaja. Lisaks veel välgu info (kas oli või ei olnud), särikompensatsiooni ning ka valge tasakaalu info (mis valgustingimustes pildistatud).

Asukoha-info salvestamisel on loomulikult eeldus, et Androidiseadmel on GPS olemas. Iga kaadri juurde saab panna ka lisamärke, olgu see siis lisainfo enda jaoks või muu kommentaar. Juhul, kui on kartus, et hiljem ei saa kaadreid kokku viia, siis programm lubab kaamerarakendusega teha lisapildi juurde.

Kogu see informatsioon tuleb edasi kanda tavaarvutisse. Selleks on kaks võimalust: luua XML-fail filmi infoga seadme sisemällu või eksportida otse Dropboxi. Viimane on eriti mugav, kuna siis saab kiirelt ning lisaklõpsudeta otse Windowsi keskkonnas olevas programmis laadida õige filmi informatsiooni.

Teine pool platvormist, nagu öeldud, töötab Windowsi opsüsteemil. Seal piisab digitaliseeritud kaadrite valimisest, vajaliku XML-faili laadimisest andmekandjalt või Dropboxist ning õigete failide kokkuviimisest kaadri infoga.

Arendaja sõnul peaks tarkvara saama sellega automaatselt hakkama kui failinimed on arusaadaval kujul. Juhul, kui see ei õnnestu, saab käsitsi kaadri siduda failiga. Pärast seda toimub väike infouuendus ning nagu ka digitaalse fotoaparaadiga tehtud fotoga, on filmi peale tehtud kaadril vajalik info olemas.

Lisaks on platvormil olemas Adobe'i laiendus Lightroom kasutajate jaoks, kes enamuse tööst teevad selle tarkvaraga.

Kelle jaoks?

Ilmselgelt on see rakendus vajalik nendele, kes pildistavad filmile ning soovivad mugavalt lisada vajaliku info kaadri juurde. Kasutajale, kes ei taha metsa minnes paberit ja pliiatsit kaasa võtta, kuid Androidiseade on käepärast.

Loomulikult saab seda programmi kasutada ka varem pildistatud fotode jaoks ning tagantjärgi andmeid sisestada. Kuid olgem ausad, selle jaoks on olemas ka mugavamaid lahendeid.

Kokkuvõte

Ajastul, mil "retrohipi" liikumine võtab uut hoogu sisse ning filmile pildistamine muutub üha populaarsemaks, on sellisel rakendusel kindel sihtrühm olemas.

Lisaks teeb see hilisema fotode jagamise internetis tükkmaad lihtsamaks, kuna vajalik informatsioon on failidel juures.

Rakenduse kasutamine on üldjuhul piisavalt lihtne, suurimaks miinuseks oli suumobjektiivide õige fookuskauguse sisestamine, kuna seda ei saanud numbriliselt otse määrata, vaid tuli +/– nupuga sisestada.

Sellegipoolest on see seni parim lahend filmiga pildistamisel vajaliku info ülesmärkimiseks.

Juhul, kui sa mõtled, kuidas filmi pealt pildid arvutisse saada, siis ära võimalust kaugelt otsi. Kõikides Photopointi esindustes pakutakse lisaks filmide ilmutamisele ka digitaliseerimise võimalust.