2018 Google I/O põhiteemad on mobiili-opsüsteemi Android järgmine suur väljalase P, asjade internet ja tehisintellekt. Siin keskendun peamiselt P-le, mis nüüd laiemale ringile ligipääsetav.

Ette rutates tahan öelda, et Google on täiendatud reaalsusele lõpuks ometi tõesti kasulikke rakendusi leidnud. Mobiilimängud ei pea jääma selle ala kõrgpunktiks. Aga sellest juba allpool.

P on juba allalaaditav

Androidi järgmine suur väljalase töönimega P on tarkvaraarendajate jaoks juba mõne aja jooksul kättesaadav olnud, aga nüüd ilmus ka avalik beetavariant.

P võib saabuda õhu teel

Tarkvarauuendusi võib saata ja paigaldada õhu teel (OTA), kui nutiseade seda toetab

P beetal on palju sõpru

P beeta on esimene Androidi suure väljalaske beetavariant, mida saab ametlikult (ilma igasuguste trikkideta) kasutada nii Google'i oma Pixeli telefonidel kui ka päris paljudel teistel.

Hetkel sobivad sellised aparaadid:

• Google Pixel ja Pixel XL, Pixel 2 ja Pixel 2 XL
• OnePlus 6
• Essential PH-1
• Xiaomi Mi Mix 2S
• Sony Xperia XZ2
• Nokia 7 Plus
• Oppo R15 Pro
• Vivo X21/UD

P pikendab akukestvust

Suurim areng selles vallas toimus Androidi puhul tänu praegu uusimale suurele väljalaskele 8.0 „Oreo”, aga P toob järgmise parenduse.

Kasutusel on tehnoloogia Adaptive Battery, mis jälgib äpikasutust nutiseadmes ja vähendab nende äppide akutarbimist, mida tihti ei kasutata. Majasisesed testid olla näidanud selle abil koguni 30% võrra senisest tõhusamat akusäästmist.

P õpib ennustama

Inimene on harjumuste ori, mistõttu Google lõi lahenduse App Actions, mis hakkab masinõppe toel ennustama, mida kasutaja nutiseadmes järgmiseks teha plaanib.

Ehk siis tarkvara jälgib kasutajat ja hakkab talle soovitusi jagama, a la "soovitan paigaldada selline äpp" või „näen, et ühendasid telefoni külge kõrvaklapid – kindlasti tahad, et ma esitan viimast laulu, mida oled kuulanud?”

Sarnane lahendus toimib äppides, nimeks Slices, aga selle täpse olemuse kohta veel eriti midagi avalikult teada pole.

Žestid on tulevik

P pakub senisest laiemat valikut nn ekraanižeste. Android pakub neid juba muidugi ammusest – lihtsaim on kahe näpuga ekraanipilti sisse-välja suumida –, aga sellest hakkab nüüd suurem trend kujunema. Eriti pärast seda, kui Apple need oma juubelitelefonis iPhone X tähtsale kohale seadis.

Android P veel iPhone’i eeskujul füüsilist kodunuppu ära ei kaota, aga žestide valik laieneb. Need puudutavad hiljuti avatud äppe, äpisahtli avamist jm.

Digiabiline muutub aina vägevamaks

Digiabilised on nutiseadmevallas üha kuumem teema, eriti viimase paari aasta jooksul, kui Amazoni loodud Alexa järsku leviku poolest konkurentidele tuule alla tegi.

Ka Google pingutab, et Assistant võimalikult paljudele seadmetele ja süsteemidele jõuaks, aga ühtlasi on alati tähtis abilise oskusi täiendada.

I/O 2018 üritusel paistis silma demo, kus Assistant su eest telefonikõnesid teeb ja kohtumisi kokku lepib. Teoorias vägev.

Muidugi on tüütu, kui peab digiabilisele käsu andmiseks iga kord eelnevalt „Hey Google” ütlema nagu seni. Abiline õpib peagi vestlust hoidma, s.t teatud aja jooksul ta mäletab, et teil jutuajamine veel kestab. Lisaks õpib ta eristama, kas inimene räägib tema või kellegi teisega.

Seda kõike teeb võimaliku(ma)ks muidugi masinõpe. Mis tähendab, et reaalsuseks muutuvad ka isiklikud tellimused, käsid näiteks Assistantil helistada Starbucksi ja tellida „mu tavaline”.

Assistant saab tulevikus ka kuus uut häält, mille seast valida, üks neist on vähemalt USA-s väga menukas R&B-laulja John Legend.

Fototöötlus muutub taibukamaks

Google'i fototalletamis- ja jagamisteenus Google Photos pakub juba niigi palju võimalusi, aga veel palju lahedat on lisandumas. Nagu piltidest teksti eraldamine, vanade mustvalgete fotode värvimine või ka värvide muutmine, et mingi osa pildilt esile kerkiks.

Google Lens õpib ka pildilt teksti tõlkima, kui nutiseadme „kaamerasilmaga” teksti sihtida. AR ehk täiendatud reaalsus selle parimal, kasulikemal kujul, kui meilt küsite!

Maps saab ülitähtsa täienduse

Google’i kaardi- ja navirakendus Maps on muidugi võimas asi, aga see on alati vajanud üht lisa, mis I/O-üritusel lõpuks ka välja hõigati.

Nimelt hakkab ka Maps täiendatud reaalsust rohkem kasutama. Kui praegu näed sa ennast kaardil nupukesena liikumas, mis ju ka AR-valdkonna trikk, siis tulevikus lisanduvad selged suunajuhis-noolekesed.

See saadab ajaloo prügikasti kõik need korrad, kus Mapsiga kindla sihtmärgi poole jalutades aina nuputama pead, et kas lähed ikka õiges suunas. Mida suurem linn, seda vähem on ju näha, et kas sind tähistav nupuke liigub soovitud suunas.

Kui aga kaarti sisse suumida, et täpsemalt vaadata, ei näe ju ekraanil korraga enam nii ennast kui ka sihtkohta. Selle vastu ongi suur abi need tulevikus lisanduvad suunavad noolekesed!