Kui sul on Pixel-telefon (mudel 2 või uuem), võid ise ka tutvuda, et milline järgmine suur väljalase on.

Uuenduse suurus on 1,72 GB. Ära unusta, et kui tahad seadme pärast tava-Androidile tagasi kolida, siis kustutatakse andmed ära.

Pisikesi uuendusi on muidugi nii palju, et keegi ei jaksa neid üles lugeda (ja keegi ei viitsiks pärast lugeda). Aga üldiselt tundub, et need keerlevad suhtlusäppide ja privaatsuse ümber.

Näiteks võib alates Android 11 hakata äppidele seadme ressurssidele (kaamera, mikrofon, asukoht vm) ühekordseid lubasid jagama. Senised valikud on „pidev ligipääs” ja „ligipääs lubatud, kui äppi kasutad”.

Lisaks kustuvad vähe kasutatud äppide ligipääsud teatud aja jooksul, nii et kergem on ülevaadet omada, mis äpp tohib aparaadis mida teha.

Mis veel? Ekraani ülaosast alla viibates avanevate kiirsätete hulgas on nüüd selline lisavidin (widget) nagu meediapleier. Kõik teavitused kuvatakse sellest allpool, muud kiirsätted (wifi avamine/sulgemine, taskulamp jne) paremal.

Seadme käivitusnuppu pikemalt all hoides saab lisaks taaskäivitamisele, väljalülitamisele ja muule tuttavale ligi ka nutikoduseadmetele. Kui palju Google neid soostub seal nähtavale tooma, on juba iseasi. Eelistatud on ilmselt Google’i enda omad.

Suhtlusäppide kohta:

* teavitused grupeeritakse edaspidi kokku vestlusteks (Conversations)

* iga vestluse kohta ilmub ekraanil esiplaanile mullike, nagu Facebook Messengeri puhul, millest kiiresti vestluse juurde liikuda. Hetkel toetabki seda ainult Messenger, aga arendajad võivad oma rakendusele sama võimaluse lisada.

Android 11 täisvariant ilmub usutavasti augusti lõpus või septembri alguses, nagu suurte Androidiuuenduste puhul tavaline. Millal see seadmetes allalaaditavaks muutub, sõltub juba igast tootjast eraldi. Google’i omad Pixel-telefonid saavad kindlasti enne teisi.

YouTube'is on muidugi juba palju ülevaatevideosid, vaata huvi korral näiteks seda:

[SAMAL ÕHTUL LISATUD] Android 11 esimene beeta on nüüd allalaaditav ka OnePro telefonidele 8 ja 8 Pro.

[13. JUUNIL LISATUD] Beetauurijad teatavad, et Android 11 ei sea enam nutiseadmega tehtavate videote suurusele 4 GB piirangut, mis on 4K- ehk suurte failide ajastul muidugi tervitatav. Hetkel pole küll äppi, mis seda võimalust ära kasutaks, aga küll tuleb.