Eelnevad sammud samas vallas on mõistagi e-lugeripere Kindle, tahvelarvuti Kindle Fire ja nendega seotud äpipood Amazon Appstore.

Siin on esmamuljed seadme kohta, mis pärinevad suuresti ExtremeTechist, aga ka mujalt saitidelt. Forte pole aparaadile veel näppe külge saanud.

Fire TV puhul on märkimisväärsed selle mitmekülgsus (digiboks ja digisisu striimija, aga ka mängukonsool) ja samas tagasihoidlik hind, 99 dollarit.

See hind kehtib muidugi USAs, kus seade juba saadaval on. Tootja esindajad on mokaotsast maininud, et vidin muutub kättesaadavaks loomulikult kõikjal maailmas, aga ei soovinud paljastada plaani täpsemate ilmumisaegade kohta.

Moodsate striimiseadmete mitteametlikuks pühaks graaliks kujunenud nn uue põlvkonna Apple TV eksisteerib ainult kõlakate kujul (ja seda juba pika aja jooksul). Amazoni esindajad on kindlasti väga rahul, et konkreetse toote juba müügile paisata saavad.

Foto: REUTERS

Fire TV on väidetavalt kolm korda suurema jõudlusega kui praegune Apple TV. See sisaldab neljatuumalist protsessorit, graafikaprotsessorit, 2 GB muutmälu.

Seadme üldpuldi disain jääb esmamuljete põhjal praeguse Apple TV omale alla, aga häälotsing pidavat korralikult töötama. Mikrofon peitub ka puldis, et häälotsingu kasutamiseks ei peaks üle ruumi karjuma (kaval trikk, mille võiks kasutusele võtta ka mõnes Xbox One'i tulevases mudelis).

Fire TV loojad on seadnud prioriteediks kiiruse ja kasutusmugavuse, mis tuli neil ka hästi välja. Kasutajaliides on välkkiire, eest leiab kohe terve rea video- ja muusikarakendusi ja kasutajakonto omanik saab luua eraldi keskkonna laste jaoks.

Fire TV-st on huvitatud ka mängukirjastajad, sellele on lubanud midagi arendada juba näiteks Disney, Gameloft, EA, 2K Games, Sega, Ubisoft, Double Fine ja Telltale Games (hetkel põhitegija hiirekliki-seikluste vallas, nt The Walking Dead).

Amazonile kuuluv mängustuudio tegeleb samuti juba "rohkem kui tosina" uudisteosega nimelt Fire TV tarbeks. (Loe pikemalt Engadgetist.)

Tasuliste mängude keskmiseks hinnaks on määratud 1,85 USA dollarit, nii et praeguste tippseadmete (PC, PS4, Xbox One) pakutavate suurimate elamustega midagi võrreldavat ei maksa ilmselt loota.

Küll aga võib öelda, et kui kavatsete odava Androidi-konsooli soetada, milliseid on valminud juba mitu (eesotsas Ouyaga) ja tuleb veelgi, siis Fire TV-l on neist kindlasti rohkem trumpe.

Foto: AFP

Mängupult meenutab kohmakamat varianti Xbox 360 puldist ja tuleb 40 USD eest juurde osta. Samas võib USB kaudu kasutada mitmeid teisi variante nagu Xbox 360 juhtmega pult.

Kokkuvõttes ei korralda Fire TV ei striiminguseadmete ega pisikonsoolide seas revolutsiooni, aga on korralik tegija mõlemas vallas ja ka võimekas konkurent praegusele Apple TV-le, või Roku seadmetele.

Nagu turuanalüütikud on juba märkinud, sunnib Fire TV ilmumine Apple'it vähemalt uue põlvkonna Apple TV sisu ümber mõtlema, et endiselt midagi konkurentidest paremat kokku panna.

Eestimaalane peab muidugi taas tõdema, et kõik Fire TV-ga seotud toredad striiminguteenused ei pruugi seaduslikul viisil ja ilma lisavaevata meil lihtsalt tööle hakata.

Nii et hetkel tasub eelistada palju odavamat Chromecasti ja jälgida, mida Amazon täpselt ette võtab, et Fire TV-d terves maailmas turustada nagu lubatud.

Kui see teoks saab, eeldame vähemalt, et videoteenus Amazon Prime meil siin tööle hakkab, kui mitte Netflix ja kõik need teised suured poisid liivakastis.

Hetkel teadaolevad muusika- ja videoteenused, mis Fire TV kasutajatele kättesaadavaks muutuvad: vaata Engadgetist. Mõne puhul pole kindlasti Eestiski muret, nt YouTube ja Vevo.