Tahvelarvutite populaarsus tõusis 2010. aastal, kui Steve Jobs avalikustas maailmale esimese generatsiooni iPadi.

Apple'i iPadil pole praeguseks hetkeks ühtki suuremat konkurenti selja taga, kuid erinevad firmad endiselt üritavad seda turu ülekaalu nihutada enda kasuks. Õunafirma tahvleid on kiitnud erinevad tehnoloogia-ajakirjanikud, kes nimetavad antud toodet kõige paremaks sellel turul.

Võrdlusi Androidi ja iOSi jooksutavate tahvlite puhul pole tarvis teha, sest mõlemad operatsioonisüsteemid toimivad sujuvalt ja kiirelt.

Tuleb eristada, et odavama klassi tahvelarvutid on erinevad kalli hinnaklassi omast. Nimelt tihtipeale võib kuulda sõnu, et Android jookseb kokku ning operatsioonisüsteemi töös leidub mitmeid viivitusi.

Sagedasti/alatihti esineb see just modifitseeritud Androidi tarkvaras.
Puhas Androidi operatsioonisüsteem toimib vähestes tahvlites, sest kõik tootjad soovivad panna kaasa enda rakendusi ja kujundusi.

Erandiks sellel turul võib nimetada Google'i Nexus 7 ja Nexus 9. Mõlemas tahvlis toimib kõik suurepäraselt ning viivitused peaaegu puuduvad.

Amazoni uuel tahvlil jookseb Fire OS 5, mis on sarnane puhta Androidiga, kuid selle tarkvarasse kirjutati omad kiiksud juurde.

Teiseks tuleks piiluda tagakaane alla ning uurida, milliste tehniliste näitajatega seade toimib. Liiga kauaks ei tasuks sellele pidama jääda, kuid endiselt tuleb meeles pidada, et mõjutab see tahvli tööd.

Tahvlite ostmisel vaadatakse tihtipeale hinda, mis on Amazon Fire´i puhul suudetud viia naeruväärselt odavaks. Uue seadme hinnaks kujuneb USAs ainult 50 dollarit ehk umbes 45 eurot.
Foto: REUTERS

Amazon Fire´il on 7” SD IPS ekraan, mille resolutsiooniks sai 1024 x 600. Antud tehnoloogia sarnaneb 2012. aasta Nexus 7 omaga, mille ekraan jääb tänastele tippklassi mudelitele suuresti alla.

Tagakaane alt leiame 1,3 GHz protesessori, 1 GB RAMi ja 8 GB sisemälu (millest 5 GB kasutuskõlblik), kuid seda saab suurendada microSD kaardi abiga.

Täpset protsessoritüüpi Amazon pole öeldud, kuid see peab olema midagi väga odavat. Võime oletada, et selleks saab kõige madalama hinnaga ARM A7, mis töötab praegusel hetkel väga odavates telefonides.

Mängud, rakendused, filmid, muusika ja e-raamatud tulevad kõik Amazoni poest ning tahvlisse ei lubata Google Play sisu.
(ekraanitõmmis)

Tahvelarvuti hinna muudab odavaks Amazon Fire´i ekraanisäästja, sest sinna kuvatakse sponsorite reklaame ja erinevaid pakkumisi. Kui soovite neid reklaame mitte näha, siis lisandub hinnale 15 dollarit ehk umbes 13 eurot.

Tehniliste näitajate poolest peaks antud tahvel olema piisav uudiste lugemiseks või isegi tavaliseks videovaatamiseks, kuid mängimiseks võib jääda see liiga aeglaseks.

Amazon Fire pole parim tahvel praegusel turul, kui vaadata tehnilisi näitajaid ning ehituskvaliteeti. Amazon reklaamib seda kui õllekarpi. Ostad 5, saate 1 tahvli tasuta kaasa. Järgmine kord, kui lähete peole, saate tavalise 6-paki asemel kaasa võtta 6-paki tahvleid.