Kui olete samasugune tehnika-/arvutifänn nagu mina ja tahate end natuke harida (eelkõige programmeerimise ja veebiarenduse alal), siis ei pea ilmtingimata astuma sellepärast mõnesse kõrgkooli informaatikat õppima, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Internetis on tuhandeid veebiportaale, artikleid, videoloenguid ja raamatuid, mis aitavad teile üht või teist arvutialast teemat selgeks saada.

Selles postituses tõin ma välja oma lemmikud veebilehed, artiklid, blogid ja videoloengud, mida ma kasutan teadmiste täiendamiseks.

Kõik loetletud materjalid on inglise keeles ja tasuta. Tasulisi materjale ma loetlema ei hakka ja häid eestikeelseid materjale lihtsalt pole.

YouTube

YouTube'is on lisaks muusika- ja kassivideotele üleval ka hulgaliselt õpetusvideosid. On olemas videod, milles õpetatakse, kuidas ennast meikida, kuidas õllepudelit ilma avajata avada ja muid trikke. Kuid meid huvitavad just tehnikateemalised videod.

1) Marques Brownlee (MKBHD)

Marques peab tehnikateemalist YouTube'i kanalit juba 2008.aastast. Tema valdkonnaks on mobiilsete seadmete, eelkõige nutitelefonide, arvustused. Kuid samas räägib ta ka teistest elektroonikaseadmetest, näiteks tahvelarvutitest, sülearvutitest, lauaarvutitest jne.

Marquesi kanal on tähelepanuväärne selle poolest, et aeg-ajalt paneb ta üles videosid, milles ta selgitab, mille poolest on üks või teine seadme puhul kasutatav tehnoloogia eriline ja milles seisneb uue tehnoloogia rakendamise mõtte.

Autor teeb ka väga huvitavaid tehnikateemalisi TOP 5 videosid.

Marquese videote trumbiks on nende kvaliteet.

2) Austin Evans

Austin on YouTube'is tegutsenud juba 2007.aastast. Tema keskendub lauaarvutite kokkupanemisele. Oma videotes õpetab tam kuidas valida üksteisega kokkusobivaid arvutiosi.

Tema arvuti kokkupanemise õpetused jagunevad hinnaklasside ja arvuti otstarbe järgi, ta seletab kuidas valida häid ja soodsa hinnaga jubinaid ja millised neist omavahel kokku sobivad.

Austin teeb ka tehnikateemalisi TOP 5 videosid ning räägib sellest, mida tuleks oodata lähiajal ilmuvatelt seadmetelt.

Austini pluss on see, et ta oskab asju hästi seletada ja arvuti kokkupanemisel valib ta just lähiajal ilmunud arvutiosi.

3) Gigafide (Tinkernut)

Gigafide tegutseb YouTube'is juba 2006. aastast. Tema jagab praktilisi õpetusi, näiteks kuidas luua keyloggerit või siis kuidas häkkida "enda" WiFi võrku.

Samuti on tal videod, kus ta õpetab näiteks seda, kuidas muuta YouTube veidi kiiremaks või kuidas varjata oma jälgi veebis. Autor seletab ka lahti veebirakenduste tööpõhimõtte.

Gigafide valib alati väga huvitavad teemad, aga kahjuks toob ta oma videotes need ideed ja mõtted kuidagi liiga tuimalt välja ja liiga pealiskaudselt. Sellegipoolest tasub tema kanalit külastada.

4) Bucky Roberts (thenewboston)

Bucky Roberts on minu iidol, just tema videod nakatasid mind arvuti- ja tehnikapisikuga ning motiveerisid mind iseseisvalt õppima hakkama.

Bucky alustas oma karjääri YouTube'is 2008. aastal, tema paneb üles programmeerimis- ja arvuti riistvara alaste õpetustega klippe.

Tal on väga kvaliteetsed videod, ta oskab väga hästi ja lihtsalt selgitada programmeerimise keerulisemaid aspekte. Kõik, kes tahavad mõne programmeerimiskeele õppimisega algust teha, peaksid kindlasti vaatama Bucky videosid.

Tee-ise-õpe

Parim viis millegi selgeksõppimiseks on õpitavate oskuste rakendamine praktikas. Internetis leidub hulgaliselt veebirakendusi ja -lehti, mis võimaldavad kasutajal mõnd programmeerimiskeelt õppides kohe ka õpitud teadmisi rakendada:

1) w3school.org

on veebileht, kus õpetatakse just veebilehtede loomiseks vajalikke keeli: HTML, Javascript, PHP jt. w3school.org annab lühikesi õpetusi kindlatel teemadel, nendega seonduvad koodilõigud ning lubab seejärel kasutajal seda koodilõiku oma äranägemise järgi muuta ja proovile panna.

W3school korraldab ka teste, mille eduka sooritamise eest antakse kasutajale vastav sertifikaat.

2) Codecademy.org

Codeacademy kursuseteemade hulka kuuluvad samuti veebilehtede loomiseks vajalikud keeled: HTML, CSS, Javascript, jQuery jne.

Kasutaja peab valima kursuse, mille käigus saab ta õpida mõnda keelt. Kursuse läbimiseks peab kasutaja sooritama teatud ülesandeid.

Codecademy teevad eriliseks kursustele lisatud mängulisus ja ühendus sotsvõrgustikega. See võimaldab kasutajal uhkustada oma õpisaavutustega.

Codecademy annab kasutajatele võimaluse luua ka praktilise otstarbega rakendusi.

3) learnstreet.com

veebilehel on võimalik õppida kolme programmeerimiskeelt: Javascript, Ruby ja Python. Igale teemale on pühendatud kursus, mis koosneb õppetundidest ja paarikümnest ülesandest. Nagu ka Codecademy puhul, peab kasutaja kursuses edasiliikumiseks ülesandeid täitma.

Selle veebilehe teevad eriliseks projektid, milles saab kasutaja õpitud oskusi rakendada. Projektide valik on palju suurem kui Codecademys, kasutajale antakse võimalus luua nii mänge, programmide algoritme kui ka tööriistu.

Avatud ülikoolid

Maailma kõige tuntumad ja paremad ülikoolid panevad internetti üles oma õppejõudude loenguid. Mõningad neist materjalidest on suhteliselt igavad ja tekitavad huvi vaid väga õpihimulistes inimestes.

Õnneks on viimasel ajal ülikoolide õppejõud hakkanud pidama loenguid, mis on mõeldud just tavakasutajate jaoks. Näiteks:

1) Coursera

Sellel veebilehel on koos maailma suurimate ülikoolide loengumaterjalid ning nad on vabalt kättesaadavad igale internetikasutajale.

Materjalid on mitmes keeles ja ka valdkondade valik on lai: alates kunstist ja lõpetades meditsiini ja õigusteadusega. Vahepeal on hulgaliselt informaatika-alaseid materjale.

2) EdX

Ka sellel veebilehel võib leida tuntud ülikoolides peetavate loengute materjale. EdXis võib kasutaja olla lihtsalt vabakuulaja või siis võtta kursusest aktiivselt osa, teha ülesandeid, sooritada testi ning eduka sooritamise eest saada sertifikaadi ülikooli templite ja allkirjadega.

Suvalised veebilehed

1) htmldog.com

Vajalikud õpetused veebilehe loomiseks. Teemadeks on HTML, CSS, Javascript ja HTML5. Teemad on jagatud raskusastme järgi, iga artikli juures on koodinäidis.

2) tutsplus.com

Blogitaoliste veebilehtede võrgustik. Igale teemale on pühendatud omaette veebileht ning teemade valik on lai: alates käsitööle pühendatud blogidest lõpetades mobiilirakenduste loomisele pühendatud veebilehtedega.

3) Makeuseof.com

Veebileht, mida ma külastan igapäevaselt, see kuulub minu lemmikveebilehtede hulka.

Seal ilmuvad igapäevaselt arvuti ja tehnikaga seotud artiklid, uudised, õpetused, küsitlused ja arvamuslood. Lisaks tavalistele artiklitele on seal ka päris korralikud kasutajate poolt koostatud käsiraamatud ja plakatid, mis sisaldavad kasulikku infot.

MuO teeb eriliseks ka selle kasutajate kogukond, mis leiab peaaegu igale teie tehnika-alasele küsimusele vastuse ja probleemile lahenduse.

***

Need on minu arvates kõige paremad ressursid, kust võib juurde saada tehnika- ja arvuti-alaseid teadmisi. Kahjuks praegu veel taolisi eestikeelseid veebiportaale pole, aga loodan, et see olukord paraneb lähiajal.

Kui te teate veel mõningaid häid veebilehti, artikleid ja YouTube'i kanaleid, kus õpetatakse midagi tehnikaalast, siis palun kirjutage kommentaariumis.