Tulevikus ei saa tualettpaber lennukitualettidest enam mitte kunagi otsa! Vähemalt on selline perspektiiv ettekäändeks Airbusile „asjade interneti“ platvormi juurutamiseks, millega kogutakse ohtralt andmeid reisijate käitumisest — muu hulgas selle kohta, kui sageli nad tualetis käivad ja kui kaua põie tühjendamist ootama peavad.

Kontserni Airbus esindajate osutusel katsetatakse andmekogumissüsteemi nimetusega Airspace Connected Experience eksperimentaalse lennuki A350-900 Flight Lab pardal.

Muu hulgas kogutakse andmeid selle kohta, milliseid roogasid reisijad endale enne lennu algust ette tellivad, millisesse asendisse nad eelistavad liigutada istme seljatoe ja millist meelelahutust nad lennu ajal eelistavad.

Airbusi eesmärk on töötada välja süsteem, mis saaks hakkama kalkuleerimisega, kui palju vaba ruumi on istmete kohal pagasikappides, aitaks lennusaatjatel hõlpsamini leida nt vegan-eine tellinud reisijat, ning seiraks kõikvõimalikke andmepunkte, mh seda, kui palju seepi ja tualettpaberit lennuki tualetis järel on.

Platvorm võimaldab lennuki meeskonnal andmeid nutiseadme vahendusel vaadata, mis tähendab, et nad võivad nt asuda varakult koristama sagedamini kasutatud tualettruume ja tõtata appi reisijale, kes on tualetis hätta sattunud.