Populaarseim seade Apple'i tahvlite peres on endiselt iPad 2, mis ilmus 2011. a märtsis ja millele on praeguseks järgnenud viis uuemat mudelit.

Neist kaht, tõsi küll, tutvustasid tootja esindajad maailmale alles eile õhtul toimunud pressiüritusel. iPad Air jõuab müügile 1. novembril, iPad mini 2 aga novembri teisel poolel. Millal Eestis, veel ei tea.

Apple eelistas üritusel kutsuda iPad mini 2 pigem Retina-ekraaniga iPad miniks, aga kuna see kõlab pika ja kohmakana, jääme vähemalt selles artiklis mini 2 juurde, eks. Eeldame praegu, et mini 2 ei ilmugi ja uus seade sarjas saab olema juba mini 3. Apple on ennegi nii käitunud.

Tehniliste näitajate põhjal võib öelda, et Air ja mini 2 on üllatavalt sarnased, nii et tekib küsimus, kumba eelistada. Kui te just mõlemat ei osta, rikkurid sellised.

Tavainimese seisukohast ilmselt vähim tähtis on hetkel tõik, et mõlemad kasutavad 64-bitist ARMv8 põhist A7 kiibistikku, mis jõudis esmakordselt turule septembris, nutitelefoni iPhone 5s sees.

Nimelt pole veel kättesaadav tarkvara, mis võiks uut lahendust tõhusalt ära kasutada. Samuti ei avalikustanud Apple taktsagedusi, millel kiibid töötavad. ARMv8 arhitektuuriga kiibistik on pigem investeering tulevikku – uus jõuline süda nutiseadmele.

Ka ekraan on tahvlitel põhimõtteliselt sama, 2048 x 1536 resolutsiooniga Retina – seda viimast soovivad algupärase mini omanikud vististi kõige rohkem. mini 2 ekraan on 7,9-tolline, Air 9,7-tolline.

Mõlemad näitavad ilusat pilti, aga pakuvad erinevaid kogemusi, millest saabki kahe uudistahvli tähtsaim eristaja.

mini 2 ekraan pakub moodsa tahvelarvuti kohta kõrget lahutusvõimet 326 pikslit tollile. Sama suudab ainult Nexus 7 tänavune mudel (323). Airi tulemuseks on seevastu "ainult" 263 pikslit tollile.

mini 2 ekraan on seega teravama pildiga, kuid Airi eelis on suurem ekraan, mida osad kasutajatest ehk eelistavad. See muudab netis surfamise ja tekstilugemise kergemaks.

Suurema ekraaniga kaasnevad paraku suuremad mõõtmed, aga Air ei tundu õnneks mini 2 kõrval oluliselt kohmakam. Paksus on neil sama, 7,5 mm. Kaal on Airil muidugi suurem, 469 grammi väikevenna 331 vastu.

Lõpuks veel hindadest, esialgu USAd puudutava info põhjal, sest Eesti kohta ju ei tea veel.

mini 2 hinnad algavad 400 dollarist (WiFi, 16 GB andmeruumi) - esimese mini hinnad algasid 330-st. Retina ja A7 kiibistik nõuavad aga oma, te ju ei lootnud, et Apple on korraga heategevuslikuks muutunud.

Airi hinnad algavad 500 dollarist, mis on võreldav iPad 4 stardihinnaga.

Foto: AFP

Seega, kui raha pole probleemiks, võib otsustab uue iPadi valimise see, kui kannatamatu te olete. Air ilmub pool kuud varem. (Eestis ei pruugi sellist ajavahet muidugi samas tekkida.)

Lühidalt kummagi plussid veel kirja:

mini 2: teravam ekraan ja paljud eelistavadki pigem 8- kui 10-tollist; 138 grammi kergem; odavam hind

Air: suurem ekraan; suure tahvli kohta meeldivalt kerge ja õhuke; rutem saadaval.