Olete ehk kusagilt lugenud või kuulnud, et Adobe jagab oma veebilehel Photoshop CS2 programmi täiesti tasuta? Vähe sellest, koguni terve CS2 pakett olevat hilise jõulukingina täitsa tasuta saadaval. Sellest räägivad nii väiksemad tehnikablogid kui ka suuremad portaalid, valgustab asja Photopointi ajaveeb.

Tegelikkus on selline, et mingit tasuta Photoshopi ei ole ja kui Adobe mõistust ei kaota, siis ka ei tule. Millest siis selline valeinfo uudisekirjutajatelt ja ummisjalu amokijooks kergeusklikelt fototöötlejatelt?

Internetiajastul on informatsiooni liikumise kiirus suurepärane. See kiirus on endaga aga kaasa toonud teatud veidrused. Näiteks selle, et uudisteportaalid üritavad uudiseid teistest kiiremini kajastada. Või siis praegu näide – võimalikult kiiresti uudise või info enda portaalis kajastada. Sest iga lisaklikk tähendab rohkem ka reklaami näitamist ning tõenäosust, et lugeja püsib lehel kauem. Selle tagajärjel võib algne allikas jääda korralikult üle kontrollimata.

Millest jutt? Aga sellest, et 2012. aasta lõpus sulges Adobe enda Creative Suite CS2 ning selle komponentide (Illustrator CS2, Photoshop CS2 jms) aktiveerimisserverid, kuna nende ülalpidamine ei tasunud enam ära. Teadagi on tegu 8 aasta taguse versiooniga populaarsest foto- ning kujundustarkvarast.

Selle sammu loogiliseks jätkuks (tagantjärgi) oli kasutajatele, kel vana versioon kasutusel, pakkuda võimalust taaspaigaldada tarkvara. Seega postitas Adobe enda kodulehele nii programmide paigaldusfailid kui ka universaalsed võtmed, mida olemasolevad litsentsiomanikud taaspaigaldamisel kasutada saavad.

Kui kasutajad selle otsa komistasid, siis hakkas see info internetis kulutulena levima. Pelgalt mõned tunnid hiljem korjasid esimesed tehnikablogid info üles ning postitasid selle. Sealt võttis kõik päris suure mastaabi ning ühtainsat allikat kasutati aina edasi.

Mitte ainult väikesed ajaveebid, vaid ka suured, endast lugupidavad tehnikablogid nagu The Verge, Gizmodo, 9to5Toys, Lifehacker, isegi meie kohalik Kahvel jõudis seda uudist kajastada suhteliselt varakult.

Esimene, kes võttis kätte ning kontrollis allika isiklikult üle, oli PetaPixel. Nimelt Adobe'i kodulehelt ei saa seda infot kätte, kuna inimesed igast maakera nurgast üritavad "tasuta" Adobe CS2 versiooniga tarkvara alla laadida.

Lõppkokkuvõttes on neid koode kasutades tegu ikkagi piraattarkvaraga, kuna litsentsi ostetud pole ning Adobe pole enda poolt seda tunnistanud ei freeware'i ega abandonware'i staatusesse.

Miks ma sellest kirjutan? Ühest küljest sellepärast, et alati tasub võtta internetis liikuvat informatsiooni teatud eelarvamusega, sõltumata sellest, kui usaldusväärne allikas ka ei tundu või kui usaldusväärne info allikas eelnevalt on olnud.

Teisest küljest ka sellepärast, et endale meelde tuletada: kes tasa sõuab, see kaugele jõuab, ning need paar lisaklikki ei ole väärt väärinformatsiooni jagamist.