Apotheka e-apteegi omaniku ja juhi Jürgen Jänese sõnul on AKI ettekirjutus absurdne. „Olukorras, kus COVID-19 viirus levib aktiivselt ja avalikus ruumis viibimisele on kehtestatud piirangud, on vastutustundetu teha ettekirjutus, mis teeb võimatuks lähedasele inimesele retseptiravimite ostmise e-apteegist," ütles Jänese.

Jänese sõnul soodustatakse kõikjal maailmas kontaktivabadust, kuid Eesti riik ujub millegi pärast vastuvoolu. „Näeme AKI keelus tõsist rahvatervise riski," selgitas veebiapteegi omanik.

AKI tegi teise isiku jaoks ravimite väljastamist piirava ettekirjutuse 30. novembril.

AKI väliskoostöö nõunik Maarja Kirss selgitas Fortele, et inspektsioon algatas järelevalve, kuna oli tuvastanud, et e-apteegist teisele isikule retseptiravimit ostes kuvatakse teise isiku isikukoodi sisestamisel kõik sellele isikule väljakirjutatud ravimid.

„Ehk teisisõnu, teades ükskõik kelle isikukoodi - olgu see siis teie naaber, õpetaja või kasvõi minister, on võimalik saada ülevaade sellele isikule väljakirjutatud ravimitest," sõnas Maarja Kirss.

Apothekale ei meeldinud lisaks keelule endale aga ka see, et ettekirjutuse täitmiseks anti vaid üks päev. Vastasel juhul ähvardas e-apteeke 100 000 eurone sunniraha iga viivitatud päeva eest alates nõude täitmise kohustusest ja terendas väärteomenetlus võimaliku rahatrahviga kuni 20 miljonit eurot.

Jürgen Jänese ütles, et Apotheka e-apteek pakkus AKI-le välja alternatiivi, kuidas inimesed saaksid siiski oma lähedasele retseptiravimeid e-apteegist tellida.

„Kahjuks keeldus AKI meie ettepanekust, samuti ka kohtumisest, et võimalikku kompromissi arutada. Seega ei jäänud meil nagu teistelgi e-apteekidel muud üle kui sulgeda võimalus, mis tagas patsientidele vajaliku ravi juba viimased seitse aastat," nentis Jänese.

30. novembril said ettekirjutus-hoiatuse täitmistähtajaga 1. detsembriks Apotheka e-apteek, Südameapteegi e-apteek ja Azeta.ee e-apteek. Sunniraha ähvarduseks oli 100 000 eurot. Vähemalt Apthoeka teatas, et lõpetas lähedastele retseptiravimite väljastamise.