ABIMEES Kuidas valida köögitehnikat: pliidid ja ahjud
Artikkel ilmus algupärasel kujul Euronicsi saidil.
Esmalt soovitused, kuidas pliiti valida
Pliiti ei olegi nii kerge valida kui esmapilgul tundub. Enne kui poodi tõttate, soovitame rahulikult läbi mõelda, mida soovite osta. Kas vana pliit vahetatakse lihtsalt välja või läheb suuremaks ümbertegemiseks?
Kindlasti tuleb mõelda sellele, millist tüüpi pliiti paigaldada saate, st kas majas on gaas või elekter. Leidub nii eraldiseisvaid pliite (ahi ja plaat on ühes tükis ja nende all on mõnus sahtel, kus saate hoiustada panne) kui ka integreeritavad ahjud ja pliidiplaadid.
Kui otsustate esimese variandi kasuks, soovitame kindlasti vana pliit üle mõõta, sest eraldiseisvat tehnikat müüakse kahes mõõdus, s.o 50 ja 60 cm laiusena ning 85 ja 90 cm kõrgusena. Igaks juhuks võib üle mõõta ka sügavuse, kuid see on enamasti 60 cm.
Kui otsustate integreeritava plaadi ja ahju kasuks (tehnika paigaldatakse köögimööblisse), on asi mõneti keerulisem, sest seal on valikud veelgi suuremad.
Integreeritava tehnika puhul tasub mõelda sellele, kas asetate ahju ja plaadi üksteise kohale või täiesti eraldi.
Miks see on oluline? Integreeritavat tehnikat müüakse kahes variandis: sõltuvad komplektid (pliidiplaadi kuumuse valik on valitav ahjult; seda tüüpi ahi-plaat tuleks paigaldada mööblisse üksteise alla) või plaadi ja ahju eraldi ostmine (pliidiplaadi kuumuse reguleerimine toimub plaadilt).
Siinkohal on valikuvõimalus lai, sest valida on gaasiplaadi, keraamilise kattega ja induktsioonpliidiplaadi vahel. Lisaks on olemas kombineeritud võimalused, näiteks kaks gaasikeeduala ja kaks elektriplaati.
Eraldiseisva ahju soetamisel on valik samuti väga mitmekesine, sest erinevate küpsetus- ja puhastusvõimalustega ahjusid on nii palju. Mis on aga eraldiseisva ahju puhul väga oluline: et saate ta paigaldada täpselt enda jaoks mugavale kõrgusele, siis on hea jälgida, mida toit ahjus teeb ja nii on ohutu ka toitu ahjust välja võtta. (Muidugi on ka integreeritavatena saada palju erimõõdulisi ahjusid ja pliidiplaate.)
Pliidi paigaldamiseks tasub kindlasti koju kutsuda tehnik, kes selle olulise töö ära teeb.
Pliidid
Esmalt võtame vaatluse alla integreeritavad pliidiplaadid. Need võib jagada kahte suurde rühma: gaasil töötav ja elektrienergiat tarbiv.
Elektrit kasutavad pliidid jagunevad veel omakorda kolmeks grupiks: malm-, induktsioon- ja plaadid, klaaskeraamilised plaadid. Valik sõltub ka sellest, mis energiallikaid saate kasutada.
Gaasiplaadiga pliidid
Gaasipliitide(plaatide) valik ei ole väga suur, sest seda tüüpi pliite saavad kasutada vaid pered, kellel olemas tsentraalgaas või kellel on köögis piisavalt ruumi, et gaasiballoon paigaldada.
Gaasipliidi ostmisel tasub üle vaadata põleti suurused ja ka põletite paigutus. See on vajalik, et mugavalt süüa teha.
Eraldiseisvate gaasipliitide valik on Euronicsis üsna lai. Võimalik on valida nii valge kui ka roostevaba värvuse vahel, lisaks on ka erinevate laiuste, kõrguste ja sügavustega pliite. Eraldiseisvat gaasipliiti valima asudes, tasuks kindlasti tutvuda ka selle võimalustega.
Näiteks Electroluxi EKG511111X on nelja erinevas suuruses gaasipõleti ja gaasiahjuga pliit, millele on lisatud elektrisüüde ja mehhaaniline taimer. Integreeritud gaasiplaate on saadaval kahe ja nelja põletiga, milline just koju soetada oleneb kindlasti ka köögi ülesehitusest.
Lisaks on võimalik koju paigaldada ka wokplaat - ühe suure põletiga pliidiplaat, millel on ääretult lihtne valmistada erinevaid wokiroogi. See paigaldatakse mööblisse.
Üsna levinud on ka kombiplaadid, kus kaks keeduala on gaasiga ja kaks elektriga. Integreeritavate plaatide valik on pisut laiem. Võimalik on soetada plaat, kus kaks gaasi- ja kaks keeduala, millest 1 laienev. Soovituseks pakume välja Hansa BHMI61414030.
Elektriplaadiga pliidid
Malmpliidiplaadid on kasutusel olnud aastakümneid. Paraku neid suure energiatarbivuse (sh aeglane soojenemine) tõttu enam väga palju ei soetata. Lisaks on nende puhastamine üsna tülikas ja aeganõudev.
Seda tüüpi plaati soetades soovitame kindlasti jälgida, et pliidil oleks vähemalt üks kiirkeeduplaat. Selle tunnete ära punase ringi järgi plaadi keskel. Kui soovite, et plaat kaua ilus püsiks, soovitame seda pärast iga kasutamist koheselt puhastada. Kui tekib roostet, soovitame selle lahti hõõruda soolaga.
Mõned mudelisoovitused: eraldiseisvatest pliitidest Hansa FCEW53013030 on 50 cm laiune pliit, millel on suisa kaks kiirplaati. Integreeritud plaatidest on taas valida kahe või nelja kütteelemendiga pliidiplaadi vahel. Kahe keedualaga Cata 08048302 on mööblisse paigaldatav, millel on mehaaniline temperatuuri valik ja kaks kiirkeeduala.
Keraamilise plaadiga pliidid
Enimlevinud pliidiplaadi tüüp tänapäeva kodudes on keraamiline. Eeliseid malmplaadi ees on mitu: kuumeneb tipptemperatuurini sekunditega, pärast toiduvalmistamist on oluliselt lihtsam puhastada. Küll aga sunnib seda tüüpi pliidiplaat ettevaatusele, kuna pealekukkunud pott või ka hooletu puhastamine võivad plaadi lihtsalt ära rikkuda.
Puhastamiseks soovitame kasutada vaid selleks ettenähtud vahendeid: puhastuskreemi lihtsama mustuse ja rasva eemaldamiseks, kaabitsat sissekõrbenud alade puhastamiseks (tavaliselt komplektis kaasas).
Plaati valima asudes soovitame läbi mõelda, milliseid potte kasutate, kui suured need on ning kas leidub ka ovaalse põhjaga haudepotte. See kõik on vajalik, et plaat vastaks vajadustele. Paljudel keraamilistel pliidiplaatidel on üks või mitu laienevat keeduala.
Hea valik oleks kindlasti Electroluxi EKC513517. Seda on saadaval valge, musta ja roostevabana. Sellel on neli keeduala, millest kaks on laienevad, sh ühel plaadiosal saab kasutada ovaalset haudepotti. Integreeritud plaatide valik on tõeliselt lai ja siit peaks leidma ka kõige nõudlikum kokk omale lemmiku.
Keraamilisi integreeritud plaate on võimalik osta nii 1-4 kui ka enama keedualaga. Plaati valima hakates tasub arvestada eelkõige pere vajadustega, kuid kindlasti tasub vaadata üle keedualad, sest siin võib ühel keedualal olla ka kolm laienemisvõimalust.
Integreeritud plaadi puhul märkate kindlasti ka seda, et osadel plaatidel on metallserv ümber ja osadel mitte. Klaasservaga plaadid on kindlasti nägusamad, kuid metallserv suudab kinni pidada kuni kaks liitrit ülekeenud vedelikku. Plaatidel on ka lapselukk ja automaatne väljalülitus, st kui te poletunni jooksul muutnud kasutatava plaadi temperatuuri, lülitab plaat end automaatselt välja.
Siinkohal mõned soovitused. AEG HK654070FB on nelja keedualaga plaat, millest kaks on laienevat, sh ühel saab kasutada nii tavalisi kui ka ovaalseid potte ning teisel keeduaval on valida kuni kolme kuumutusala vahel. Plaat kuumeneb maksimumi sekunditega, temperatuurivaliku teeb ääretult mugavaks directouch juhtimine (libistades näpuga üle kuumusevaliku, suureneb või väheneb temperatuur pliidiplaadil).
Kui otsite aga omapärase väljanägemisega pliidiplaati, sobib Hansa Sodiac BHC64335040. Sellel on neli keeduala, millest kaks on laienevat, lisaks lapselukk ja automaatne väljalülitus.
Induktsioonplaadiga pliidid
Kui eelnevad ei sobi ja otsite kööki midagi uut ja enneolematut, võiks lahendus olla induktsioonplaat.
See erineb eelmistest sellega, et pliidil ei kuumene mitte plaat, vaid pott ise. Kuidas nii? Keraamilise pinna all olev elektromagnet tekitab elektrivoolu abil magnetvälja. Kui nüüd pliidiplaadile asetada ferromagnetilisest materjalist (raud, teras, malm) anum, tekivad magnetvälja mõjul nõu põhjas pöördvoolud ja nii kuumeneb anum, läbi selle valmib toit ruttu ja väikeste energiakuludega.
Ometi sedalaadi plaadil iga potiga süüa keeta ei saa. Kui te ei oska öelda, kas kodus olevad nõud sobivad, võtke magnet ja asetage see poti põhja. Kui tekib magnetväli, on kõik korras. Poest potte-panne ostes jälgige allolevaid märgistusi. Kui seal on kirjas "induction", võite julgelt ära osta. Vale potiga ei käivitu pliit üldse.
Induktsioonpliidi eelised on energiasäästlikkus, kiire toiduvalmimine, aja kokkuhoid pliidi puhastamisel ning kindlasti ka ohutus, sest (nagu öeldud) pliidiplaadi asemel kuumeneb pott.
Induktsioonplaadi puhastamine on väga lihtne. Kergem mustus eemaldatakse pehme käsna ja veega, muuks sobib keraamilise plaadi puhastuskreem.
Induktsioonpliite on nii eraldiseisvaid kui ka integreeritavaid. Eraldi variantidest soovitame Electroluxi EKD513503X, millel on multifunktsionaalne ahi erinevate küpsetusrežiimidega. Integreeritud plaatidest on pakkuda nii musta kui ka valget. Soovitused: Gorenje IT641ORAW. Temperatuur on lihtsalt valitav: üks näpuliigutus suurendab või vähendab seda.
Ahjud
Väga hea koka käe all valmivad alati suurepärased toidud, kuid imelise toidu valmistamisel mängib olulist rolli korralik ahi.
Ahju valides tasub kindlasti läbi mõelda, kui suur küpsetaja olete ning milliseid mugavusi ahjult ootate. Esmalt vaatleme, milliseid erinevaid küpsetusfunktsioone ahjudel leidub. Olgu siinkohal mainitud, et kõige laiema valiku erinevaid režiime pakuvad siiski sõltumatud integreeritud ahjud ja kõige kesisem valik on gaasiahjudel.
Kõikide elektriahjude parim omadus on ülemise ja alumise kuumutu, ehk küpsetusfunktsioon, kus töösse rakendatakse ülemine ja alumine kütteelement. Valikunupul või ekraanil on see tähistatud kahe kohakuti asetseva kriipsuna.
Teine enimlevinud funktsioon on grill. Valikunupul tunnete selle ära sakilise joonise järgi. Grilli tuleks kasutada siiski küpsetusprotsessi lõpus: liiga pikalt kasutades võib toidu ära kuivatada.
Kolmas väga tähtis funktsioon on pöördõhk ehk ahju tagaossa paigaldatud ventilaator, mis paneb sooja õhu liikuma. (Valikunupul märgistab seda ringi sees olev ventilaator.) Pöördõhku kasutatakse enamasti küpsetiste valmistamisel. Ventilaator paneb sooja õhu liikuma ja nii saavutatakse ahju erinevatel tasanditel ühtlasem kuumus. Lisaks saab seda kasutada sulatamiseks. Parima ülevaate saab ahju kasutusjuhenditest, kus ära toodud erinevad toidud ning soovituslikud funktsioonid, mida kasutada.
Soovitus oleks integreeritav eraldiseisev ahi Gorenjelt BO75SYB. Ahjul kaks paari siine, üheksa erinevat küpsetusfunktsiooni sh grill, pöördõhk. Komplektis on kaks küpsetuspanni ja grillrest.
Väga kasulik lisa ahjudel on liha sisemise temperatuuri mõõtmise termomeeter. Selle andur on ühenduses ahjuga ja displeilt võite näha, milline on liha sees olev temperatuur.
Siinkohal ostusoovitus Hansa BOEI67250055. Ahjul on kaheksa küpsetusprogrammi, kaks panni, grillrest, katalüütpuhastusega siseseinad. Digiekraanil kuvatakse erinevat infot, näiteks kellaaeg, küpsetusprotsessi lõpuni jäänud aega ja temperatuur, mis valitseb teie prae sees.
Tervisliku toitumise austajatele soovitame auruahju, millega valmistatud toidus säilivad vitamiinid hoopis paremini ning toidu värv on erksam. Seda soetama hakates soovitame eelnevalt kindlasti tutvuda kõikide ahju funktsioonidega, et pere lemmikroad ikka tehtud saaks. Auruahjus saab edukalt valmistada ka liha, kala, küpsetada erinevaid küpsetisi, kuid see eeldab vastavaid funktsioone.
Meie soovitus on AEG BS7304021M, millega saab nii aurutada kui ka küpsetada. Käsitlemine on ääretult lihtne. Ahjus on veeanum, see tuleb täita veega, valida sobiv programm ja toidu valmimine võib alata. Komplekti on lisatud lihatermomeeter. Auruahju tuleks puhastada iga kasutuskorra järel.
Ahjude puhastamine
Ahju tuleks pärast iga küpsetamiskorda ka puhastada. Soovitame valida katalüüt- või pürolüüspuhastusega ahju. Mis need on?
Katalüütilise puhastusega
Siseseinad on eemaldatavad. Katalüütseina tunneb ära krobelise pinna järgi, mis asetseb ahju külgedel või tagaseinas. Seinad on kaetud mikroskoopilise emailiga, mis imab, oksüdeerib ja lõhustab rasvu.
Katalüütpuhastus käivitub 230 kraadi juures, seega oleks mõistlik aeg-ajalt panna ahi tööle kõrgetel temperatuuridel. Ahju põhi tuleb puhastada nagu tavalisel ahjul - pehme švammi, puhastusvahendi ja sooja veega. Katalüütseinad vajavad iga viie aasta tagant väljavahetamist.
Katalüütpuhastusahju soovitus oleks Hansa eraldiseisev pliit FCCI58236060. See on 50 cm laiune pliit, millel on keraamiline plaadiosa. Plaadil on kaks laienevat keeduala: üks suurema poti ja teine ovaalse küpsetusnõu jaoks. Ahjus on kaheksa küpsetusfunktsiooni: ülemine ja alumine küpsetus, erinevad grillid, pöördõhk jne. Lisaks kuuluvad komplekti kolm panni, grillvarras ja grillrest.
Üha enam populaarsust koguv puhastusviis on:
Pürolüütiline puhastus
Sellisele ahjule on lisatud spetsiaalne puhastusprogramm, mis kestab kuni 2,5 tundi.
Pürolüüspuhastuse tööpõhimõte: ahi kuumutatakse 500 kraadini ja seintele kogunenud mustus muudetub tuhaks. Kuna pürolüüsil on kasutuses väga kõrged temperatuurid, siis ohutuse pärast ei saa puhastust alustada enne, kui uks on korralikult suletud. Puhastuse käigus ei ole võimalik ust avada ning neljakihiline ukseklaas tagab väljast võimalikult madala klaasitemperatuuri.
Pürolüüspuhastusega ahjudest soovitame AEG BP5013021M. "Uputatavad" nupud, digitaalne kell, sisse- ja väljalülitus. Küpsetusprogrammidest ülemine ja alumine kuumutus, ventilaator ja grill. Ahi on suure mahutavusega - 66 liitrit, komplektis kaks panni ja siinid nende toetuseks.
Tavaliste ahjude puhastamiseks soovitame veel:
Aurupuhastus (AquaClean)
Selles puhastuses kasutatakse vett ja madalat temperatuuri. Valage pannile vesi ja pange ahi 70 kraadi juures pooleks tunniks tööle. Pärast seda on mustus seintel pehmenenud ja teil on oluliselt lihtsam ahi puhtaks saada.
Erinevaid ahjusid on tõesti väga palju, erinevad nad ju ka värvi, suuruse ja disaini poolest. Loodame, et saite vajalikku lisainfot ja seega võiks ahju valimine ehk teile ka lihtsam olla.
(Foto: Priit Grepp)
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!