Paraku pole ka kõvakettad igavesed ja enamus meist ei pööra digiandmete aktiivsele varundamisele suurt tähelepanu. Õnneks saab igal ajal uurida, millises seisus andmekandja on, selgitab How-to Geek.

Selleks tutvuge andmeid, mida kõvaketas ise enda tervise kohta kogub ja esitab - lahenduse S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) abil.

Windows ei paku selleks küll lihtsat võimalust. Üks võimalus on kasutada käsuviipa (command prompt), paljudele oleks aga ilmselt lihtsam leida sobiv tasuta programm internetist.

Meie soovitame CrystalDiskInfot, mille saab alla laadida selle kodukalt.

Kui tarkvara käivitada, kuvab see kohe kõvaketta üldise seisundi (mis võiks olla Good ehk hea) ja töötemperatuuri ning allpool terve rea eri lisaväärtusi, mida huvi korral uurida.

Kui avate rippmenüü Function ja lisate linnukese Resident ette, kolib CrystalDiskInfo ka Windowsi süsteemisalve (system tray; kell ja ikoonid töölaua all paremal nurgas), siis on kerge soovi korral kõvaketta kuumust üle kontrollida. Kui töötemperatuur tõuseb, annab tarkvara sellest ise teada vastava hüpikakna vahendusel.

Rippmenüüst Function tasub lisada linnukese ka Startup ette, et rakendus käivituks ise, kui arvuti käivitate.

Kes tahab kõvaketta tervist uurida keerukamal moel, avagu käsuviip ja tippigu sinna esmalt wmic ja siis diskdrive get status. Kui kõik on korras, ilmub vastuseks Status OK. Teistsugused teated võivad viidata probleemile kõvakettaga või sellelt S.M.A.R.T. info kättesaamisega.

Veateated ei tähenda, et kõvaketas vaagub juba hinge - see võib vastu pidada veel kuid või parimal juhul isegi paar aastat. Lisaks võivad surra S.M.A.R.T.-testi läbinud kõvakettad. Ja lisaks võib kaduma minna ainult osa andmetest, mitte kõik.

Aga tähtsate andmete varundamine on alati mõistlik, eriti kuna tänapäeval saab kasutada selleks mitmeid mugavaid pilvelahendusi.