See on aeg, mil me kaotame oma valvsuse ning võime teha midagi sellist, mis rikub ära pühademeeleolu. Ohud varitsevad meid nii kodus, tänavatel kui ka internetis, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Selles postituses räägin ma teile üheksast petuskeemist, mis hakkavad internetikasutajaid ohustama just pühade ajal.

Võltsloosimised ja -küsitlused

Sotsiaalvõrgustikes hakkavad pühade eel levima kuulutused konkurssidest, loosimistest ja muust taolisest.

Korraldaja võib olla pealtnäha täiesti legitiimne asutus ning pealegi, selles loosimises osaleb ju teie sõbralistis olev inimene ning "ega minu sõprade hulgas pole küll inimesi, kes spämmi laiali saadavad".

Pidage meeles: tegemist on tõenäoliselt pettusega (kuigi ma ei julge väita, et kõik Facebookos olevad loosimised on pettused) ning kui te vajutate taolise kuulutuses olevale lingile, siis olete te teinud saatusliku vea.

Te võite sellel lehel nakatada oma arvuti mõne pahavaraga või kui te täidate "loosimises osalemiseks vajaliku" ankeedi, siis võite end vaimselt valmis panna saama päevas kümneid spämmkirju või isegi avastama ühel päeval, et teie pangakonto on tühjaks tehtud.

Kuidas ennast kaitsta: kontrollige loosimist korraldava isiku või asutuse tausta ning kui loosimine tekitab kahtlusi, siis ärge vajutage kuulutustes olevatele linkidele.

Võltsid e-poed ja soodustused

Kauplustes pühade eel toimuvate suurte allahindluskampaaniate raames on isegi patt jätta ostmata midagi soodsa hinnaga.

Samasugused allahindluskampaaniad toimuvad ka e-poodides. Kasutajad otsivad tooteid soodsate hindadega ning kurjategijad kasutavad ära inimeste soovi kingituste pealt kokku hoida.

Kurjategijad loovad võlts-veebipoode, kus justkui müüakse ainult piiratul hulgal mõningaid tooteid suurte allahindlustega.

Selleks, et võltsing näeks "elutruum" välja, lisatakse e-poe reklaambännerid legitiivsetele veebilehtedele ja taolised e-poed võivad ilmuda ka hinnavõrdluse veebilehtedel. Ma ei usu, et ma pean selgitama, mis juhtub siis, kui te üritate taolisest veebipoest midagi osta.

Internetis surfates võib tihtipeale näha reklaambännereid, milles reklaamitakse tooteid väga suure allahindlusega. Taolised bännerid viivad üldjuhul sellistele veebilehtedele, kust arvuti nakatub pahavaraga või siis kogub kasutaja andmeid.

Kuidas ennast kaitsta: Lähtuge põhimõttest "Kui miski on liiga hea, et olla tõsi, siis järelikult see polegi tõsi".

Ühel või teisel e-poel ei saa olla mitmeid kordi madalamad hinnad kui konkureerivatel veebipoodidel. Ka kurjategijad võivad oma võltspoodide reklaambännereid igale poole toppida ning see, et reklaambänner asub korralikul veebilehel, ei tähenda veel, et bänner viib korralikule ja ohutule veebilehele.

Kui te näete, et e-poes on tootel ainult positiivsed kommentaarid ja üks kasutaja on andnud sadadele toodetele positiivse arvustuse, siis see peaks kahtlust äratama.

Loe täisteksti ajaveebis The Technorat.