Kasutamiskogemus võrreldes osade Linuxi distributsioonidega või Mac OS X-iga on kehvem. Aga lepime nende hädadega, kuna Windowsi platvorm on kasutusel kõikjal ning maast madalast seda kasutanud, selgitab Photopointi ajaveeb.

Nüüd on Redmonti hiid aga jõudnud 21. sajandisse ning valmis küpsetanud hoopis midagi uut. Jäeti vana nimi, visati välja palju vigast koodi ning segati juurde palju uusi maitseid. Kogu kompott virutati ahju ning välja tuli Windows 8.

Kas see on siis parem, kui kõik senised versioonid? Igatahes on. Aga miks? Põhilisemad põhjused leiad alljärgnevalt.

1. Madal hind

Jah, te lugesite õigesti. Microsofti operatsioonisüsteemil madal hind. Artikli autor soetas endale kaks Windows 8 Pro uuenduslitsentsi Windows 7 pealt ainult 14,99 euroga tükist.

Kui sul on kasutusel vanem operatsioonisüsteemi versioon, siis hinnad algavad 29,99 eurost sõltuvalt litsentsi versioonist. See on esimene kord, mil Microsoft enda klientidele nii soodsa pakkumise teeb.

2. PC-kasutajatele vähem segadust tekitav

Kas sa oskad kokku lugeda Windows 7 või Windows Vista kõik versioonid? Oli Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate. Windows 7 puhul veel Starter. Need kõik ajasid nii mõnegi kasutaja juuksed halliks, kuna valik oli liiga keeruline.

Nüüd enam seda probleemi pole. Valik on lihtne – Windows 8 või Windows 8 Pro. Lisaks muidugi 32- ning 64-bitised versioonid.

Hea küll, tahvelarvutite maailmas on Windows 8 RT ka lisaks, mis on disainitud spetsiaalselt ARM-protsessoriga seadmete jaoks, aga see on omaette lugu tulevikus rääkimiseks.

3. Kiiruse kasv

Iga uuem tarkvaraversioon tähendab üldjuhul kiiruse kasvu või halvemal juhul samale tasemele jäämist. Jah, on ka mõned erandid, nagu näiteks Windows Me ning Windows Vista, mis olid tugevad tagasiminekud Microsofti jaoks.

8 seevastu üllatab positiivselt – operatsioonisüsteemi käivitusaeg on, pehmelt öeldes, sigakiire. Lauaarvuti, mil pärast BIOSe kontrolli jäi Windows 7 kävitusaeg 10 sekundi ringi, andis 8-ga kuskil 3 sekundilise käivitusaja. (Seda karbist välja konfiguratsiooniga Windows 7 nuditud variandi vastu.)

Arvestades fakti, et Windows 8 on disainitud kasutatamaks pigem tahvelarvutitel, siis sülearvutitel ning lauaarvutitel on see väledam kui eelkäijad.

4. Voolutarve on väiksem

Elektrituru avanemine ning uued börsihinnaga paketid tekitavad siiani segadust ning proovitakse hoida voolutarvet kokku. Samuti on praegu väga popp ökoloogilise jalajälje vähendamine. Aga see ei ole teema, millest ma rääkida tahtsin. Nimelt mobiilsed tööseadmed – sülearvutid. Just nende aku vastupidavus pikeneb kohati silmnähtavalt.

Eelnevalt Windows 7 kasutades enda Asus Zenbookil tekkis õhtu jooksul hetk, mil pidin laadija haarama. Nüüd sama tegevust harrastades minul enam seda probleemi pole – akus voolu jätkub ja jätkub ja… otsa ei saa.

Loomulikult peame arvestama fakti, et oleme loobunud mõnedest viledest ja kelladest, nagu Aero kasutajaliides… mis toob meid kohe järgmise punkti juurde.

5. Lihtsam kasutajaliides

Lähtudes ajastu vaimust on Microsoft eemaldanud eelnevate operatsioonisüsteemidega progresseerunud viled ja kellad. Töölauale ei saa enam paigaldada pisiprogramme. Ei ole enam läbipaistvat kasutajaliidest või varje akende all. Kõik on lihtne ning selgelt piiritletud.

Lisaks on meil uus Modern kasutajaliides, mida enamus inimesi teab Metro nime all. Siin läheb asi natuke keerulisemaks.

Esiteks, Metro on sisuliselt operatsioonisüsteem operatsioonisüsteemis, mis on mõeldud esmalt puutetundlikul ekraanil kasutamiseks. Windows 8 ei paku kasutajale võimalust seda mitte laadida. Teiseks, ära on kaotatud harjumuspärane Start-menüü, mis on osade kasutajate jaoks suur asi.

Kuidas aga mina sellesse suhtun, on lihtne: Metro on kui laiendatud Start-menüü. Samamoodi pääsen ma sellele ligi – vajutades klaviatuuril Windowsi logoga klahvi. Programmidele pääseb sealt otse ligi? Jah. Süsteemisätted? Ikka!

Samas käib sellega kaasas ka Windowsi rakenduste pood (sarnaselt iTunes AppStore'i või siis Google Play Store'iga). Sealt laetavad rakendused töötavad ainult uues kasutajaliideses, mitte töölauaversioonis.

Samas, kõik vanad programmid mis sul töötasid Windows 7 peal – need jätkavad töölauarežiimis töötamist vanamoodi. Lisaks kaasatulevad programmid nagu meiliklient või kalender – need on ka lauaarvutil äärmiselt mugavad. Enam ei pea käima Google'i teenustes, et enda kalendrit vaadata, kõik on saadaval kohapeal samamoodi.

Nende programmijuppide integratsioon operatsioonsüsteemi on lihtsalt mugav, kuna need askeldavad tasakesi taustal ning annavad märku uue kirja saabumisest või kalendris oleva märke kohta.

6. Pilvepõhine lähenemine

Microsoftil oli kah aeg 21. sajandisse tulla ning pakkuda seda, mida Apple ja Google on kasutajale pakkunud.

Nimelt salvestatakse osad Metro seaded ning ka sealsete programmide paroolid pilve. Kui võtad kasutusele uue arvuti, on osa seadistusest kohe allalaetav.

Miinusküljeks – ei laeta alla neid programme, mis mujal juba kasutusel. Lisaks pakutakse läbi SkyDrive'i teenuse pilvepõhist andmesalvestust ning andmete sünkroniseerimist.

See aga on, kahjuks, suur ämber, kuhu sisse astuti. SkyDrive andmeedastuskiirus on siinkandis rohkem kui halb (jäädes pika puuga maha DropBoxi ning isegi Google Drive'i poolt pakutud kiirusele). 800 MB pilte sünkroniseeris end üle 6 tunni, samal ajal tegi Dropbox seda 15 minutiga. Aga hei, jooksvalt dokumentide uuendamiseks sobib see väga hästi.

7. Turvalisuse kasv

Windows 8 on esimene operatsioonisüsteem Microsoftilt, kus on nuhkvara- ning viirustõrje sisse ehitatud. Windows Defender tuleb eelinstalleerituna, pakkudes vähemalt mingitki baaskaitset kasutajale, kes ei ole endale lisaks soetanud mõnda kolmanda osapoole tarkvara.

Lisaks on operatsioonsüsteemile sisse ehitatud mõned lisad. Esiteks suudab see failide ajalool silma peal hoida ning taastada eelnev failiversioon (kui funktsioon on sisse lülitatud). Seega enam ei pea lootma rakendustarkvara sisse ehitatud funktsioonidele.

Teiseks, kui arvuti tarkvaraga peaks midagi juhtuma, siis on võimalik ühe nupulevajutusega taastada operatsioonisüsteemi esialgne seisund, ilma et kasutaja dokumendid või seaded kaotsi lähevad.

Samas on võimalik ühe nupulevajutusega kõik kasutaja failid arvutist eemaldada, kui plaanid selle kellegile näiteks edasi anda, jpm.

8. Maakeelne kasutajaliides

Kui eelnevate Windowsi operatsioonisüsteemide puhul pidime kas a) soetama eesti- või venekeelse variandi või b) Windows 7 ning Vista puhul omama Ultimate-versiooni litsentsi kasutajaliidese keele muutmiseks, siis Windows 8 on suur samm edasi.

Mine ainult arvuti sätetesse, lae sobiv keelepakett alla ning rakenda see. Soovid inglise keele peale tagasi minna? Seegi ainult ühe klahvivajutuse kaugusel. Metro kohandab enamus rakendusi niikuinii vastavalt sisendkeelele, mis klaviatuuril valitud. Kokkuvõttes saab lõpptarbija võimalikult mugava kasutamiskogemuse.

***Kui teil on juba kogemusi uue Windows 8 täisversiooniga (mitte Consumer Preview versiooniga, mis suvel avaldati), siis jagage seda ka meiega siinsamas kommentaariumis.