Probleemi mahendas suur arvuti- ja muude seadmete tootja Lenovo, mis esitleb täna alanud prestiižsel tehnoloogiamessil CES 2020 maailma esimest 5G arvutit.

See kannab nime Lenovo Yoga 5G ja peaks müügile ilmuma tänavu kevadel, vähemalt USAs hinnaga alates 1499 dollarist.

Seadme südames on protsessoritootja Qualcommi uus platvorm Snapdragon 8cx 5G Compute Platform. Võrgutamisega tegeleb sama tootja X55 5G-modem, mis toetab millimeeter-laineala ja alla 6 GHz jäävaid 5G võrke, aga muidugi ka LTEd.

Yoga seeria sülerile kohaselt saab ekraani täisringi ehk 360 kraadi ulatuses pöörata, tavasüleriga võrreldes paljudesse asenditesse seada ja ka tahvelarvutina kasutada.

Yoga 5G on mitte ainult (teoreetiliselt) ülikiire andmesidega, vaid ka mõnusalt kerge ja seega kaasaskantav. Kaalu on sel vaid 1,3 kilo jagu.

Välimus ja tehnilised näitajad on moodsa süleri kohta tüüpilised:

* 14-tolline täiskõrglahutusega IPS-ekraan

* 8 GB töömälu, 256 või 512 GB failiruuim

* kaks USB-C porti, 3,5 mm pesa, eSIM ja nano-SIM-pesa 5G jaoks

Muljet avaldab tootja lubadus, et täislaaditud aku suudab arvutit koguni kuni 24 tunni jooksul töös hoida. Ilmselt ei kehti see 5G sidet kasutades.

Kui kiired 5G võrgud kunagi laialt levima hakkavad, siis võib Yoga 5G kiire mobiilse andmeside soovijale isegi marjaks ära kuluda. Esimesed 5G võrgud USAs edestavad seniseid 4G LTE võrke kiiruselt 20-40% võrra, kasutades samu tugijaamu.

Eestis saab koju isegi 1 Gbit/s püsiühendust tellida (100 euro eest kuus), nii et LTE ja 5G võrkude kiirustipud veel tingimata muljet ei avalda. Telefoniga näiteks 120 Mbit/s allalaadimiskiirus saavutada on tehnoloogiafännile muidugi omaette uhke tunne.