Aga kuna selline arvuti ei oleks väga põnev, tasuks seetõttu internetis liikudes väga ettevaatlik ikka – sest mingil moel on see ikkagi Metsik Lääs, mille läbimine on ohtlik isegi siis, kui sul endal ka püstol vööl ja saatesalk kaasas, kirjutab Digiabi.ee.

1. Jagatakse liiga palju infot

Muidugi on tore jagada reisipilte reisil olles kogu maailmaga ja näidata Endomondost, kui pika maa te täna ära jooksite. Aga pahatahtlik inimene võib seeläbi täpselt teada saada, kus elate, ja samuti selle, et hetkel te kodus ei viibi. Siit edasi võivad minna asjad hapuks.

Nõuanne: kaitske oma privaatsust ja ärge jagage rakendustest tulevat infot avalikult. Kui ikkagi tahaks sõpradele teada anda, et teil midagi vahvat toimumas, siis Facebookis saate parimad sõbrad eraldi listi panna ja Google+is on olemas suhtlusringid, mille abil saate olla kindel, et info jõuab nendeni ainult, kes seda kurjasti ära ei kasuta.

2. Liiga vähe infot internetis

Tean inimesi, kes on uhked selle üle, et neil pole ühtegi sotsiaalmeedia-kontot ja seega nende digitaalne jalajälg on väike.

Aga see tähendab seda, et internetis leiab teie kaudu ainult seda infot, mida kolmandad osapooled esitavad ja selle üle teil kontroll puudub.

Ehk siis mõni pahatahtlik artikkel, ametlike teadaannete artikkel või krediidiinfo raport tulevad selle infovähesuse taustal hästi välja.

Muidugi, kui olete inimene, kellel ühtegi luukere kapis ei ole, siis oma valik – aga kindlam on siiski mingit sisu ise genereerida, et kui keegi teid ka guugeldab, siis jääks teist mulje, mida tahate jätta.

Nõuanne: looge siiski endale Facebooki ja Google'i kontod ja postitage sinna veidi sisu – ei pea midagi isiklikku olema, vaid täiesti OK on ka jagada lihtsalt artikleid ja postitusi, mis kuidagi teid kõnetavad.

3. Üks parool igal pool

Muidugi tundub ju ahvatlev kasutada üht parooli igal pool, kuid see on ka suurim turvarisk.

Kuigi hea tava näeb ette, et veebilehed krüpteerivad paroolid nii, et isegi leheadmin ei näe algset parooli, siis samas puudub sul igasugune võimalus seda kontrollida.

Lisaks pole üldse keeruline teha ilusat saiti, mis tundub täiesti usaldusväärne ja siis hakata kasutajate e-posti aadresse ja paroole koguma – selliseid andmebaase on suisa mustal turul müügiks.

Nõuanne: Kui sa ei taha kasutada igal lehel erinevat parooli, siis võta kasutusele kolm parooli.

Kõige olulisem on sinu põhilise e-postikonto parool – sest e-postile ligi pääsedes saab tegelikult kätte ka kõik su muud paroolid.

Samuti vaata, et e-posti parool ei oleks sinu nimi, sinu armsama või laste nimi või üldse oleks kõige targem välja mõelda unikaalne sõna, mida ainult sina tead. Seda parooli ära kasuta mitte kuskil mujal!!!

Teine parool võiks olla siis Facebooki, oma kodulehe login ja muu sellise jaoks, mille puhul oleks väga halb, kui keegi neile andmeele ligi pääseks ja mis lehtede turvalisuses sa enamvähem kindel oled.

Ja kolmas parool võiks siis olla see, mida kasutad suvalistel foorumitel, tundmatutel lehtedel jne.

4. Tunne netiketti!

Kuigi võib ju tunduda, et internet on ilma reegliteta Metsik Lääs, ei ole see päris nii.

Näiteks kokkulepitult tähendab suurtähtedega kirjutamine karjumist ning ainult väiketähtedega kirjutamine üldiselt tekitab mulje, et inimene on kerge arengupeetusega.

Ka kommentaarides võiks siiski kirjutada korrektselt – kui teile tundub, et teil nii palju vaja postitada, et te ei jõua Shift-klahvi ja kirjavahemärke kasutada, siis äkki oleks aeg pöörduda psühholoogi poole või liituda anonüümsete kommentaatorite tugigrupiga.

Nõuanne: Loe tekst üle enne saada/postita-nupu vajutamist ja mõtle, kas jutt on arusaadav ja kergelt loetav.

5. Usutakse, et internet on anonüümne

See on hämmastav, kui paljud inimesed usuvad, et internet on anonüümne ja seal võib teha, mida pähe tuleb. Muidugi on võimalik mingil määral oma isikut varjata, kuid ma ei soovitaks selle peale lootma jääda.

Nõuanne: Ükskõik mida, kus ja millise kasutajanime alt te internetti ei postitaks, siis mõelge enne, kas tahaksite seda teksti/pilti vaadata koos vanaemaga sugulaste kokkutulekul ja koos oma ülemusega, kui lähete endale palka juurde küsima.

Kui vastus sellele küsimusele on "ei", siis ma ei soovita postitust teha.