Kui rääkida töötamisest, on tavaarvutid nutiseadmetest kasutusmugavuselt märgatavalt etemad. Olgu jutuks siis tahvli ekraani- või füüsiline klaviatuur vs arvutil tuttav hiire-klaviatuuri kombo, multitegumtöö vms.

Mõte valida välja parimad nutiseadmed, mille abil just nimelt töötada, on aga jätkuvalt intrigeeriv. Vaatame, millise nimekirja seadsid kokku saidi Techradar asjatundjad.

Ja paluks mitte kurjustada, et nimekiri ilmus juba mõne kuu eest. Minu arust pole siin esile tõstetud viiele eesrindlikule töötahvlile veel märkimisväärseid troonipärijaid tekkinud.

Aja möödudes kasvab ka lootus mõni neist senisest odavamalt kätte saada. Kasvõi mingi (kevadise) allahindluse ajal.

iPad Air

Tootja: Apple
Ilmus: 2013. a novembris
Ekraan: 9,7 tolli, 4:3, 2048 x 1536 pikslit, 226 pikslit tollile
Andmeruumi: 16, 32, 64 või 128 GB

Foto: tootja

Parim müügilolev tahvelarvuti ükstapuha mille jaoks, v.a raha säästmiseks. Õhem, kergem ja igas mõttes kaasaskantavam kui eelnevad sama suure ekraaniga iPadid.

Võimas 64-bitine A7-protsessor hoolitseb, et kena pilt ekraanil ka kenasti lippaks. Retina-ekraanide pakutav silmailu on samuti tuntud teema.

iOS 7 pakub lisaks rohkem võimalusi ja tugevamat rakendusevalikut kui teised mobiiliplatvormid, rääkimata tasuta Pages, Numbers ja Keynote.

Ja muidugi saab Air hästi läbi Mac-arvutitega, kui teie suur tööarvuti kannab samuti Apple'i logo.

Ei maksa ka unustada Forte hiljutist lugu uuringu põhjal, mis kinnitab, et iPad Air on akukestvuse poolest teistest tahvelarvutitest kaugel ees.

Surface Pro 2

Tootja: Microsoft
Ilmus: 2013. a oktoobris
Ekraan: 10,6 tolli, 16:9, 1920 x 1080, 208 pikslit tollile
Andmeruumi: 64, 128, 256 või 512 GB

Foto: tootja

iPad Airi võimekaim konkurent; asise töötahvlina Microsoft oma 2. põlvkonna Surface'i mõistagi esitlebki.

Sobilik neile, kellel suur arvuti on Maci asemel Windows PC – muudab sel juhul mitmesuguse vajaliku info sünkroniseerimise kiireks ja mugavaks.

Kui uskuda vähemalt tootjat ja turundajaid, asendab Surface Pro 2 täitsa rahuldavalt suurt arvutit. See on sama võimekas kui tüüpiline Windows 8.1 arvuti. Ja vaadake veel, kui palju saab andmeruumi võtta (hea raha eest muidugi).

Probleemiks võib aga osutuda hind – sest Surface Pro 2 on isegi kallim kui üldiselt kalliks peetav iPad Air.

Xperia Tablet Z

Tootja: Sony
Ilmus: 2013. a mais
Ekraan: 10,1 tolli, 1920 x 1200, 224 pikslit tollile
Andmeruumi: 16 või 32 GB

Foto: tootja

Xperia Tablet Z eelised iPad Airi või Surface Pro 2 ees on madalam hind ja rohkem mugavust nii kaasaskandmisel kui ka kasutajakeskkonna "oma käe järgi" kohendamisel.

See pole töötahvli otsijale ehk esimene valik, aga Google Plays leidub palju kasulikke rakendusi, et soovitud tulemusi saavutada. Ja kena lisa on siin tasuline äpp Floating Apps (1,89 eurot).

Kasuks võib tulla ka seadme tolmu- ja veekindlus, mille olemasolu Sony nutiseadmete puhul ikka tähtsaks peab.

Just tänavu märtsis jõuab müügile ka tahvli järeltulija Z2, mis on taas natuke võimsam. Aga ka kallim. Nii et sobiv hetk Z1 odavalt ära napsata.

iPad mini 2

Tootja: Apple
Ilmus: 2013. a novembris
Ekraan: 7,9 tolli, 4:3, 2048 x 1536, 326 pikslit tollile
Andmeruumi: 16, 32, 64 või 128 GB

Foto: tootja

Teise põlvkonna iPad mini on tehnilistelt näitajatelt praktiliselt sama võimas kui Apple'i tahvlite hetke-lipulaev iPad Air (ja ilmselt üldse kõigi tahvlite vallas, kui aus olla).

Pisema ekraani tõttu veidi tillemaid mõõtmeid kompenseerib aga kiidetud Retina-ekraan, mida esimese põlvkonna mini ei sisalda.

Nii et kõik iPad Airi hüved nõks pisemal ekraanil ja odavamalt.

Google Nexus 7 (2013)

Tootja: ASUS
Ilmus: 2013. a juulis
Ekraan: 7,02 tolli, 8:5, 1920 x 1200, 323 pikslit tollile
Andmeruumi: 16 või 32 GB

Foto: tootja

Ideaalne hinna/jõudluse/kvaliteedi suhe. Aasta varem ilmunud esimese põlvkonna mudeliga väga sarnane, ainult õhem, võimekama ekraani ning kenama disainiga.

Nagu Xperia Tablet Z-i puhul, võib öelda, et kuigi Androidi ökosüsteem ei keskendu tööhimulise rahuldamisele, leidub selleks tarbeks siiski väga palju rakendusi, midagi igale maitsele ja vajadusele.