Jutu mõte pole, et Android olgu rohkem iOS4 moodi. Google'i opsüsteemi eelised - avatus, vidinad, Wi-Fi kuumkohad jpm - on suurepärased. Kuid iPhone'id edestavad Androidi seadmeid tihti puhtalt sellega, kui kerge ja meeldiv neid on kasutada.

Killustatus

Levinumaid kaebusi Androidile: turulolevad seadmed kasutavad opsüsteemi eri vanuses väljalaskeid. See tähendab, et teatud rakendused ja valikud on kättesaadavad osadele kasutajatele, aga mitte kõigile.

Android on avatud lähtekoodiga platvorm: Google lubab telefonitootjatel opsüsteemist oma versioone meisterdada. Kui valmib uus Androidi variant, on tootjate endi valida, kas ja millal seadme tarkvaralist poolt sellega rikastada.

Tehnikameedia soovitab tavaliselt Google'il killustatusega võidelda, aga tegelikult on praegune olukord pigem hea.

Miks? Hea näide on iPhone 3G. Apple suutis selle seadme iOS 4 lisamisega peaaegu "sandistada", sest püüdis kõigile samu nõudeid peale suruda. iOS 4'ga iPhone 3G on isegi pärast parandusi vastuvõetamatult aeglane, kuigi iOS 4 suurimad trumbid pole ikka kättesaadavad.

Google pangu siit "kõrva taha", et killustatus võib olla ka hea - eriti, kui inimesi sellega segadusse ei aja.

Google vajab sellist lähenemist: Android 2.2 odavatele ja keskklassi telefonidele, Android 3.0 kallitele telefonidele ja tahvelarvutitele. Kõrgem vaikeresolutsioon ja muudetud e-pood aitavad siis Androidil püsida Apple'il kannul. Ehk peaks need isegi eri opsüsteemideks nimetama.

Puuteekraanid

Ka parimate HTC ja Samsungi Androidi telefonide puuteekraani "tunnetus" pole päris Apple'i omadega võrreldav, st kui hästi ja intuitiivselt see reageerib, pilti kerida laseb jm.

Asi peab muutuma, nii esmamulje tähtsuse tõttu kui põhjusel, et tegu on vaikekasutajaliidesega. See ei saa olla lihtsalt sama hea kui iPhone'il, vaid parem. Tootjatel olgu võimalus arvestada suurema tundlikkusega.

Google'i vaste iTunesile

Android ei vaja pundunud koletist nagu iTunes, küll aga mingit vastet: tavaarvutirakendust meedia haldamiseks.

Miks? Kasutajal ei tohiks olla põhjust meediafaile liigutada Windows Media Playeri, Double Twisti või muu võõra rakendusega. Google on ju ometi tarkvarafirma! Lisaks saaks oma lahenduse siduda näiteks Picasa või Google'i tulevase e-muusikapoega.

Apple on tõestanud, et lihtsust ja konsistentsust kasutajakogemuses ei saa alahinnata.

Market

Ilmne ja paljunämmutatud, aga väärib ülekordamist: Android Marketis millegi leidmine peab olema lihtsam. Praegu leidub liiga palju rämpsu. Kui Google'il oleks ometi kogemust otsialgoritmide loomisel...

Sellest on nii palju räägitud, et kui Android 3.0 ei paku paremaid filtreid, tuleks see šokina.

Varundamine ja taaste

Igal Androidi telefoni loojal on oma lahendus varundamiseks-taasteks. Sellest ei piisa.

Taas puudub lihtne intuitiivne reeglistik: ühenda telefon ära ja kõik toimib ise. See võib aega kulutada, aga säästab palju vaeva. Regulaarne varundamine avitab näiteks telefonihangumiste või kogemata kustutatud fotode puhul.

Kui igal tootjal on oma lahendus, tähendab see, et kvaliteet varieerub metsikult. Kasutajal peaks olema vähemalt võimalus Google'i standardse lahendusega arvestada.