Seda lühendit teavad praktiliselt kõik tehnikahuvilised, aga mitte päris kõik ei saa aru, mida 4K tähendab.

Selles postituses selgitan ma teile kõike, mida on vaja teada 4K-st, avaldab ajaveeb The Technorat.

4K on digipildi resolutsiooni tähis

FullHD tähistab resolutsiooni 1920 x 1080 pikslit. 4K puhul on horisontaalne resolutsioon umbkaudu 4000 pikslit; lühidalt mahutab 4K neli korda rohkem piksleid kui täis-HD.

Tavakasutaja jaoks tähendab 4K, et sellise resolutsiooniga pilt või video on HD-st ilusam, kontrastsem, realistlikum ning näeb peaaegu samamoodi välja kui vaataks toimuvat läbi akna.

MKBHD seletab ehk täpsemini, mis elukas on see 4K:

Resolutsioonid

Ma kirjutasin eelpool, et horisontaalis on umbkaudselt 4000 pikslit, kuna see arv võib varieeruda.

Standardi kohaselt kõige "puhtam" ja "õigem" 4K lahutusvõime on 4096 x 2160 pikslit. Kuid see, mida me näeme tehnikamessidel 4K silti kandvatel teleritel, pole tegelikult päris 4K resolutsioon, kuigi on väga lähedane sellele.

See, mida telerites näidatakse, on UHDTV ehk Ultra High Definition Television, mille resolutsioon on 3840 x 2160, nii et osad pikslid on kuhugi "kaduma läinud".

Võib arvata, et kui suurt kahju need 200 õnnetut puuduvat pikslit ikka teevad, 4K on ikkagi 4K. Kuid kui te vaatate "õigest" 4K telerist UHD-videot, siis tekib pildi ümber paks must piirjoon, mis peaks need need 200 jalutama läinud pikslit asendama.

Miks tasuks osta 4K-televiisoreid?

Tulevikukindlus: kuna tegemist on niivõrd uue tootega, muutuvad sedasorti telerid levinuks järgneva 4-8 aasta jooksul ning ühel päeval muutuvad vastava resolutsiooniga videod, telesaated ja digifotod standardiks. Seega on tegemist täiesti korraliku investeeringuga.

Parem pildikvaliteet: Väiksema lahutusvõimega video näeb 4K-ekraanil palju ilusam välja, kui originaalresolutsiooniga ekraanil. Samas ei tee 4K-teler ainult pildi lahutusvõimet suuremaks, vaid pilt on taolisel ekraanil ka eredam ja realistlikum. Video on kiirem ja üleüldse "krõbedam" kui praeguse aja ekraanidel.

Tulemas on 4K sisu: Juba praegu on saadaval üksikud filmid ja videolõigud, mis on vaadatavad 4K-s, kuid uue põlvkonna kaameratega tehtavad filmid on ka juba tulemas ning sellel aastal peaksid müüki jõudma tavatarbijale mõeldud 4K-kaamerad.

Samuti esitles Sony 4K videomängijat ning YouTube hakkab võimaldama 4K-videote üleslaadimist saidile. Nii et ei pea muretsema sellepärast, et uudselt ekaanilt pole midagi vaadata.

Miks tasuks 4K-televiisoreid mitte osta?

4K-lahutusvõimega on seotud mitmeid probleeme, mõningad neist juba lahenevad tasapisi, mõni probleem võib hoopis juurde tulla. Mina toon välja paar neist:

Hind: Seda võib pidada vaid mööduvaks nähtuseks, aga hetkel on 4K-telerid suhteliselt kallid, esimeste ilmumise ajal maksid need 20 kuni 30 000 USA dollarit, kuid nüüdseks on hinnatase juba päris palju langenud.

Languse tõi kaasa ka see, et taolisi telereid hakkasid/hakkavad tootma praktiliselt kõik juhtivad elektroonikaettevõtted ning konkurents sunnib hindu alandama.

Vähe sisu: Ka seda võib pidada mööduvaks nähtuseks. Sama probleem oli ka 3D-telerite puhul: nägi ilus välja, kuid keegi ei loonud sisu.

Praegu pole eriti palju kaameraid, mis filmiksid 4K-videosid, kuid tänavusel tehnikamessil CES 2014 esitleti nii 4K-telereid, kui ka -kaameraid tavakasutajate jaoks.

Kuid millal need filmid ja videod ilmuvad ja kas tarbijad on üldse 4K-sisust huvitatud, on juba omaette küsimus.

4K tähendus: See on probleem võib-olla mitte niivõrd tavakasutajate kui tehnikafriikide jaoks. Nagu ma ülalpool mainisin, ei pruugi need uued telerid alati olla päris 4K nagu tootja teatab.

4K-teleritel võib olla küljes silt 4K, 4K UHD või siis UHD. Aga kuna lühend UHD pole veel nii üleshaibitud nagu 4K, siis on tavakasutajate jaoks "meepotiks" just tähe-numbri kombinatsioon 4K ning selle sildiga on tootjatel kasulikum oma telereid müüa.

Probleem seisneb selles, et tootele kleebitakse vale silt külge: UHD ei ole seesama mis 4K!

8K: Lahutusvõime 8K on minu arvates 4K seadmete kõige suurem probleem ja ohuallikas. Praegu olen kuulnud vaid ühest telerist, mis saaks 8K-pilti näidata ja ainult ühest kaamerast, mis nii kõrge resolutsiooniga filmiks.

Pealegi saab 8K-teler esialgu olema üle mõistuse kallis, nii et praegu pole sellele turgu, kuid sama olukord oli ka 4K-ga paar aastat tagasi. Vaadake aga mis nüüd toimub.

See seab igatahes kahtluse alla 4K üldise tulevikukindluse. Võib olla hakkab 8K olema lihtsalt lõbustuseks rikastele ja tehnikafriikidele ning 4K muutub tavakasutajate jaoks sobilikuks standardiks. Aga kes see ikka oskab öelda, mis meid tulevikus ees ootab.

Foto: REUTERS

Pildil käesoleval kuul messil CES 2014 näidatud Sharpi 8K-teler, millel on 85-tolline ekraan ja ka võime kuvada prillivaba 3D-pilti.

Kokkuvõte

Standardis 4K pole iseenesest midagi märkimisväärset, sellel on lihtsalt neli korda rohkem piksleid kui Full HD-s. Muidugi on huvitav, kuidas selline resolutsioon saavutati, kuid ega see nüüd midagi revolutsioonilist kaasa ju ei toonud.

Tegemist on lihtsalt ühe üleshaibitud resolutsiooniga (mis ajapikku muutub juba tootemärgiks), mis võimaldab näidata ekraanil ilusamat ja realistlikumat pilti.

Kuid kas poleks parem, kui me näeks maailma läbi oma silmade, erinevate sündmuste ja seikluste tunnistajate või peategelastena, mitte aga ei istuks ekraani ees?