Professionaalide esimese öö õigus on nüüd läbi saanud. Kukk kires 2014. aasta juuni algul, kui Panasonic tõi välja kompaktkaamera FZ1000, kirjutab Photopointi ajaveeb.

See on igatpidi võimekas aparaat, mis muuhulgas filmib 4K videot: täielikult manuaalsete säri seadistustega, 25 kaadrit sekundis ja andmesagedusega 100 Mbit/s.

Kui Panasonic suudab sellise videorežiimi pista 800+ eurot maksva kompaktkaamera sisse, siis peaks professionaalsuse sudu 4K kohalt lõpuks ometi kadunud olema.

Misasi see 4K üldse on? Lihtsalt seletatuna on see neli korda suuremate mõõtmetega video kui Full HD. Viimase mõõtmeteks on 1920 x 1080 pikslit, 4K video mõõtmeteks on aga 3840 x 2160 pikslit.

Ma arvan, et 4K video fenomeni täielikuks mõistmiseks peab seda ise salvestama. Ja töötlema. Viimasel kahel kuul kaamerat Panasonic FZ1000 testides olen filminud sellega üsna paljudes valgustingimustes.

Olgu öeldud, et see ei ole kaugeltki parim kaamera, millega 4K videot filmida. Pigem isegi üks halvemaid, sest 1″ sensor ja supersuumobjektiiv selle ees teevad pildikvaliteedile pigem kahju kui kasu.

Sellegipoolest olin ma arvuti taga esimesi klippe vaadates meeldivalt üllatunud. See detailsus ja teravus, mida ma suurel ekraanil nägin, oli midagi hoopis enamat kui harjumuspärane 5D mark III video.

Teine meeldiv üllatusmoment leidis aset järeltöötlusprogrammis, kus ma sain nii värve kui ka heledust muuta palju suuremal skaalal kui seni. Tulevik on 4K video päralt. Ja kui peegelkaamerad sellest tulevikust kauaks kõrvale jäävad (nagu äsja müügile jõudnud Canon 7D Mark II), võib see nende jaoks lõppeda üsna halvasti.