3D-videomängundus piirdus umbes möödunud aastani peamiselt Nintendo läbikukkunud Virtual Boy konsooliga. Olukord pole veel palju muutunud, aga tehnoloogia areneb ning kino ja kodukino järel on oodata ka 3D-revolutsiooni, eriti tänu Nintendo tulevasele 3DS-taskuseadmele.

Ruumilisi visuaale pakkuvate mängude proovimiseks on rohkem kui üks tee, riistvara ja kogemusi on erinevaid.

PC

3D-mängud alles hakkavad konsoolimaailmas kanda kinnitama, PC platvormil eksisteerivad need juba enam kui aasta. Revolutsiooni juhib nVidia oma GeForce 3D Visioni komplektiga.

See pakub shutter-prillidega 3D-mängundust vähemalt 100 Hz CRT-monitoridel või 120 Hz LCDdel. Lahenduse tugevus on võime automaatselt määrata, kas teos on 3D-toega ja materjali vajadusel ka automaatselt ruumiliseks muuta.

Sellisel viisil 3D-visuaalid omandanud mängude seas on juba üle 350 nime, muuhulgas hitid nagu "World of WarCraft", "BioShock", "Left 4 Dead", "Call of Duty: Modern Warfare" ja "Battlefield: Bad Company 2".

GeForce 3D Vision on müügil juba üle aasta ja kogub päris soodsaid arvustusi, komplektis on kõik vajalik. Näiteks Amazon.com netipood pakub seda umbes 200 dollariga (hetkekursiga umbes 2400 krooni).

nVidial on olnud aega lahendust täiustada ja muljetavaldav kogus 3D-toega mänge kokku ajada. See on siin kirjeldatud variantidest ka praegu odavaim, kui jätta kõrvale kulud arvutisüsteemile ja monitorile, ning toetab lisaks 3D-filmide ja 3D-piltide vaatamist.

PlayStation 3

Kui Sony tollane tippjuht Ken Kutaragi õigustas PlayStation 3 hinda omal ajal investeeringuna "tulevikukindlasse" riistvarasse, oli isegi kõige kiindunumal PS-fännil seda raske õigustada.

PS3 on suutnud siiski praeguseks oma tõelist väärtust näidata: muutunud riistvaralise koosseisu, Blu-ray pleieriks olemise ning (kõige tähtsam) õhukese mudeli ja hinnalangusega. Sony üllatas lubadusega anda kõigile PS3-dele 3D-valmidus püsivaralise täiendusega 2010. aasta lõpus.

250 GB PS3 Slimi saab meil eri müügikohtades umbes 5200-6200 krooniga, kuid konsoolist üksi ei piisa 3D-mängude nautimiseks. Vajalikud on ka 3D-teler ja spetsiaalsed prillid (mõnikord mängudega kaasas). 3D-telerid kuuluvad veel uudse tehnika hulka ja on seega päris kallid (ja Eestis haruldased), alla 30 000 krooni ilmselt ei saa.

Sony toetab 3D-revolutsiooni täiel määral, nii et "lisamõõtme" omandanud meelelahutuse hulk peaks ruttu kasvama. Hetkel on saada vaid mõned PS3 3D-mängud, aga seda hakkavad toetama mitmed tulevased suurnimed ("Killzone 3", "Gran Turismo 5"). Ka 3D Blu-ray filmide arvu võib veel ühe käe näppudel üles lugeda, aga pilt muutub lähiaastatel oluliselt.

Nintendo 3DS

Nintedo sai Virtual Boy tõttu 3D-mängunduse varasema katsetusega küll valusalt hammustada, kuid tänavu E3-messil avalikkusele tutvustatud taskuseade 3DS on uus, põnev ja hakkab pakkuma prillivaba 3D-d.

3DSi aluseks pole, vastupidiselt levinud arvamusele, voodoo ja Mario võlujõud. Nintendo naasis hoopis parallax-tehnoloogia juurde, mis ei päästnud Virtual Boy võimsast läbikukkumisest.

3D-mängud on 3DSil siiski valik, ruumiliste efektide kvaliteeti saab vähendada ja isegi nullistada. Miinus on paraku esialgu see, et kui ekraani otse ei vaata, kaob ka 3D-efekt. Taskukonsooli puhul ei tohiks siiski suurt probleemi olla, kui 3D vaatamisnurk on tavaekraanidega võrreldes piiratud.

3DS peaks ilmuma 2011. aasta alguses. Nintendo on alati osanud taskukohaseid hindu pakkuda, nii et loodame selle trendi jätkumist ka nüüd. Mängutootjate toetus on ulatuslik, hetkel on teada juba üle 70 nimetuse. Vaadata saab ka 3D-filme ja 3D-pilte, mida saab lisaks ka ise teha.