Kliinik 32 peaarsti dr. Lauri Vahtra sõnul on 3D-röntgen uue põlvkonna tehnoloogia, mis viib röntgenvõtted ja implantaatide planeerimise senisest tõhusamale tasandile ning avab uued võimalused diagnoosimisel ja raviplaneerimisel.

„Kui tavaröntgen näitab pilti kahes suunas, siis uus tehnika võimaldab luua peapiirkonnast kolmedimensioonilise ülesvõtte. Nii näeb täpsemalt erinevaid anatoomilisi struktuure, millega tuleb raviprotseduurides arvestada, ning raviga seotud riskid vähenevad, kuna lõikuse käigus ei saa enam ette tulla üllatusi. See võimaldab Eesti hambaravil liikuda samas suunas, kuhu on teel kogu maailm, ehk siis võimalikult palju enne protseduuride tegemist eelnevalt planeerida,“ rääkis dr. Vahtra.

Aparaat kasutab kahte kombineeritud süsteemi – täisdigitaalset panoraamvõtet ja 3D võtet ühes seadmes, võimaldades sellega oluliselt kiiremini ja efektiivsemalt saada diagnoosimiseks vajalikud röntgenpildid erinevate nurkade alt ning aitab vähendada patsiendile erinevate raviprotseduuridega, eriti kirurgiliste vahelesegamistega seotud riske. Kasutades suuremat pildivälja, saavad 3D-röntgenaparaadi abil diagnoosimiseks vajaliku informatsiooni lisaks stomatoloogidele ka näo-lõualuu kirurgid, ilukirurgid, kurgu-nina-kõrvaarstid ja kogu meditsiin, mis on huvitatud pildistatavast piirkonnast ja selle informatsiooni töötlusest spetsiaalse 3D radioloogide programmiga. Samuti töötab hambaravi 3D-röntgen tunduvalt madalamate doosidega kui muu meditsiini kompuutertomograafid.

Protseduur võtab sõltuvalt uuritavast piirkonnast ja ülesvõtete arvust kokku aega maksimaalselt 5-10 minutit, sealhulgas röntgenpildi tegemiseks kulub umbes pool minutit, ruumilise kujutise väljaarvestamiseks kaks kuni kolm minutit. Röntgenpiltide tegemisel kasutatakse kaitsepõllesid, piltide tegemine on patsiendile ohutu. Patsient saab röntgenpildi kaasa CD-plaadil koos programmiga, mis võimaldab raviarstil kujutist vaadelda ja töödelda.

Kliinik 32 valitud uudsel tehnoloogial põhinev Soredexi Scanora 3D PAN röntgeniseade täidab eeldatavalt kogu Eesti vajadused.