Tavakasutaja mätta otsast vaadates saab ainult peegelkaameraga häid pilte teha ning muud aparaadid ei kõlba kusagile, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Teise variandina tuleb suhteliselt tihti ette suhtumist, et sa ei ole õige pildistaja, kui sul just peegelkaamerat pole (seda suuresti nende kasutajate suunast, kes on oma fotograafi-arenguteel nn gearfagotry staadiumis).

Mina isiklikult eelistan peegelkaamerat ühel väga lihtsal põhjusel ning selleks on optiline pildiotsija ning parem ergonoomika kaamerat käes hoides.

Esimene nendest argumentidest eristabki peegelkaameraid hübriidkaameratest, teine argument sõltub suuresti, mis aparaate kõrvutada.

Kui sina just eeltoodud põhjustel, olgu neid ainult üks või lausa mitu, peegelkaamerat plaanid soetada ning ei suuda erinevate mudelite vahel valikut teha, siis antud artiklist on sul kindlalt kasu.

Kasu seetõttu, et järgnevatel ridadel toome me välja 2013. aasta enim silma paistvad peegelkaamerad erinevates kategooriates.

Antud nimekiri on koostatud meil endil testitud ja katsetatud seadmetest ning siia me niisama naljalt ei pane peegelkaameraid, mida ei julgeks sõpradele või pereliikmetele soovitada.

Kõige soodsam digipeegel
Canon EOS 1100D (alates 289€)

Foto: blog.photopoint.ee

Pea iga tootja üritab napsata endale seda kõige soodsama peegelkaamera tootja tiitlit. Samas tekib paratamatult ka küsimus, kas kõige soodsam on kõige mõistlikum.

Ärge mõistke mind valesti, soodne on hea, aga ainult seni, kuni kompromissid ei hakka seadme põhifunktsioone piirama. Teisest küljest jällegi vaadates – tihti omab peegel suuremat tähtsust kui seadme funktsionaalsus.

Kui sa hoolid mõneski argumendist, mis eelnevalt välja toodud, siis vaata südamerahuga Canon EOS 1100D poole. See on kaamera, mis teeb fotosid ning ka filmib, sellel on sees peegel ning varustatud ka (suhteliselt pimeda) pildiotsijaga.

Üldjuhul ma noriks selle kaamera kallal rohkem, kuid vaatame tõele näkku – 289€ eest kaamerakere kätte saada on naeruväärselt soodne.

Canon EOS 1100D plussid:

Hind
Peegel
Pildiotsija
Objektiivide vahetamise võimalus
Canoni logo

Canon EOS 1100D miinused:

Ma parem ei lasku nii madalale

Teisest küljest on ka natuke kallemaid alternatiive...

Foto: tootja

Nikon D3100 hinnad algavad 349 eurost ning see digipeegel on disainitud kasutajale, kes otsivad peeglit, pildiotsijat ning objektiivide vahetamise võimalust ühes seadmes.

D3100 on ehitatud üles nii, et oleks kompaktkaamera kasutuslihtsus/loogika, kuid peegelkaamera vorm.

Enamike parameetrite muutmine on viidud menüüdesse või juhtnuppude kombinatsioonise alla, et kasutajale need ette ei jääks või häirima ei hakkaks. Teisisõnu – osuta ja vajuta kaamera koos peegliga.

Soodne ning mõistlik peegelkaamera
Pentax K-500 (alates 479€)

Foto: blog.photopoint.ee

Kõige soodsam ei ole alati mõistlik ning kui kaamera valimisel ei ole esmaseks kriteeriumiks mitte hind, vaid kasutusmugavus ja pildikvaliteet ning alles peale seda kaamera soodne hind, siis tuleks vaadata natuke mõistlikumate seadmete poole.

Sellisel juhul jääb sõelale tükkmaad vähem kaameraid. Nikon D3200 on konkreetselt peegelkaamera korpuse ning põhimõttega, kuid kompaktkaamera kasutusloogikaga ning mitte just kõige mõistlikuma pildiga seade.

Sony a58 juures on probleemiks jällegi kehv elektrooniline pildiotsija ning samamoodi kehvem pildikvaliteet. Mis jätab meile alles Pentax K-500.

K-500 juures on tehtud minimaalsed kompromissid – peegelkaamerale omaselt on sel olemas pentaprismaga pildiotsija (teistel soodsatele tükkmaad pimedam pentapeegliga), millel 100% kaadrikattuvus. Lisaks suudab Pentax K-500 suurepäraselt pilti teha ning ka videoid filmida.

Eristub antud kaamera suuresti ka sellega, et korpusel on kaks valikuratast kaamera juhtimiseks ning palju funktsioone eraldi lülititega korpusele toodud.

Siinkohal tuleb arvestada ka seda, et tegu on lihtsalt Pentax K-50 peegelkaameraga, millel on välja jäetud ilmastikukindel korpus ning paar muud pisiasja – kõik muu on sama.

Pentax K-500 plussid

Väga hea pildikvaliteet
Kaks valikuratast ning suurepärane ergonoomika
Keresisene stabilisaator
Pentaprismaga 100% kaadrikatvusega pildiotsija
Kuni ISO 51200 sensoritundlikkus

Pentax K-500 miinused

Ei kuva pildiotsijas teravustamispunkte
Live-view ja video ajal aeglasem teravustamine
Lärmakas keresisene teravustamismootor

"Soodsate ja mõistlike" klassis mainimist väärt

Foto: blog.photopoint.ee

on kohe kindlasti ka Canon EOS 100D. Olgugi, et see on Pentax K-500'st 200 eurot kallim aparaat, on Pentaxi pildikvaliteet laboritestide kohaselt mäekõrguselt üle Canoni omast.

Miks ma siis EOS 100Dd soovitan? Sest võrreldes Pentaxiga saab see paremini filmimisega hakkama ning Canon EOS 100D omab maailma kõige väiksema poolkaader-peegelkaamera tiitlit.

Lisaks on viimasel ka puutetundlik ekraan, mis hõlbustab nutitelefonilt ning ka kompaktkaameralt üleminekut peegelkaamerale.

Kaamera kasutab klassikalist Canoni (võrdlemisi head) loogikat kaamera juhtimiseks ning seadistamiseks, seega väga keeruline 100D'd kasutada pole. Suurimaks miinusküljeks jääb kahjuks see, et aku vastupidavus on antud kaameral nirult väikene.

Loe täisteksti ja vaata rohkem pilte saidil Photopointi ajaveeb.