Usun, et käesolev artikkel 2013. aasta parimatest kompaktkaameratest aitab seda müüti kummutada, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Vaadake – me mõtleme tihti kompaktkaamerate all neid kõige soodsamaid aparaate. Neid, millele võibki anda nimetuseks "seebikarp", millel on vähe funktsioone ja kehvapoolne pildikvaliteet.

Kompaktkaameramaailm on aga palju laiem – siin on fotoaparaate igast hinnaklassist ja igale fotohuvilisele. Selles artiklis jagan ma selle suure ja laia kompaktkaameramaailma kuueks erinevaks osaks.

Seda aga mitte hinna järgi nagu parimate hübriidkaamerate ja soovitatud peegelkaamerate artiklites, vaid tüübi järgi.

Kompaktkaamerate seas on nimelt erinevad grupid, milledes olevad mudelid eristuvad funktsionaalsuse poolest.

Vaatleme, milline võiks igas sellises grupis olla kõige parem kaamera. Selline, mida ma ise ostaksin ja mida ma ka enda headele sõpradele soovitaksin. Niisiis – head sõbrad – vaatame lähemalt.

Parim säästukompakt (50-150€)
Canon IXUS 132 (99€)

Foto: blog.photopoint.ee

Viimastel aastatel on kaameratootjad keskendunud rohkem võimekamate ja kallimate kompaktkaamerate arendamisele. Soodsa hinnaga seebikarbid on tagaplaanile jäänud, sest neil on raske konkureerida nutitelefonidega, mille pildikvaliteet aasta-aastalt aina paremaks muutub.

Kõige rohkem on soodsamaid digikompakte Canoni valikus, mistõttu polegi ime, et kategooriavõitja siit ka tuleb – Canon IXUS 132.

Hoolimata suhteliselt odavast hinnast on IXUS 132 korpus valmistatud metallist. See on ilus ja pisike kaamera, mis sobib nii daamide käekotti kui ka mehisema pildistaja teksapükste taskusse.

Fotovõimekuse poolest tõuseb IXUS 132 esile keskmisest võimsama 8x suumi ja optilise värinastabilisaatori poolest. Viimane aitab hoida pilte teravana ka hämaramas valguses pildistades.

Kui IXUS 132 ekraan oleks parema lahutusvõimega, objektiiv pisut valgusjõulisem ja video Full HD mõõdus, oleks see kaamera ilmselt ka poole kallim.

Need kärped on aga aidanuid Canonil luua väljast ilusa ja ilusaid pilte pildistava soodsa kaamera, mis meeldib kõigile ja ei tundu ei pildistajale ega pildistatavale odava seebikarbina.

Canon IXUS 132 plussid

Pisike metallist, hea koostekvaliteediga korpus
Keskmisest võimsam 8x suum
1 cm makrorežiim
Värinastabilisaator
Kaasas eraldi laadimisadapter

Canon IXUS 132 miinused

Madala lahutusvõimega LCD
CCD sensor ei tee Full HD videot

Parim veekindel kompaktkaamera
Olympus TG-2 (349€)

Foto: blog.photopoint.ee

Igal suuremal kaameratootjal on valikus vähemalt üks veekindel kompaktkaamera. Nikon AW110, Canon D20, Pentax WG-3 GPS, Panasonic TS5 ja Sony TX30 on kõik päris tõsised tegijad.

Olympus Stylus TG-2 paneb neile kõigile ära eelkõige kolmes kategoorias: 1) sellel on kõige parem juhtnuppude süsteem; 2) seda on võimalik kõige paremini enda käe järgi seadistada; 3) see pakub kõige paindlikumat pildistamiskogemust.

Ainukesena on TG-2 kaameral olemas programmiratas, kust pealt leiame nii kaks custom-režiimi kui ka avaprioriteetrežiimi. Sellisena on TG-2 sobilik eelkõige fotohuvilistele, kes soovivad rohelisel režiimil pildistamise asemel ka ise foto säritust ja muid seadeid juhtida.

TG-2 on muidugi hinna poolest oluliselt kallim kui konkureerivad aparaadid. Kui sa tead, et pildistad nagunii enamuse ajast rohelisel režiimil ning end üldjuhul kaamera seadistustega vaevata ei soovi, siis võid vaadata ka teiste veekindlate kaamerate poole.

Nii Pentax WG-3 kui ka Nikon AW110 said meie Digitesti veekindlate kaamerate grupitestis päris hea iseloomustuse. Lähemalt saad nendest lugeda Digitesti suvisest ülevaatest.

Olympus TG-2 plussid

Väga hea makrorežiim, Av režiim
Mugavad juhtnupud + särirežiimiketas
Kiire teravustamine ja üleüldine toimimine
Valgusjõuline 2.0 objektiiv

Olympus TG-2 miinused

Panoraamrežiim ei suuda pilte vigadeta ühendada
Videokvaliteet võiks olla parem
Müraeemaldus sööb liialt pildidetaili

Loe täisteksti ja vaata rohkem pilte saidil Photopointi ajaveeb.