Sellisel puhul tuleks pilk heita peegelkaamerate või hübriidkaamerate poole. Mõlemad nimetatud kaameragrupid teevad ühtviisi kvaliteetseid pilte, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Vahe on lihtsalt selles, et peegelkaamerad on optilise pildiotsijaga suured ja professionaalse välimusega aparaadid.

Hübriidkaamerad on aga tihti ilma pildiotsijata (kadreerimine toimub LCD-ekraani abil nagu kompaktkaameratelgi) ning üsna kompaktsete korpustega aparaadid, mida saab kasutada ka manuaalrežiimis ja mille objektiivid on üldjuhul peegelkaameraobjektiividega võrreldes odavamad.

Selles artiklis võtan luubi alla 2013. aasta hübriidkaamerad. Nende hinnad algavad orienteeruvalt 400-st eurost ning lõpevad ligikaudu 2000ga.

Jagame selle laia vahemiku viieks osaks ning vaatame, milline kaamera võiks nendes erinevates vahemikes olla see kõige parem. Selline, mida ma ise ostaksin ja mida ma ka enda sõpradele soovitada julgeksin.

Siinsamas postituse lõpus on ka tabel, kuhu koondan iga kategooria võitja olulisemad tehnilised andmed.

Parim hübriid hinnavahemikus 0-600€
Fujifilm FinePix X-A1 (549€)

Selles hinnakategoorias võistlevad iga tootja kõige soodsamad ja lihtsamad hübriidkaamerad. Fujifilm X-A1 kõrval kuuluvad siia näiteks sellised aparaadid nagu Sony NEX-3N, Olympus Pen E-PM2, Panasonic Lumix DMC-GM6, Pentax Q7 jne.

Kõik need aparaadid on mõeldud fotohuvilistele, kes on seni pildistanud kompaktkaameraga, kuid sooviksid nüüd pildistada paremaid fotosid ilma eriliselt fotograafiasse süvenemata.

Seetõttu on nende kaamerate menüüd ja nupud kohandatud selliselt, et nende manuaalrežiimis juhtimine ja üsna tavaliste seadete muutmine ei ole eriti mugav.

Foto: blog.photopoint.ee

Fujifilm FinePix X-A1 tõuseb oma konkurentide seast esile eelkõige seetõttu, et suhteliselt soodsa hinna juures pakub see mugavat pildistamist ka avaprioriteet- ja manuaalrežiimis.

See tähendab, et kui fotohuvilisel – kui ta soovib – on lihtsam fotograafiliselt areneda ja õppida järk-järgult oma kaamerat ka ise juhtima.

Kaks valikuketast ja programmiratas, lihtne ja selge kiirmenüü ning FN-nupp teevad kaamera seadete muutmise ja särijuhtimise vaat et mugavamaks kui kallimatel hübriidkaameratel.

Pildikvaliteedi poolest ei jää X-A1 maha Fujifilmi kallimatest hübriididest, 16-50 mm OIS objektiiv on terava joonise ja hea värvieraldusega ning teravustamiskiirus vastab Fuji tipptasemele.

Kõike seda arvesse võttes on Fujifilm X-A1 parim hübriidkaamera, mida 0-600 euroses hinnavahemikus osta võib.

Fujifilm X-A1 on selle kõige soodsama kaameragrupi üks kallimaid esindajaid. 549 euro juures maksab see näiteks 100€ enam kui Olympus Pen E-PM2 – kaamera, mida ma samuti siin välja tuua soovin.

Fujifilm X-A1 plussid:

* Väga hea hinna-kvaliteedi suhe
* Väga hea pildikvaliteet kõrgete ISO väärtuste juures
* Suurepärane 16-50 mm kitobjektiiv
* Ilusate värvidega .jpeg failid
* Wi-Fi ühenduvus

Fujifilm X-A1 miinused

* Panoraamrežiim puudub
* WiFi ei võimalda kaamera juhtimist juhtmevabalt

Foto: blog.photopoint.ee

PEN E-PM-2 oma tippklassi pildisensoriga salvestab suurepärase kvaliteediga fotosid ja teravustab välkkiirelt. Selle kaamera suureks puuduseks on aga just see, et ka olulisemate seadete ja säriparameetrite muutmine on selle kaamera puhul väga kohmakas. See ongi mõeldud neile, kes kasutavad kaamerat peamiselt rohelisel režiimi.

Kui sa usud, et sa jäädki rohelise peale, siis on hoopis E-PM2 sinu jaoks hea valik kuni 600€ hübriidkaamerate seas.

Parim hübriid hinnavahemikus 600-800€
Sony NEX-5T (699€)

Foto: blog.photopoint.ee

Sony NEX-5T tugevuseks konkurentide ees on selle pisike korpus. Hoolimata suurest APS-C mõõdus pildisensorist on NEX-5T imepäraselt õhuke kaamera.

Varustatuna väga kompaktse 16-50 mm objektiiviga (ainult Panasonic pakub Sony kõrval sellist laadi pisikest kitobjektiivi) on NEX 5T ihaldusväärne komplekt kõigile, kes tahavad paindlikku, pisikest, ilusaid pilte pildistavat fotoaparaati.

Kompaktsusest hoolimata on NEX-5T kaaamerat mugav hoida – seda tänu suurele ja mõnusalt kummeeritud käepidemele. Kaameral on kaks valikuketast – üks kaamera peal, teine tagaküljel – ning üks muudetava funktsionaalsusega Fn nupp.

16 MP CMOS sensor pildistab ilusaid kirgaste värvidega pilte, mida on hea vaadata hea kontrastsusega puutetundlikult LCD-ekraanilt Viimast saab kallutada kasvõi 180 kraadi ulatuses ülespoole.

Nagu kõik Sony kaamerad, on ka see siin varustatud muljetavaldavate režiimide ja võimalustega – 10 kaadrit sekundis sarivõte, Sweep Panorama panoraamrežiim, DRO ja HDR režiimid.

Miinuspoolelt peab kindlasti ära märkima Sony NEX menüü, mis ei ole kogenud pildistaja jaoks just väga kasutajasõbralik.

Sony on suutnud pigistada pisikesse korpusesse kõik vajaliku paindliku pildistamise jaoks. Koos 16-50 mm suumobjektiiviga on NEX-5T mugav ja võimas kaamera, mille võib auga pärjata parimaks hübriidkaameraks hinnavahemikus 600-800€.

Sony NEX-5T plussid:

Mugav käes hoida
Väga kompaktne 16-50 mm objektiiv (ja kaamera ise)
Hea pildikvaliteet ja värvid
10 fps sarivõte
Pildistamisel kiire
WiFi ja NFC

Sony NEX-5T miinused:

16-50 mm objektiiviga esineb silmnähtav vinjenteerumine
Müraeemaldus JPG failide puhul on väga tugev
NEX menüü on ebamugav kasutada
Sisseehitatud välklampi ei ole

Loe täisteksti, mis lisab Photopointi spetsialisti lemmikud veel kolmes hinnaklassis, ja uuri võrdlustabelit saidil Photopointi ajaveeb.