Ettevõtte asutamine ulatub tagasi aastasse 1993, mil toimus muuhulgas ka esimene Viljandi Folk, Eestist lahkus viimane NSVL piirivalvur ja avati Rahvusraamatukogu.

Kahekümne aastaga on väikefirma kasvanud 130 töötajaga rahvusvaheliseks ettevõtteks, mida teistest Eesti IT-firmadest eristab tööstusautomaatika tarkvaraarenduse suur osakaal.

Tarkvara arendatakse lisaks arvutitele ja telefonidele tööstusliinidele, massiivsetele ehituskraanadele, bioreaktoritele, ventilaatoritele ja liftidele. Viimaste tööde hulgas on Proekspert tegelenud ka targa voodi tarkvarapoole välja töötamisega.

Proeksperdi tarkvara mõjutab Eesti ja maailma elanikkonda kaudselt ja otseselt:

* Umbes iga neljas õlu maailmas on toodetud Kronese liinidel Proeksperdi tarkvara abiga.

* Atmosfääri on tänu Proeksperdi tarkvarale paiskamata enam kui 33 000 000 tonni CO2. See võrdub umbes 11 miljoni auto heitgaasidega aastas (Eestis oli eelmise aasta seisuga registreeritud näiteks ainult 685 000 mootorsõidukit).

* Vähemalt 160 riigis üle maailma töötavad ehitusplatsidel Liebherr-kraanad, mida omakorda liigutab Proeksperdi tarkvara.

* Proeksperdi tarkvaral töötab bioreaktor, mis kasvatab mitmeks otstarbeks kasulikke baktereid. Muuhulgas muudetakse nendesamade bakterite abiga nutikaks pesupulbreid. Lisaks toodetakse nende abil ravimeid, tervislikke jogurteid ja tulevikus ehk isegi autokütust.

Ettevõtet on korduvalt tunnustatud hea töökeskkonna eest.

Proeksperdi ettevõtte ajaloo ainetel on ilmumas Sass Henno "Uue maailma kirjanikud", mis on Eesti esimene firmaromaan.