See kehtib eriti LG Electronicsi kohta, mille esindajate pingutused oma tänavuse tipptelefoni tutvustamiseks on olnud võimsad.

Vähe sellest, et Londonis toimunud esmaesitlus oli läbimõeldud ja hoolega ettevalmistatud, LG võttis oma ala kunnilt Apple'ilt eeskuju ka "pinnase kobestamisel", nimelt pinge kruvimises saladusloori lehvitamise abil.

See oli nimelt esimene kord üldse, kui olen pidanud enne toimuva kohta mingisugusegi info saamist vaikimislepingule alla kirjutama – ja pärast sedagi ootama, et teada saada, kuhu ja milleks mind viiakse.

Kuna LG G3 olemasolu oli tänavuse kevade üks halvemini hoitud saladusi tehnoloogiamaailmas, osutus tootja valitud taktika pigem kasutuks, kuid see on kindlasti märgilise tähendusega.

See näitab, et oma nutiseadmetega viimasel ajal tähelepanu kogunud LG on valmis pingutama nutimaailmas feimi ja respekti kogumisel, ja muidugi nii suure pauguga kui võimalik.

Huvilised on G3 põhinäitajatega kindlasti praeguseks ammu tutvunud ja ma ei hakka neil pikemalt peatuma, kes tahab üle lugeda, leiab need teksti lõpus.

Küll aga tekkis mul esmaesitlusel tunne, et G3 võib tõesti populaarseks saada ja tänavu üheks kiidetuimaks nutitelefoniks kujuneda.

Foto: AFP

Miks? Uurime lähemalt.

1) Phablet, mis tundub meeldivalt väiksena.

G3 on küll suure 5,5-tollise ekraaniga, aga mõjub oma mõõtude ja ekraani ümbritsevate kitsaste äärte tõttu meeldivalt käepärasena.

Kuna tootjad on võtnud nõuks ekraanisuurusi kasvatada, pole neil päevil enam märkimisväärset vahet, kas sul on n-ö tavaline nutitelefon või see, mida hüütakse phabletiks või labidaks või hiidtelefoniks.

Küll aga mängib nii suure puhul rolli see, kui hästi seade pihku sobib. Vähemalt see küsimus on leidnud eduka lahenduse.

2) Palju väikeseid mugavusi.

Uuelt nutitelefonilt eeldatakse pahatihti eelkõige tugevamaid tehnilisi näitajaid. (G3 on näiteks esimene maailmselt tuntud tootja nutitelefon, millel on nii kõrge resolutsioon nagu 2560 x 1440.)

Selle kõrval hakkab aga silma ridamisi väikseid mugavaid aspekte, nagu vahetatav aku, kuni 128 GB mälukaardi tundmine, laseri abil fookustamine (kui tõhus see tegelikult on, jääb testijate öelda), seni tavapärasest abivalmim ekraaniklaviatuur ja teavitustesüsteem, mis üritab su soove ennetada (stiilis "Marek on sulle juba 5 korda helistanud, kas helistad tagasi?")

Aga tähtsaim on siin uudne kaas Quick Circle, mis võimaldab esmatähtsale alati ligi pääseda, ilma et peaks kaant avama või telefoni lahti lukustama.

See võib tunduda esmapilgul vähetähtsana, aga mina ennustan, et sarnased lahendused röövivad igasuguse argumendi nutitelefoni kõrvale nutikella soetamise kasuks.

Jah, nutikellale saab ligi otse randmelt, aga telefoninäppimine on meile ju nii meelepärane tegevus, et kotis või taskus sobramisele mõni sekund kulutada ei võta kellelgi tükki küljest.

Nutitelefone ja -kelli toodavad üldiselt samad ettevõtted, nii et võib tekkida küsimus, et miks LG tahtis G3 abil üldse kaotada selle vähesegi motivatsiooni nutikella ostmiseks. LG-l endal peaks ju suvel ilmuma G Watch.

Ma pakun, et nad on praeguseks juba aru saanud, et nutikelladest siiski ei kujune vidinamaailmas järgmist kõva sõna, ja püüavad kindlustada, et tehnikahuviline kulutab vaba raha pigem telefonile kui randmel kantavale "alpusele".

Foto: tootja

Lisaks kaks võimalikku argumenti G3 edu vastu

1) G3 hind on soolane nagu tipptelefonide puhul ikka, ja paljud meist ei raatsi selle soetamiseks lihtsalt oma praegust kõnetoru välja vahetada.

2014. a võib üldse kujuneda pigem odavate nutitelefonide aastaks, kuna Lumiad saavad aina kiita, Motorola Moto E kogub suisa ülistusi. Tänavu ilmunud "suured poisid" nagu HTC One (M8) ja Samsung Galaxy S5 saavad kiituste kõrval aga võtta vähese innovaatilisuse tõttu.

2) G3 trumbid ei pruugi pikemas plaanis kuigi vajalikeks või kasulikeks osutuda. Alustades küsimusest, kas me vajame tõesti 5,5-tollisel pinnal Quad HD lahutust ja 538 pikslit tollile, eriti kui see toob kalli hinna.

Või kas muudetava suurusega klaviatuur annab eeliseid. Või kui paljud mitte-ärikasutajatest hakkavad üldse faile krüpteerima.

Mina isiklikult jätnuks promokampaaniast välja ka hõisked stiilis "neli korda rohkem piksleid kui HD-s". Arvestades, et neil päevil haibitakse veel 4K-resolutsiooni stiilis "neli korda rohkem piksleid kui täis-HD puhul", võib tavakasutaja tulemusest kergelt segadusse sattuda.

Tõde selgub juba tulevastes arvustustes või – veel parem – ise näppides.

Foto: AP

LG G3 põhinäitajad

Süsteem: Qualcommi kiip Snapdragon 801, Krait 400 neljatuumaline 2,5 GHz protsessor, Adreno 330 graafika,

Opsüsteem: Android 4.4 KitKat,

Ekraan: 5,5 tolli IPS LCD, 2560 x 1440 lahutus, 538 pikslit tollile teravus

Kaamerad: ees 2,1 MP, taga 13 MP (OIS, LED-välk, laserfookustamine),

Muutmälu: 2 GB (16 GB andmeruumiga mudelis) / 3 GB (32 GB mudelis),

Andmeruum: 16 või 32 GB; tunneb kuni 128 GB microSDXC mälukaarte,

Mõõdud ja kaal: 140 x 74 x 8,9 mm; 149 grammi

Aku: 3000 mAh

Lauri Jürisoo käis Forte esindajana G3 esmaesitlusel LG kulul.