Kui nutitelefoni hooletult kasutada, võib see võimekas aparaat peaaegu iga meie liigutuse kõigile nägemiseks üles laadida, kirjutab Digitark.ee.

Ära salvesta kõiki kasutajatunnuseid ja paroole telefoni

Paljud salvestavad lihtsama sisselogimise huvides kõik oma kasutajatunnused ja paroolid telefoni, mõtlemata, et kui see peaks kaduma, siis lisaks kadunud telefoninumbritele näeb leidja ka kogu Facebooki, Instagrami jms sisu.

Kui telefonis on seadistatud ka meilikonto, võib leidja paroolide muutmise teel lihtsa vaevaga kogu telefoniomaniku online-identiteedi röövida.

Ekraan lukku

Kõige elementaarsem, mida kasutaja enda turvalisuse tagamiseks teha saab, on lisada telefonile ekraanilukk, milleks võib olla muster, sõna või kood.

Kõige turvalisem on ekraan lukustada tähtede ja numbrite kombinatsiooniga, seejärel numbrilise PIN-koodiga ning viimasena mustriga, kuna mustril on kombeks määrdunud ekraanilt välja paista.

Lisaks ekraanilukule on soovitavav muuta mobiilioperaatori SIM-kaardi PIN-kood.

See võib olla ainus kaitse välismaiste petuskeemide vastu, millega varastatud telefonist kätte saadud kaardiga eritasulistele numbritele helistades numbri omanikele üüratuid arveid vormistatakse.

Lukusta rakendused

Sellist võimalust pakuvad näiteks erinevad pilveteenusepakkujad nagu Dropbox ja OneDrive. Telefoni sõbrale ulatades ei pea suus muretsema, et ta pääseb temale mitte mõeldud failidele “kogemata” ligi.

Kontroll rakenduste üle

Uusi rakendusi telefoni laadides tuleks alati üle vaadata, millistele funktsioonidele konkreetne rakendus ligipääsu soovib.

Kui taskulambi nime kandev rakendus soovib ligipääsu sinu asukohale, fotodele ja kontaktidele, mille lubamiseks sa loogilist seletust välja mõelda ei suuda, tuleks selle rakenduse installimisest loobuda ning valida mõni teine.

Androiditelefonide puhul ei saa eraldi keelata konkreetsete rakenduste juurdepääsulubasid, kuid Apple'i seade võimaldab iga rakenduse puhul eraldi määrata, millistele funktsioonidele see ligi pääseb.

Lisainfo saamiseks tasub vaadata ka veebis rakendusele antud hinnangut ja kommentaare.

Turvaline võrk

Avalikke wifi-punkte tuleks tähtsamate toimingute tegemiseks vältida. Potentsiaalselt pahatahtlikud kasutajad võivad ühises wifivõrgus suhteliselt lihtsa vaevaga jälgida seal toimuvat võrguliiklust (nagu kasutajatunnused ja paroolid).

Kasuta võimalusel alati parooliga kaitstud kodust wifit või mobiilset internetti.

Viirusetõrje

Erinevad viirusetõrjeprogrammid nagu näiteks avast! või AVG jälgivad seadet reaalajas ning annavad kõigest kahtlasest aegsasti teada.

Nii näiteks võib viirusetõrje avastada tasulisi sõnumeid saatva või muul viisil kahtlaselt käituva rakenduse enne, kui see jõuab olulist kahju tekitada.

Erinevad kasutajad

Kui erinevad pereliikmed kasutavad ühist nutiseadet, siis turvalisuse tõstmiseks tuleks kõigile teha erinevad kasutajad.

Androidiseadmetes on alates opsüsteemi versioonist 4.1 selline võimalus olemas rakenduses Seaded ja sektsioonis Kasutajad. Nii hoiad liigsest prügist korras ka rakenduste loetelu ning vanemate parkimise- ja uudisterakendused ei kao laste tõmmatud mängude vahele ära.

Apple'i seadmetel mitme kasutajakonto loomise võimalus kahjuks puudub.

Varukoopia

Võimalusel tee seadmest regulaarselt arvutisse või välisele kõvakettale koopiaid. Erinevatel tootjatel on selle jaoks erinevad programmid (Sony PC Suite, Samsung Kies / Smart Switch, iTunes jne).

Väga suure osa andmetest saab jaotada ka erinevate pilveteenuste vahel (kontaktid Gmaili või Outlooki, fotod Dropboxi jne).

Nii ei ole emotsionaalne kaotus nii suur ja enamiku informatsioonist saab uude seadmesse või arvutisse taastada.

Leia kaotatud seade

Kõikidesse nutiseadmetesse on sisseehitatud positsioneerimise süsteem ehk GPS. Selle abil on võimalik telefoni leida ka siis, kui puudub igasugune aimdus, kuhu see jääda võis.

Apple'i seadmetel on selleks funktsioon Find My iPhone (eeldab Apple ID olemasolu), millele pääseb ligi veebilehel www.icloud.com.

Androidiseadmel on Android Device Manager, millele pääseb ligi veebilehelt google.com/android/devicemanager (eeldab, et seadmes on Gmaili konto).

Kui oled seadme oma kodus ära kaotanud, siis saab samadelt veebilehtedelt seadmesse saata helisignaale, mis peaksid diivanipatjade vahele vajunud aparaadi kiiresti leitavaks muutma.

Distantsilt kustutamine

Kui on juhtunud halvim ning telefon sattus pahatahtlikesse võõrastesse kätesse, siis on võimalik kogu sisu kustutada ka seadet puutumata.

Selleks saab kasutada eelmises punktis toodud veebilehekülgi, mis võimaldavad kadunud seadme lukku panna, informatsiooni omaniku kohta ekraanile kuvada (telefoninumber, millele leidmisel helistada) ning kui kõik see ebaõnnestub, siis kustutada kogu seadmes olev sisu.

Lisaks eelmises punktis pakutavale on võimalik kasutada ka rakendusi nagu Prey. See võimaldab varastatud seadme internetti ühendumisel jälgida, mis lehekülgi varas sellega kasutab, seadet positsioneerida, lukustada ja kustutada.

Lisaks eelnevale saab Prey kaudu vargast pilti teha, kasutades selleks esikaamerat - ning seda nii, et varas sellest ise aru ei saa.

Enda turvalisuse eest peame hoolt kandma eelkõige meie ise. Loodetavasti on ülaltoodu selles abiks.