Enamik küll kasutab telefoni veel esmajoones helistamiseks, kuid meie taskus olevad õhukesed arvutid on tegelikult palju enamaks võimelised. Järgnevalt toon välja 10 asja, mida sa oma nutitelefonist ehk enne ei teadnud, kirjutab Digitark.ee.

Laseb muuta Androidi välimust

Peaaegu kõik telefonitootjad lisavad originaalsele Androidile omapoolseid täiustusi, et teiste seast välja paista, kuid vaatamata ka nende parimatele püüdlustele ei ole võimalik kõigile meeldida ning tihti on tootjapoolne liides täis rakendusi, mida enamus meist kunagi kasutama ei hakka.

Õnneks on selle vastu lahendus ning telefonitootjad ei ole ainsad, kes saavad Androidile oma täiustusi lisada. E-pood Google Play on täis nn launchereid, mis asendavad tehasetarkvara ja annavad sulle võimaluse ise valida, millist väljanägemist sa oma telefonile tahad.

Ühe huvitavatest launcherina võib välja tuua näiteks Next Launcher 3D, mis muudab ikoonid telefoni töölaual kolmemõõtmeliseks. Arvestama peaks kindlasti sellega, et kui kasutada telefoni tõesti ainult helistamiseks ning ei soovi lisavidinatega aega raisata, siis launcherite installimine ja seadistamine võib ostutuda üpris tüütuks tegevuseks.

Töötab kaugjuhtimispuldina

Kui su telefonil on olemas infrapunasensor, siis teoorias saad seadet kasutada mistahes infrapunakiirgust vastuvõtva seadme kauhjuhtimiseks. Selliste mudelite seas on ka praegu väga populaarne telefon Samsung Galaxy S6.

Tavaliselt on selle jaoks mõeldud rakendus telefonis juba olemas ning selle programmeerimine televiisori või muusikakeskuse juhtimiseks väga lihtne.

Kui sinu telefonis siiski sellist rakendust olemas ei ole, saad selle allalaadida poest Google Play – üks enimkasutatud on Peel Smart Remote.

Tuvastab laule

Shazam ja Soundhound on melomaanidele tõenäoliselt juba tuttavad nimed, kuid ka telefonitootjad ise on sarnased muusikatuvastustööriistad oma isiklikesse virtuaalsetesse abimeestesse sisse programmeerinud.

Apple’i telefonide omanikud võivad loo nime küsida otse Sirilt, Androidi-telefonide omanikud otse Google Nowlt ja Windowsi-telefonide kasutajad, kui vajutavad Cortanas ikoonis “Search Music”.

Asendab mängukonsoole

Võimsaid telefone lasevad tootjad järjepanu välja nagu seeni peale vihma, kuid heaks mänguelamuseks ei piisa vaid heast protsessorist.

Selleks vajad ka suurt ekraani ning võib-olla isegi pulti, mis mängimise lihtsamaks muudaks. Kui telefon on siiski väikese ekraaniga, siis osasid Samsungi ja Sony telefone on võimalik MHL-kaabli abil ühendada televiisoriga, kuid sellegipoolest pead mängimiseks kasutama kohati ebamugavat puuteekraani.

Kui sul on näiteks Sony Xperia Z3+, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Compact või Sony Xperia Z2, saad kasutada ka PS4 Remote Playd, millega saad konsoolimänge otse telefonis mängida.

Toimib vaaderpassina

Telefoni sees olev kiirendusmõõtur ehk aktseleromeeter suudab tuvastada telefoni asukoha ruumis. Seda kasutavad näiteks navigatsiooniprogrammid, et mõõta sinu kiirust, kuid selle sensori abil saame telefoni kasutada ka loodina.

Kui kasutad iPhone’i, millel on vähemalt iOS 7 tarkvara, siis on see rakendus telefonis juba olemas. Selleks ava rakendus Compass ning nipsa sõrmega vasakule. Edu koduste diivanite, köögilaudade ja koduloomade mõõtmisel!

Teeb tülikad tegevused sinu eest ära

Rakendus nimega IF suudab rakenduste ja telefoni erinevate funktsioonide vahel automaatseid ühendusi luua.

Näiteks saad IF-i “õpetada” fotosid automaatselt Instagrami üles laadima või saabunud SMSid Google Drive’i varundada.

Rakenduse allalaadimisel on osad funktsioonid juba eelseadistatud, kuid saad neid alati ise juurde teha.

Räägib kõiki keeli

Isegi väga head võõrkeelteoskajad ei suuda alati kõige keerukamaid lauseid peast ette vuristada, kuid sinu telefon suudab rääkida peaaegu kõiki keeli.

Telefon võib võõral maal reisides olla igati kasulik abimees nii lihtsamate kui ka keerukamate lausete ütlemiseks.

Kui kasutad Androidi-telefoni, siis küsi sõna või lause Google Nowlt ning saad vastuse nii heli- kui ka kirjapildis.

Teiste platvormide telefonikasutajad saavad sarnase tõlketeenuse näiteks rakendusega iTranslate.

Oskab helinuppudega muusikapalu vahele jätta

Enamik meist ei kasuta enam muusika kuulamiseks eraldi muusikamängijat ning tüütu laulu vahelejätmine on taskupõhjas lebavast telefonist üpris tülikas.

Selleks, et vältida telefoni taskust välja võtmist (eriti vihmase ilmaga, mis võib lõppeda veekahjustuse ja garantii lõpetamisega) on osade telefonide puhul võimalik järgmise lauluni liikumiseks kasutada ka telefoni helinuppe.

Androidi-telefonide puhul on abiks rakendustepoest allaaditavad rakendused Pocket Skip Track või Change Track, mis helinuppudega laulude vahetamise võimalikuks teevad.

Helinuppudega muusikapalade vahelejätmine ei ole siiski kahjuks võimalik tehasetarkvaraga iPhone’idel (vaata siit kuidas selleks kasutada Apple’i originaalkõrvaklappe) ning Windowsiga telefonidel.

Taastab kustutatud fotod

Alates iOS 8-st on iPhone’ide kasutajatel võimalus kustutatud fotod 30 päeva jooksul taastada.

Selleks on piltide rakendusse loodud kaust Recently Deleted (hiljuti kustutatud), kuhu fotod kustutamise hetkest alates kukuvad ning 30. päeva möödumist ootama jäävad.

Tegelikult on internetist leitava tarkvaraga võimalik ka sealt kustunud / kustutatud fotod taastada, kuid selle otsimine jäägu juba lugeja teha.

Blokeerib tülikad helistajad

Vältimaks tüütuid reklaampakkujaid, uuringufirmasid jm, suudavad enamik nutitelefonidest sellised telefoninumbrid blokeerida.

iPhone’id alates iOS 8-st lubavad seda teha mitmel viisil, kuid kõige lihtsam neist on minna kõnelogisse, vajutada blokeeritava numbri taga olevat i-tähte ning seejärel valida Block this caller.

Androidi puhul võib numbri blokeerimine olla pisut keerukam ning olemeb suuresti, mis mudelit kasutad. HTV One (M9) puhul pead näppu numbri peal hoidma ning avanevast valikust valima numbri blokeerimise, kuid näiteks Samsung Galaxy S6 puhul pead minema kõneseadetesse, et luua nimekiri telefoninumbritest, mis tuleb blokeerida.

Windowsiga telefonide puhul tuleb kõnede ja sõnumite filtreerimise valik eelnevalt telefoni seadete alt aktiveerida, misjärel saab telefoninumbri sellel näppu hoides blokeerida.