Möödunud aastal hukkus Euroopa Liidu teedel 25 000 inimest. Ehkki number on ehmatav, on liiklusturvalisus aasta-aastalt paranenud tänu autode üha moodsamatele turvatehnoloogiatele. Aastal 2010 näiteks hukkus Euroopa teedel viiendiku võrra rohkem inimesi.

Tänu turvalisematele autodele ei ole enam ka väga suuri vahesid riigiti, EL-s keskmiselt hukkub aastas 1 000 000 elaniku kohta 49 inimest, Rootsis näiteks on see number 32, mis on üks madalamaid, Soomes aga 43, mis on keskmisele lähemal.

Kuna inimene üksinda ilmselgelt ei suuda turvalisuse tõstmisega hakkama saada, siis vajab ta arenenumaid tehnoloogiaid, mis oleksid valmis toetama, meelde tuletama, ennetama.

Rootsi autotootja Volvo Cars on otsustanud astuda järjekordse sammu sel teel ning teeb üle kogu Euroopa kättesaadavaks murrangulise tehnoloogilise lahenduse, mille eesmärgiks on liiklusohutuse suurendamine.

Pilveteenusel tuginev võrgulahendus teeb edaspidi Volvo juhtide elu lihtsamaks: auto on võimeline “lugema” teiste Volvode märgatud ohtusid ning neist autos olijatele aegsasti teada andma.

Autotööstuse ajaloos esmakordselt hakkavad sõidukid omavahel suhtlema ja teavitama libedusest või teel olevast takistusest. Roolis olev inimene jõuab seepeale aegsasti kiirust vähendada.

Pilootprojekt alates 2016. aastast

Eespool ohutuledega peatunud sõidukist hoiatav Hazard Light Alert ja libeda tee hoiatus Slippery Road Alert võeti esmakordselt kasutusele Volvo 90-seeria autodel Rootsis ja Norras aastal 2016.

Alates järgmisest nädalast muutuvad need kättesaadavaks Volvo-omanikele üle Euroopa. Neid saab valitud varasemate mudeliaastate autodele* paigaldada volitatud esindustes ja kõikidel mudeliaasta 2020 Volvodel on need põhivarustuses.

“Reaalajas ohutusinfo jagamine aitab ära hoida liiklusõnnetusi,” selgitas Volvo Cars Safety Centre’i juht Malin Ekholm.

“Volvo-omanikud aitavad seeläbi muuta liiklust ohutumaks ka teistele autojuhtidele – kõigil on turvalisem liigelda, kui ohtlikud teeolud on varakult ette teada.”