“Ennustan, et suvel on segadus suur,” ütles Eesti Päevalehele liiklusskeemid koostanud inseneribüroo Stratum juht Dago Antov. “Kaubamaja juures ristmiku alla jalakäijate tunneli ehitamine sulgeb sealse liikluse ning seetõttu suuname suvel liikluse ümber Rävalale.”

Jalakäijate tunneli ehitusega alustatakse juuni algul ning aasta lõpuks plaanitakse teede-ehitusega valmis saada. Antovi sõnul on ummikute vältimine ehitamise ajal suur mure. “Suvi tuleb halb, see on üsna selge,” kinnitas Antov. “Pärast on aga liiklusskeem parem kui praegu.”

Kaalumisel on ka võimalus Teatri väljak tavalliikluseks sulgeda ja suunata autod Estonia puiesteelt Sakala keskuse juures Rävala puiesteele. Kaubamaja tänav jääks sel juhul trollidele ja taksobussidele.

“Suurem probleem on selles, et kui kaubamaja ette kaevatakse terminali sisenevatele bussidele tunnel, siis läheb sõiduridu kõvasti kaduma ning tavaautodele jääb üks sõidurida,” ütles Antov. “Kaubamaja esine on eriline kitsaskoht. Läbipääs on olemas, kuid mitte eriti mugav. Ummikuid me otseselt ei näe, sest juhtidele tuleb öelda: siin on kitsas ja sõitke mööda Rävalat.”

Maa-aluse bussiterminali ehitamise ajaks jääb tavaliiklusele suletuks ka Laikmaa tänav. Sealtkaudu kulgenud liiklusvoog suunatakse Maneez^i tänavale. Viru väljaku alla rajatav terminal laseb läbi tunnis kuni 80 bussi. Tulevikus saavad reisijad bussi oodata maa all, bussidest väljumine jääb Laikmaa tänavale.

SRV Kinnisvara tegevdirektor Alvar Ild ütles, et väljakul algab ehitus juba sellel kuul. Tallinna kommunaalameti ehituse ja järelevalve osakonna juhataja Kaupo Raadiku sõnul pole ehitusaegne liiklusskeem veel lõplikult paigas.

Rajatavasse Viru väljaku keskusesse tuleb umbes 70 kauplust, ligi kümme kohvikut ja restorani 2000 inimesele, maa-alune bussiterminal, parkimismaja ja 2000 ruutmeetri suurune toidukauplus.

Uue Viru Keskuse ehitab Soome SRV International koostöös Merkoga. Väljakule ehitatakse ka kontorihoone, korterelamu ja kultuurikeskus. Kaubanduskeskusest saab üks Eesti suuremaid koostööprojekte Tallinna linna ning erasektori vahel, sille maksumuseks kujuneb ligi 700 miljonit krooni. Linn annab liiklus- ja avalike rajatiste ehitamiseks 200 miljonit krooni. Viru väljaku kommunaalüksuste rajamisse investeerib linn 15 miljonit krooni.