Youtube on täis kasutusjuhendeid ja õpetusi, kuidas erinevaid asju ise teha – alates maja ehitamisest kuni toidu tegemiseni. Probleem on selles, et kvaliteetse materjali leidmine võib olla paras väljakutse, sest infomüra on palju.

Olen aja jooksul läbi vaadanud suure hulga autoteemalistest Youtube kanalitest ja leidnud omad eelistused, millel silma pidevalt peal hoian. Valisin välja viis kanalit, millest autohuvilisel on lihtne väärtuslikke nõuandeid ja teadmisi ammutada.

Tahtmise korral saab käed õliseks

Kaasaegsete autode juures on järjest vähem remonditöid, mida koduste vahenditega teostada, kuid huvi korral saab käed õliseks teha ikkagi. Ise tehtu on tihtipeale hästi tehtu ning aitab ühtlasi säästa raha ja silmaringi avardada.

Loomulikult on töid, mis tuleks jätta professionaalide teha, aga kui käed istumispõskede juurest välja ei kasva, saab Youtube’is leiduvate õpetuste põhjal ise päris palju ära teha.

Elu autoga ei ole ainult remonditööd ja mustad käed – interneedusest leiab otsatus koguses nippe ja trikke, mis aitavad auto tervist säilitada ning probleeme ennetada. Kui teada kvaliteetseid kanaleid, kust nõuandeid otsida, on põnevus ja pisikesed isiklikud edulood garanteeritud.

1. Tagasi kooli

Minu üks absoluutseid lemmikuid on Youtube’i kanal, mis kannab nime Engineering Explained. Kvaliteetsed õppevideod koos (mõnikord ehk isegi liiga detailse) selgitusega aitavad paljudest protsessidest aru saada.

Mulle meeldib see inseneeriakanal aga seetõttu, et kanali vedaja Jason Fenske ei seleta lahti mitte üksnes autode erinevate tehniliste sõlmede toimimise põhimõtteid vaid õpetab neljarattalisi ka õigesti kasutama.

“Õigesti” tähendab siin kontekstis teadagi seda, et auto ei ole röster vaid sõiduvahend, mis võiks omanikku kaua ja muretult teenida.

Ent mitte ainult autoomanikele pole see kanal kasulik. Põnev on Fenske videosid vaadata neilgi, kelle jaoks mehaanika ja inseneeria üldisemalt huvi pakuvad.

2. Kui tahad, et su auto sind kaua teeniks

Scotty Kilmer on üle 50-aastase kogemusega automehhaanik, kelle videod ei ole mitte ainult täis kasulikke nippe vaid ka teemakohast huumorit.

Eestlaste jaoks mõjub Scotty kohati tüütuna oma sõnarohkuses ja pingutatud humoorikuses, aga kui sellest mööda vaadata, leiab kanalilt infotihedaid videoid.

Scotty räägib autoasjadest – näiteks käigukastiõli vahetuse vajadusest – ausalt, nii nagu need on, ja teeb asju nii nagu peab, mitte nii nagu tavaks on kujunenud. See ei ole DIY kanal vaid jagab pigem nõuandeid auto õige kasutamise valdkonnast.

3. Vanad rondid elule tagasi

Cold War Motors on isetegemisele keskendunud kanal, kus peamised patsiendid on väga vanad autod ning suur osa kanali videotest ongi “vanakeste” ellu äratamise ja teedele tagasi toomisega seotud.

Videod on väga pikad, aga kui kannatlikkust jagub, saab neist isenikerdamise nippe kõrva taha panna. Võib öelda, et mehed dokumenteerivad videoformaadis oma harrastusega tegelemist ja seepärast on sel kanalil õnnekolmeteistkümnelikku kaadrit rohkem kui vaja.

Õnneks on video edasikerimine lihtne ning kanalil püsimine pingutust väärt, sest erinevate asjade nikerdamine tuleb neid videosid vahendavatel meestel lendleva kergusega. Autoentusiasmiga nakatumine on üsna kindel!