• Liikluskindlustus ei pruugi alati aidata
• Mõistlik on omada ka kaskokindlustust
• Mis võib juhtuda, kui kasko puudub?

Kui kohustusliku liikluskindlustusega sõiduk põhjustab liiklusõnnetuse, siis hüvitatakse teisele osapoolele tekkinud vara- ja isikukahjud. Samas süüdiolevale osapoolele hüvitatakse vaid tema ravikulud, kuid sõiduki enda ega kaasreisijale tekitatud kahjusid liikluskindlustus ei korva.

Hüvitis jääb ka siis saamata, kui sõidukile on tekitanud kahju tundmatu isik või sõiduk varastatakse ning ka siis, kui sõiduk on kokku põrganud metsloomaga.

Et sõidukiomanikud saaksid minimeerida võimalike kahjude suurust, on mõistlik lisaks kohustuslikule liikluskindlustusele sõlmida ka kaskokindlustuse leping.

Viis ehmatavat tagajärge

Viis kõige ehmatavamat tagajärge, millega Eesti inimesed on pidanud toime tulema, kui sõidukil pole olnud kaskokindlustust:

  • 1. Kiirlaenu orjus: Sõidukiomaniku enda finantsvõimalused ei võimaldanud liiklusõnnetuse järgselt autot taastada, mistõttu omanik võttis esimest korda elus kiirlaenu. Auto sai küll peale seda rahasüsti kiiresti taas sõidukõlbulikuks, kuid tekkinud võlakoorem ja intressid muutsid omaniku kiirlaenu orjaks.
  • 2. Sõpruse lõpp: Sõber laenas autot ning põhjustas liiklusõnnetuse. Laenaja tundis suurt süüd ja kohustust sõbra auto taastada, kuid ei leidnud kuude kaupa võimalust lisaraha kokku koguda ja võlga tasuda. Usaldamatus ning süükoorem lõpetasid pikaajalise sõpruse.
  • 3. Võimatu tööle jõuda: Kuigi ühistransport on hea alternatiiv autoga sõitmisele, siis kahjuks pole kõikjalt võimalik õigeaegselt ja mugavalt linna tööle jõuda. Pärast avariid ei suutnud vanem naisterahvas oma autot taastada, mistõttu ei saanud ta enam igapäevaselt kümnete kilomeetrite kaugusel tööl käia. Avarii ei tekitanud mitte ainult varalist kahju, vaid põhjustas ka töökoha kaotuse.
  • 4. Avarii välismaal: Auto, millel polnud kaskokindlustust, põhjustas Soomes avarii. Kaskokindlustus oleks hüvitanud puksiiriabi, tagasipöördumiseks hädavajalikud remonttööd lähimas kohalikus remonditöökojas ning ka ülejäänud vajalikud remonttööd kodumaal. Nüüd tuli aga kõik kulud omal kanda ning töökoja hinnad välismaal olid paraku hoopis kõrgemad.
  • 5. Loom pimeduses: Pimedal maanteel põdrale otsasõidu järel sai kahjustada auto ning tõsiselt vigastada ka kaasreisija. Autoomanikul on siiani kartus pimedal maanteel sõitmise ning metsloomade