Ajakiri CAR paneb ette järgnevad kümme:

10. – Bottomless Pit, Pikes Peak, USA
Pikes Peak pole tegelikult ringrada, vaid mäkke tõusev reaalne teelõik, mida mööda võidu kõrgustesse kihutatakse. Ent see ilma igasuguse julgestuseta ning lahtise pinnasega paremkurv on üks võidusõidumaailma vapustavamaid: teelt välja sõitnuid ootab peaaegu kahe kilomeetri sügavune kuristik...

9. – Schwedenkreuz, Nürburgring, Saksamaa
Selle kurvi muudab magushapuks vasakpöördele eelnev kõrgendik, milles tuisatakse mõne kiirema masinaga nagu näiteks BMW M3 kusagil 250 km/h. Enne Schwedenkreuzi tuleb pidurid põhja litsuda ning läbida kurv viienda käiguga. Juhul, muidugi, kui selle tohutu kihutamise ja üles-alla liikumise järel auto enam üleüldse neljal rattal stabiilne püsib.

8. – Gooseneck ehk hanekael, Cadwell Park, Suurbritannia
See paremkurv sätib end edenedes aina kitsama nurga alla, kuigi kurvi sisenetakse äärmiselt suure kiirusega. Auto tõuseb aina süvenevate jõudude toel suisa kikivarvule, ent ei saa rahu enne, kui on kurvile vahetult järgneva ning järsul langeva vasakpöörde üle elanud.

7. – Kurv nr. 1, Road Atlanta, USA
Ühendriikides leidub tegelikult päris palju põnevaid ringradasid, mis on aga lihtsalt alahinnatud – NASCAR’i julm glamuur lämmatab need. CAR nimetab Road Atlantat aukartustäratavaks ning esimest kurvi suisa maagiliseks. Selle uskumatult väledaks läbimiseks tuleb pidurdada enne kurvi ning hoida terve pöörangu ajal gaasi julgelt peal – just pidamine sel kumeralt tõusval kurvipinnal teeb minekust maagilise.

6. – Väike vääne Mulsanne’i sirgel, Le Mans, Prantsusmaa
See polegi niipalju kurv kui kerge suunamuutus, mis Mulsanne’i sirgesse painutatud. Kuid pangem tähele: enne aeglustavate teekitsenduste ehk šikaanide ehitamist läbisid C rühma võistlusautod selle kurvikese peaaegu 400 km/h! Olid ajad!

5. – The Chase, Mt. Panorama, Bathurst, Australia
Chase tähendab tagaajamist ning see kurv koosneb tegelikult kolmest pöördest, mis Conrodi sirget painutavad. Neist kolmest kõige sensatsioonilisem on viimane paremkurv, mis läbitakse peaaegu täisgaasiga. V8 Supercars klassi autod kihutavad siin umbes 290 km/h. Vaata ka videot, kus Fabian Coulthard nimetatud paigas vaatemängulise avarii teeb!

4. – Peraltada, Autódromo, Hermanos Rodrígues, Mehhiko
See 180-kraadine pööre on nii julm, et näiteks Champcari korraldajad õgvendavad selle kurvi oma võistlustel üle kõrvalasuva pesapalliväljaku välja. Ometi on see äärmiselt kiire ja äärmiselt ohtlik ehk kokkuvõttes äärmiselt põnev kurv, kus vormelikuulsused kuulsaid vormeliväänamise kunsttükke teinud. Vaata, kuidas Nigel Mansell seal 1990. a. Gerhard Bergerist möödus!

3. – Brooklands’i kallak, Suurbritannia
4,5 km pikk, 30 m lai ning kümne meetri kõrgusele ulatuv kaldne kurv valmistati üsna ebakvaliteetsest betoonist, mistõttu tee mõnestki paigast lohku vajus ning kihutavatele võidusõiduautodele ohtlikke hüpekaid moodustas. Täna seda museaalset kurvi enam keegi ei kuluta. Kiirusliku tippmargi sai siin 1935. a. kirja John Cobb oma 24-liitrise Napier-Railtoniga 230,84 km/h tuhisedes.

2. – Paddock Hilli kurv, Brands Hatch, Suurbritannia
Kiire ja pime apeks lõppeb uskumatult sügava langusega, mistõttu väiksemgi eksimus ja valearvestus karistatakse teelt välja kruusale sattumisega ning kruusa kinni jäämise asemel seal hoopis üle katuse käimisega. Ohtlik, ent kahtlemata hingekriipivalt põnev vaatepilt.

1. – Eau Rouge, Spa Francorshamps, Belgia
F1 autodele pole see midagi väga keerulist, ent kõikide teiste masinate ees avaldub see kurv uskumatult terava, hirmuäratava ja põnevana. Vaata videost, kuidas Jacques Villeneuve’i auto selle ohvriks langeb!

Millised on sinu meelest maailma ringradade kõige põnevamad kurvid? Kirjuta sellest teistele kommentaariumis!

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!