Üks Euroopa kaunimaid ning autohullude seas ihaldusväärsemaid teelõike on kahltemata Itaalia Alpides asuv käänuline Stelvio maantee. See on tõeline autosõidu nautijate unistus, mis koosneb 48 erinevast kurvist ja tõuseb uhkeid vaateid ning närvikõdi pakkudes mäkke. Ent kogu see pidu võib hetkega läbi saada, kui Alpidele omaselt vihma või koguni lund sadama hakkab, toonitab edetabeli koostanud Jalopnik.

Teine markantne mägitee Euroopast on Norras Rauma kandis paiknev nn. Trolliredel. See on üheteistkümnest nõelasilmakurvist koosnev ning 11 % kallakuga maantee, millest on saanud tõeline turistiatraktsioon ning mida mööda rüühvad seetõttu üles ka suured reisibussid.

Kuuendale kohale pakkusid Jalopniku lugejad umbes 140 km pikkust teelõiku Keenia pealinna Nairobi ja Nakuru vahel. See on juba looduslikult ülimalt ohtlik maantee, mille muudavad veelgi julmemaks ükskõiksed ja hullumeelsed kihutajad, kes põhjustavad pidevalt raskeid avariisid.

Üks karmimaid paiku autoliikluseks on Hiinas asuv Guoliangi tunnel. Tegemist on kohalike initsiatiivil ja kohalike kätega 1972. aastal rajatud tunneliga, mis on äärmiselt kitsas ning millesse valguse saamiseks on selle seintesse raiutud aknaid. Seega pole kindel, kaua see vastu peab ning ega need „aknad“ ometi kalju kestvusele halba mõju ei avalda. Eksootikana on see turistide seas mõistagi vägagi populaarne kogemuspaik.

Pakistanis on Himaalaja lääneosas nn. Haldjate luht, mis on jällegi turistide seas ääretult populaarne. Mingit asfalti siin pole. Hea, et mingigi tee on. See tee näeb aga välja üsnagi kokkuleppeline ning väga kiviklibune, mistõttu siit on halva õnne korral üpris hõlbus alla kukkuda. „Vürtsi“ lisavad siin liiklemisele suvalisel ajal ette juhtuda võivad kivivaringud.

Kolmandale kohale paigutati ohtlikkuselt sel korral Indias asuv Leh-Manali maantee, mis on kõrguse poolest merepinnast maailmas teisel kohal. Selle ehitas India sõjavägi, see on umbes 500 km pikk ning seda ka hooldab India sõjavägi. Tolle pooletuhande kilomeetri läbimiseks kulub tavaliselt tervelt kaks päeva – nii ohtlik ja ebausaldusväärne on see tee, millel sõitmise teeb veelgi ebamugavamaks pidevalt kimbutav kõrgusest tingitud iiveldus ja hapnikupuudus.

Kõige elukardetavamate maanteede edetabelite tipus troonib alati ka tee, mille nimi ongi Surma Maantee – Death Road. See asub Boliivias La Pazi ja Coroico vahel ning see on see sama lõik, mille Top Geari saatejuhid sadade miljonite autofännide rõõmuks odavate maasturitega läbisid. Sel teel on sadu meetreid sügavad kuristikud ning sel sõitvad autod ei näi mingeid reegleid tunnistavat. Küll kihutatakse üksteisest mööda, küll liigeldakse tee paremal poolel, siis aga jälle vasakul. Kaos. Täielik kaos.

Maailma kõige ohtlikumaks maanteeks võiks aga olla Afganistani pealinnas Kabulis asuv Jalalabadi maantee. Seal ei valitse liikluskaos, vaid mingi veel hullem situatsioon, millele nime veel antud polegi. Korralagedusele lisaks on ju tegemist pideva sõjalise ja terrorismiohuga ning ega NATO ja USA sõjaväelased ei jäta ka kedagi vajadusel oma Hummeriga rammimata.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!