Euro NCAP on Euroopa uute autode hindamisprogramm. Nagu autopass.ee kirjutab, kiideti selle loomine heaks 1994. aastal Suurbritannia transpordiministeeriumi poolt. 1996 aasta novembris ühinesid Euro NCAP programmiga ka Rootsi Maanteeamet (SNRA), Rahvusvaheline autospordi liit ja Rahvusvaheline autokindlustuse ja -remondi uurimiskeskus.

Programmi eesmärk on anda tarbijatele sõltumatut ja adekvaatset infot autode passiivsete ja aktiivsete ohutussüsteemide tasemest omas klassis. Auto ohutustase määratakse kindlaks terve hulga testide (sh mannekeenidega varustatud kokkupõrketest) tulemusena ja NCAPi reitingutega saab tutvuda nende kodulehel.

Totaalne läbikukkumine tuli vaid ühes jaotuses

Jalopnik.com kirjutab, et kategooriaid, milles turvalisust hinnatakse, on hetkel neli - täiskasvanud sõitja turvalisus, autos oleva lapse turvalisus, jalakäija turvalisus ja auto aktiivsete turvasüsteemide töö.

NCAP ütles, et Fiat Punto kaitses reisijaid ja jalakäijaid tegelikult kahe tärni vääriliselt, aga aktiivsete turvasüsteemide kategoorias sai see null punkti. Kuna NCAPi nõuete järgi on igas alajaotuses vaja saada teatav miinimum, tähendas ühe kategooria null ka seda, et üldine hinne tuli sama ümmargune ja auto põhimõtteliselt diskvalifitseeriti.

Põrumine aktiivsete turvasüsteemide kategoorias tuli seepärast, et auto standardvarustusse kuulub neist seadmetest vaid turvavöö kinnitamise kontrollmehhanism.

Siiski turvalisem kui 90ndate masin?

Nõudeid ja kategooriaid autode turvalisusele on aastate jooksul muudetud. Nii võib öelda, et tänavune nullpunkti masin võib olla tegelikult mõnes mõttes turvalisem kui näiteks üheksakümnendatel aastatel ühe tärni saanud auto.

Muide, NCAPi kodulehelt näeb, et enne seda, kui reegleid aastal 2009 viimati muudeti, teenisid varasemad Puntod täitsa korralikke skoore, näiteks 2000. aasta mudel sai vana süsteemi järgi neli tärni.

Hea näide sellest, kuidas autod on ajas üldisemalt turvalisemaks muutunud, on allolevas videos: siin on kõrvuti ühe tärni saanud 1997. aasta Rover 100 ja tänavune Honda Jazz, mis skooris viis tärni. Vahe on ilmne.