Viienda põlvkonna Toyota RAV4 on nüüdseks ka Eestisse jõudnud. Minul õnnestus legendaarse linnamaasturi 2,5-liitrise bensiinimootoriga iselaadivaid hübriidversioone proovida Kataloonias.

Ootusärevuseks on põhjust – lisaks senisest nurgelisemale, tihedalt seotud meekärgi meenutavale disainile on uustulnukas võimsalt sisu. Sõitsin nii esi-kui nelikveolise versiooniga ja võin omast kogemusest kinnitada, et mitteveganitele on menüüs isuäratav vasikacarpaccio.

Võimatu missioon

Toyota RAV4 ei ole mingi SUValine maasturilaadne. Kui üdini veendunud „alfad“ pisut põlglikult suunurki kõverdades julgesid eelmist mudelit naistekaks kutsuda, siis kõneles neis ilmselge kadedus.

Toyota RAV4 on 23 aasta jooksul müüdud 8,5 miljonit ühikut. Üle-eelmisel aastal oli RAV4 maailmas kõige enam müüdud kompaktmaastur ja paiknes kõikide maailmas müüdud automarkide populaarsustabelis kõrgel neljandal kohal.

RAV4 on olnud kompaktmaasturite segmendis nii eesltaste, lätlaste kui ka leedulaste esimene eelistus. Eestis müüakse RAV4 aasta tuhatkond.

Škoda, VW ja Honda peaksid oma kompaktmaasturitega müüginumbrites Toyota RAV4-ga konkureerimiseks turuosa kahekordistama, mis RAV4 tuliuut, heas toonuses välimust ja hübriidtehnoloogiat arvestades saab olema keeruline, kui mitte isegi Mission Impossible.

Nutikas ohutus

Pikasõidulembidel tasub tähele panna arenguid juhiabides, mida RAV4 pardalt hulgaliselt leida võib. Auto standardvarustuses tuleb kaasa teise põlvkonna ohutussüsteem (Toyota Safety Sense).

Eelmise põlvkonnaga võrreldes on süsteemi avariiennetust arendatud astme võrra krõbedamaks. Nii suudab uus endisest tuuleklaasil vähem ruumi võttev kaamera koos millimeeter-radariga hoiatada juhti jalakäijatest teel ka videvikus.

Samuti parandati süsteemi tähelepanuvõimet jalgratturite suhtes. Hoidke alt, sportlased! RAV4 peab teid silmas!

Uus on ka liiklusmärkide jälgimise abiline, see on seotud nüüd adaptiivse püsikiirushoidjaga. Reisil võõrastes kohtades seigeldes on vägagi abiks, kui roolil nupulevajutusega saad kiiruse legaalseks.

Kiirusepiiranguid kuvatakse sõidu ajal siiski üksnes näidikupaneeli. Kui armatuuris tekib kiirusepiirangu märgi ümber ruut, siis võiks süsteem anda ka helisignaaliga juhile ülekiirusest märku.

Kuna RAV4-l pole ka esiklaasinäidikut (HUD), siis vajab ruudukese jälgimine roolitaguses näidikupaneelis harjutamist.

Kiirteel suutis uuendatud reahoidmisabiline üsna kaua autot sõidurea keskel roolida, kuid käsi roolilt veel tõsta ei maksa.

Kõrgtasemel kuusevedu

Pakiks kabiini külmkapi või kuusepuu? Või ehk tagaistmele hulga lapsi ja ühe bernhardiini ning kaks valget samojeedi , keda pole võimalik nupulevajutusega nähtamatuks muuta? Toyotas muuseas on see (virtuaalselt) võimalik, sest tahavaatepeegel muutub nupulevajutusega lainurkset pilti näitavaks tahavaatemonitoriks.

Funktsioon on Premium Plus varustustasemel hinna sees, ning tehniliselt näib olevat küll otse kosmosest. Tegelikult asi lihtne – tagaklaasile on peidetud veel üks kaamera. Lahendus töötab ka lörtsisel teel, kuna kaamera pole mitte õues numbritulede peal pritsmete meelevallas. Kaamerapilt sodine? Peseme klaasi puhtaks ja puhas jälle.

Tõsi, kaamerapilt vajab harjumist ja ümberlülitusi ei maksa juhil väga tihedalt teha, silmadel võtab ümber kohanemine aega. Võib olla veel inimesi nagu mina, kelle nägemise omapärade tõttu uudne peegel pisut kummalise tunde tekitab. Manööverdamisel hea, kiirteel kasutaks siiski tavalist peeglit.