Yandex on saanud hüüdnimeks "Venemaa Google" ja sarnaselt oma maailmakuulsa konkurendiga arendavad nad isejuhtivat autot.

Tehnoloogiahiid on valmis oma mullu augustis avalikkuse ette jõudnud projekti nüüd lähemalt näitama. Ülalolevast videost selgub, et prototüüpauto on mitmesuguste sensorite ja tarkvaraga täiendatud Toyota Prius V. Midagi vägevat klipis näha ei saa, peamiselt kinnituse, et asi toimib.

Sõidukit tutvustatakse Yandexi taksoteenuse Yandex.Taxi projektina ja selgub, et praegu testitakse seda kinnistel aladel. Kui kõik sujub, siis alates järgmisest aastast samuti avalikel teedel.

Venemaa valitsus on vägagi huvitatud vähendama sõltuvust lääne tehnoloogiatest, nii et Yandexi isejuhtiva sõiduki olemasolu iseenesest ei üllata. Põnev küsimus on ainult see, et kas meie idanaabrid suudavad oma lääne rivaalidest kiiremini ja tõhusamalt töötada.

"Me kasutame Yandex.Navigatori kasutajatelt kogutud anonüümseid andmeid, et mõista, kuidas suurlinnas sõitma peaks, arvestades liiklusummikute, õnnetuste, kiiruspiirangute, suletud teede ja muu taolisega," selgitab Yandex.Taxi kommunikatsioonijuht Vladimir Isaev.

"Arvutinägemisega seostuvaid tehnoloogiaid oleme juba mõne aja jooksul kasutanud oma eri teenuste juures. Selle abil leiavad näiteks meie geoasukohta määravad teenused kasutaja jaoks vabu parkimiskohti ja loevad teemärke."

Videos on aimata, et Yandexi isejuhtivas autos on kasutusel nVidia GTX graafikakiip (laialt levinud graafikakaartides) ja laialt levinud LIDAR-tehnoloogia, mida kasutab ka Google'i isejuhtiv.