Autot jõustab bensiini põletav kaheliitrine R4, mis arendab 225 kW / 306 hj ja on võimsaim nelja silindriga jõuallikas, mis on BMW logo kandes kunagi ilma peale saadetud, kirjutab WhatCar?

Mudeli X2 baashinnaks on Eestis 36 200 € (BMW X2 sDrive18i), mudelil X2 M35i aga 57 600 € (aprillis 2020).

Nelikveolised kuumpärad on välja surev liik ja nende koha hõivavad linnamaasturid, mille sabaalust pidevalt nõgestega nuheldakse.

Esimesi esindab kolmanda põlvkonna Ford Focus RS, mis jääb järeltulijata, sest eeldatav turunišš oleks liialt väike ega tooks tagasi arenduskulusid.

Teisi iseloomustavaks näiteks passib aga BMW X2 M35i, milles kohtuvad kuumpära ja „kupeelaadse ilmega linnamaastur“, sest ükskõik, kui head esimesed ka ei oleks, ostetakse praegu betooni vahele ja eeslinnadesse vaid kõrgema kliirensiga ning sõiduautost kallimaid „metsaautosid.“

Ehk inimestele tuleb anda võimalus rohkem kulutada ja „Baieri mootorivabrikus“ on sellest ammuilma aru saadud.

Mis see on?

X2 on variatsioon BMW linnamaasturite pesamunast X1, mille katusejoon on baasmudelist madalam, mis annab autole sportlikuma ilme, õigustades suuremat numbrit hinnalipikul.

Ja hoolimata sellest, et mõlemad jagavad UKL2-nimelist platvormi MINI Countrymani ning teiste BMW esiveoliste mudelitega ja kasutavad tootja jaoks ebaharilikke ristiasendis jõuallikaid, näib nende esiosa rivaalide omast pikemana, mistõttu ei jäta jõuliseim X2 nii töntsakat muljet kui konkurendid, milleks on näiteks Audi SQ2, Cupra Ateca või Volkswagen T-Roc R.

Aga on see koos kuue täiendava hobujõuga piisav, et õigustada suurt hinnavahet, sest BMW on ülejäänutest enam kui 10 000 eurot kallim?

Sellele küsimusele saab vastata vaid proovisõit, sest paberi peal on tegu võrdväärsete vastastega, mis varustatud nelikveo ja „automaatidega,“ mille kaheliitrised ottomootorid arendavad ühe erandiga 300 hj ning mis saavutavad 100 km/h umbes viie sekundiga. Nobedaim on Audi SQ2 (4,8 s), pikameelseim Cupra Ateca (5,2 s) ja võimsaim BMW (4,9 s), mille R4 arendab rivaalide 221 kW/300 hj asemel 225 kW/306 hj @ 5000-6250 p/min.

See on võimsaim versioon B48-nimelisest jõuallikast, olles ühtlasi tegusaim nelja silindriga mootorite seas, mis on kunagi „Baieri mootorivabrikust“ ilma peale laiali saadetud.

Kuidas see sõidab?

Kõik need autod on nn kiirenda-pidurda tüüpi tükid, sest käänakute alistamine pole kõrgemast raskuskeskmest lähtudes nii nauditav kui madalamas sõiduautos.

Linnamaasturi ostja võtab kurvis aja maha, et meeleoluvalguse tooni sättida ja vajutab sirge avanedes taas gaasile, sest nii on turvalisem. Lisaks saab säärane BMW ka väärika sõidu pakkumisega hakkama, sest erinevalt ülejäänutest on mudelil X2 M35i ette näidata kaheksakäiguline automaatkäigukast, mis välistab rapsimised nii rahumeelse kui ka kiirema astumise korral.

Väljaspool Sport-režiimi on paigaltvõtt küll tänu turbokompressori viivitusele pisut tüütu, ent kui pöörded üles saadakse, muutub edenemine jõuliseks ja sujuvaks.

Minek on hea, aga mitte raju, sest tegus tühimass (koos juhiga 1685 kg) on see, mis autost ülemeelikuse välja roogib.

Roolisüsteemi vastusurve on hea – eriti Sport-režiimis – ja mingi ime läbi jõuab rooli- ja istmikutunnetuse vahendusel sohvrini seegi info, kui auto esiosa kruusal libisema läheb.