Kas lamell- või naastrehv? Aga milline veoskeem? Kas BMW või Audi, Quattro või xDrive? See on vaid väike valik internetti kahte lehte jagavatest küsimustest autohuviliste ringkondades.

YouTube’i kanal Tyre Reviews võttis kätte ja tegi äärmiselt põhjaliku ja maksimaalselt objektiivse testi, et leida vastus ühele põletavamale küsimusele automaailmas: Kas Quattro on parim nelikvedu?

Ei ole ilmselt autohuvilist, kes poleks vaadanud vähemalt ühte Audi Quattro ja BMW xDrive’i võrdlusvideot või lugenud samasisulist artiklit. Kord on Vestmann all ja Piibeleht peal ja siis vastupidi.

Tihtipeale jääb neist võrdlusest aga õhku hoopis rohkem küsimusi ja kahtlusi, sest võrreldud on võrreldamatut või tehtud seda ebavõrdselt: näiteks võrreldes sootuks erinevate võimsustega autosid või testides erinevate rehvidega sõidukeid.

Testisõitja ja juutuuber Jonathan Benson otsis vastust, kas Audi kui sisuliselt nelikveo leiutaja nelikveosüsteem Quattro on tõepoolest parem kui BMW xDrive.

Pärast rohket internetis uurimistöö tegemist ei leidnud Benson ühtegi head põhjust, miks Audi Quattro peaks muudest nelikveosüsteemidest parem olema.

Kus viga näed laita, seal tule ja aita: Benson korraldas oma võrdlustesti ja tulemuseks on hämmastavalt objektiivne võrdlus, mis võiks kõigile testijatele eeskujuks olla.

Quattro ja xDrive kõrvale kutsuti ka kolmas osaline – Jaguari AWD süsteem. Autod on sama võimsusega ning samasugustel rehvidel, et tulemused oleksid päriselt ka võrreldavad.

Sarjas testides võrreldi Audi A4, BMW kolmanda seeria ja Jaguar XF-i kiirendamist lumel, jääl, ülesmäge ning ringiaegu lumerajal. Audi ja BMW sooritasid testi külg-külje kõrval ehk võrdsete tulemustega kõigis testides ja Jaguar jäi võrdsest paarist maha kuni rajasõiduni.

Omad plussid ja miinused on kõigil testitutel, aga võitja on ikkagi ainult üks. Või kas ikka on? Vaata videost ise üle.