Kolmandik Tallinnas registreeritud liikluskindlustusjuhtumitest leiab aset seega suuremate kaubanduskeskuste parklates või nende lähedal, juurdepääsuteedel.

Juhtumite arvu poolest on suuremate kaubanduskeskuste parklad võrdsed liiklusrohkeimate ristmikega.

"Näiteks Rocca al Mare Kaubanduskeskuse kõrval asuval Haabersti ristmikul, mis on juhtumirohkeim ristmik Eestis, toimus esimesel poolaastal üks kindlustusjuhtum vähem kui Rocca al Mare Kaubanduskeskuse parklas," selgitas Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) geoinfosüsteemide valdkonnajuht Ülli Reimets.

"Võrreldes tänavatel ja ristmikel toimunud õnnetustega on kaubanduskeskuste parklates toimunud juhtumitel isikukahjusid harvem ja parkimisjuhtumite kahjunõuete summad ligi 40% võrra väiksemad.

Tallinna suuremate kaubanduskeskuste parklates ja juurdepääsuteedel toimunud liikluskindlustuse juhtumite kahjunõuete summa oli poole aastaga veerand miljonit eurot," lisas Reimets.

Kõige juhtumiterohkeim Tallinna kaubanduskeskus esimesel poolaastal oli Ülemiste keskus, mille parklates toimus 72 liikluskindlustuse juhtumit, kahjunõuete kogusummaga 62 000 eurot.

Teisel kohal oli Rocca al Mare Kaubanduskeskus 54 juhtumiga ja kolmandal kohal 37 juhtumiga Kristiine Keskus.

Tallinnast väljaspool asuvates kaubanduskeskustes toimus enim liikluskindlustuse juhtumeid Tartu Lõunakeskuses, poole aasta jooksul 38 juhtumit, järgnesid 16 juhtumiga Kaubamajakas Pärnus, 14 juhtumiga Laagri Maksimarket ja 11 juhtumiga Astri Keskus Narvas.

Mida teha õnnetuse korral

LKF tuletab meelde, et parklates kehtib liiklust korraldavate märkide puudumisel "parema käe reegel" ning parklas autosse sisenemisel või väljumisel tuleb olla uste avamisel ettevaatlik, et ei vigastaks uksega teisi autosid.

"Kui siiski juhtub liiklusõnnetus, tuleb õnnetuse asjaolud ning autode kahjud kirjalikult fikseerida ning pildistada, samuti üles joonistada juhtunu skeem.

Ära tuleb märkida, kes põhjustas juhtumi, ning allkirjastada dokument mõlemapoolselt," ütles Eesti Liikluskindlustuse Fondi tarbijahariduse valdkonnajuht Jaanika Käärst.

"Oluline on meeles pidada, et piltidel oleks hästi näha sõiduki kahjud. Kahju saaja peab pöörduma esimesel võimalusel enda või vastaspoole kindlustusandja poole kahjude hüvitamiseks."

Kui osapooled vormistavad õnnetuse ise, siis on mõistlik kasutada LKF-i saidil blanketti "Teade liiklusõnnetusest".

Loe juhised, kuidas toimida liiklusõnnetuse korral liikluskindlustusjuhtumi vormistamisel sündmuskohal.