Maanteeamet enam markide üle arvet ei pea, aga esitasime sellise küsimuse Eesti Liikluskindlustuse Fondi esindajatele.

Vastuseks saime PDF-i, kus on andmed sõiduautode kahjusageduste kohta koos selgitustega. Seda saab alla laadida ka ELF-i kodulehel.

Ekraanitõmmis PDF-ist:

Foto: ekraanitõmmis

Lisainfoks

"Tabelist on näha, et sõiduautomargid on kahjusageduse alusel üksteisest eristuvad ja sellised andmed on üks sisend liikluskindlustuse kindlustusmakse arvutamisel.

Täpsemaid arvutusi saab igaüks teha ja muuhulgas võrrelda eri kindlustusandjate kindlustusmakseid LKF liikluskindlustuse kalkulaatori abil," kommenteerib Eesti Liikluskindlustuse Fondi analüütik Meelis Arumägi.

Kahjusagedus on juhtumite arvu ja kindlustusaastate (2014. aastasse jäänud kindlustuskaitse kehtivuse päevade arv jagatud 365-ga) arvu suhe, mida on loetavuse huvides korrutatud sajaga.

Sellisel viisil on andmed võrreldavad ja ei sõltu sõidukite erinevast menukusest. Tabelis on esitatud sõidukite margid, millega põhjustati 2014. aastal 50 või enam liikluskindlustuse kindlustusjuhtumit.

Järelduste tegemisel peab arvestama, et tavaliselt ei ole ühe sõiduki osalusel toimunud õnnetused (teelt väljasõidud, loomale otsasõidud jms, kus inimesed viga ei saa) liikluskindlustuse juhtumid. Seega need tabelis ei kajastu.