Kui auto teeb äkkpidurduse või veelgi hullem, avarii, siis muutuvad kõik sõidukis lahtiselt vedelevad esemed ohtlikuks. Füüsikaseaduste tõttu jätkavad kehvasti pakitud ja lahtiselt liikvele pääsenud vidinad inertsi mõjul liikumist ja muutuvad kordades raskemaks, mistõttu nendega kokkupuude ei pruugi hästi lõppeda.

Seega on asjade õige paigutus autos sama oluline kui rehvide seisukord. Ka parimaist rehvidest ei ole abi, kui autos lendab ringi tappev kola. Soome Rehviliidu juhi Jarmo Nuora toob näite: kerge, vaid 600-grammine tahvelarvuti muutub inertsist 24 kg raskuseks lendavaks tapjaks, kui sõidukiirusega 50 km/h sõitev auto teeb äkkpidurduse.

Ülaltoodud videost on samuti näha, mismoodi veepudel või telefon omandavad sootuks teise kaalu kui neile veidi hoogu anda.

Lemmikloomad

Paljud veavad autoistmel lahtiselt lemmikloomi. 4 kg kaaluv taskukoer omandab sellises olukorras ligemale 640-kilogrammise massi. Seetõttu tuleb hoolitseda selle eest, et nii asjad, inimesed kui ka karvased sõbrad on kinnitatud ega muutuks ohuolukorras ohtlikuks ei enesele ega teistele.

Seda, kui raskeks muutud sa ise erinevatel kiirustel, saad kalkuleerida siin: sisesta kehakaal, vajuta nuppu ja lase fantaasial lennata.

Maasturitaolise pagasikate

Järjest enam veereb meie teedel linnamaastureid, mille pagasiruumi saab mugavalt suuremaks muuta sel moel, kui eemaldada pagasikate. Siin peitub samuti oht, kui kinnitamata ja üle tagaistme seljatoe kõrguvad esemed pagasiruumist auto kabiini paiskuvad.

Hoiduda tuleks liiga kõrgele kuhjatud pagasist ning kinnitada pagasiruumis olevad esemed pagasivõrguga ja mitte ära võtta pagasikatet: see on seal asja pärast, et autoga ei veetaks ei-tea-mida.

Pagasikatte eemaldamine on lubatud juhul kui pakiruum on sõitjateruumist eraldatud või ka siis kui sõidukiga veetakse suuremat kola, mis on nõuetekohaselt kinnitatud.

Rehvirõhk õigeks

Paljud uued autod hoiatavad liiga madala rehvirõhu korral, kuid vaid sellele loota ai tasu. Kui auto on reisijaid ja pagasit täis, tuleks ka rehvirõhku suurendada. Õige rehvirõhk muudab sõidu mugavamaks ja ohutuks ning parandab sõiduki juhitavust mõnevõrra, eriti saab sellest aru kurvides ja möödasõitudel.

Samuti aitab õige rehvirõhk raha säästa, sest piisavalt kõrge siserõhuga rehvid kuluvad vähem ja kütusekulu on väiksem.