Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit (AMTEL) väljastas äsja tänavuse juuli kohta Eestis registreeritud uute sõiduautode, tarbesõidukite ja motosõidukite turuülevaate, ja seda sirvides jääb silma üks põnev fakt.

Nimelt registreeriti Eestis tänavu juulis 2009 uut sõiduautot, millest 14 on just Tesla mudelid.

14 moodustab 2009-st ainult 0,7 protsenti, mis pole muidugi ise uudisevääriline saavutus.

Küll aga tasub seda arvu võrrelda uute Eestis registreeritud Tesladega mullu samal perioodil (juulis) ja eelneva kuue kuu jooksul. Siis olid vastavad arvud 1 ja 3.

Täpselt nii, juulis läks kaubaks 14 uut Teslat, sellele eelnenud kuuel kuul 3 ja mullu kokku samuti vaid 3.

Seega võib öelda, et Teslamüük Eestis kasvas juulis eelmise juuliga võrreldes 1300% ja terve möödunud aastaga võrreldes 467%!

Koroonapandeemia tõttu kuhtunud autoturul suutsid tänavuse ja mulluse juuli võrdluses uute autode müüki kasvatada veel ainult Peugeot (33%) ja Porsche (85%). Kõiki teisi tootjaid tabas langus, neist vähim Suzukit (-7%) ja enim Opelit (-56%).

Forte saatis AMTEL-ile kirja küsimusega, et mis nende meelest Teslad järsku möödunud kuul nii populaarseks muutis.

AMTEL-i tegevjuht Arno Sillat kommenteerib

"Elektriautode müük on eelmise aastaga võrreldes arvude järgi kolmekordistunud ja osakaalu järgi viiekordistunud. Eelkõige on see riigipoolse toetuse abil saavutatud, kuid siin on ka uute mudelite lisandumise positiivne mõju.

Tesla toodangust Model 3 mahub toetusele alla läinud hinnaklassi (50 000 €) ja see on üks eelmisel kuul saavutatud müügiarvu (10 tk) põhjus. Kui ma õigesti mäletan, siis eelmisel aastal samal ajal Model 3 veel saadaval ei olnud, see on teine põhjus (kasv nullist).

Tesla Model X-i osas toetuse mõju ei ole, kuid nt 2018. aastal müüdi seda mudelit 6 tk (eelmisel aastal 1). Siin eriti ühtlast müüki me ei tähelda ja tegelikku tõusu ka mitte.

Selles mõttes ei ole Teslade mingit erisust teistest elektriautodest võimalik välja tuua, vaid see on osa üldisest elektriautode müügi tõusust. Suhtarvude keeles rääkides on elekriautode osakaal suurest kasvust hoolimata ikkaga üldises pildis veel märkamatu 1,5%. Aga koos hübriidautodega juba tubli 14%."

Lisaks

Üks lugeja kommenteeris, et uued Teslad on seotud uue autorendifirmaga Beast, mis hiljuti tegevust alustas.

Beasti kaasasutaja Anna-Maria Mikaberidze lükkab selle väite aga ümber: "Electric Beast OÜ on hetkel registreerinud Eestis 13 Teslat (neli Model 3 Long Range'i, kaks Model 3 Performance'it, kolm Model S-i, kolm Model X-i ja Model S P100D), küll aga ei ole need esmaregistreeringud.

Electric Beast OÜ pakub hetkel klassikalist autorenditeenust, kuid see on ajutine, sest plaan on lähitulevikus võtta positsioon just kiire lühirendi turul."

Nii et need 14 pidid olema just ostetud Teslad? "Tundub täitsa reaalne, kuna need mõned korrad, mis ARK-i ülevaatuse angaaris veetsin, nägin ja suhtlesin juba kolme inimesega, kes olid omale samuti Teslad soetanud."