Õiguskantsler on küll uue seaduse üle vaadanud, kuid enne arupärimisele vastamist ta liikluskindlustuse seaduse kohta tehtud otsustest avalikkust ei teavita, ütles ETAle õiguskantsleri pressiesindaja Härmo Saarm.

Uue seaduse järgi on liikluskindlustuse fondi nõukogus esindatud kuue suure kindlustusfirma juhid, nõukogu juhib aga rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urm.

Rahvaliidu fraktsiooni liikme Jaanus Männiku sõnul suudavad suurte kindlustusfirmade juhid aga igasuguse nõukogu tänu oma professionaalsusele surnuks rääkida. Kõik see muudab tema sõnul liikluskindlustuse seaduse ja liikluskindlustuse fondi kindlustusvõtjale äärmisel vaenulikuks. Männiku sõnul on uus seadus põhiseadusevastane.

Riigikogu tegi 10. aprillil seadust vastu võttes ühe möönduse ning jättis 1. juunil jõustuva seadusega liikluskindlustuse fondi ka tarbijakaitse esindaja, kuigi vahepeal soovis Riigikogu tarbijakaitse töötaja fondi nõukogust välja arvata.

Liikluskindlustuse fondi kõrgeim juhtorgan on nõukogu, mille liikmed nimetatakse tähtajatult. Nõukogu kolm liiget nimetab Riigikogu, kolm rahandusminister ja ühe tarbijakaitse liit. Igal liikluskindlustuse fondi liikmel on õigus nimetada üks nõukogu liige.

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liikmed Jaanus Männik. Jaan Pöör ja Villu Reiljan esitasid õiguskantslerile arupärimise uue seaduse vastavuse kohta põhiseadusele 19. aprillil.

30. aprilli kuulutas president seaduse välja.

Tänases Riigi Teatajas avaldatud seadus jõustub juba 1. juunil.