Eestiski nimetatakse vanade “bemmide” omanikke tihti rullnokkadeks ning “mersudele” omistatakse penskariauto staatust. Soome EasyPark’i korraldatud autojuhtide liiklemisharjumuste uuringust selgub, et vähemalt osaliselt on müüdil tõepõhi all: BMW ja Mercedese juhid rikuvad liikluseeskirju kõige räigemalt.

EasyPark pakub Soomes mobiilse parkimise teenust. Nende hiljutine uuring autode sõidu ja parkimise kohta paljastab, et kõige hullmad sigatsejad on BMW ja Mercedese juhid. Mõnevõrra üllatuslikult on “pahade poiste” esikolmikusse jõudnud ka Škoda juhid.

Uuringus osales 1008 autojuhti Soomest, kellest 516 olid naised ja ülejäänud mehed. Küsitlus viidi läbi anonüümselt, seega oli autojuhtidel lihtsam ausalt oma liiklusharjumuste kohta vastata.

VALESTI PARKIMINE ON LEVINUD

EasyPark’i uuringus küsiti autojuhtidelt kui paljud neist pargivad tahtlikult valesti. Neljandik juhtidest tunnistas, et aeg-ajalt teevad nad seda tõepoolest meelega. Põhjustel uuring pikemalt ei peatu, aga sagedamini nimetati mahajoonitud parkimiskohtade puudumist või teisi valesti pargitud masinaid, mis ei jäta juhtidele palju valikuvariante.

  • Valesti parkimise esikoha said BMW juhid, kellest 41% ütlesid, et eiravad parkides reegleid. Hõbemedalit väärivad Škoda juhid, kellest koguni 34% tunnistas, et pargivad vajadusel oma auto valesti.
  • Poodiumile jõudis ka 29% valesti parkivaid Mercedese juhte, nende kannul tulid Toyota ja Audi 28 protsendi suvaparkijatega.
  • Mehed olid veidi agaramad parkimisreeglite rikkujad kui naised, ning enamik juhtidest, kes eirasid parkla reegleid, parkimiskohale paigutatud invaliidi või lapsekäru märki, olid vanuses 40-49-aastat.

LIIKLUSTRAHVID, PARKIMISTRAHVID – KES NEID JÕUAB LUGEDA?

Uuringu teises alapeatükis küsiti autojuhtidelt, kui paljud neist on saanud parkimis- või liiklustrahve. Parkimise osas eksinuid puudutava küsitluseosa võitjateks võib kuulutada BMW juhid, üllatuslikult tulid teiseks Toyotaga sõitjad, kes samas ilmutavad teistest enam tähelepanelikkust kaasliiklejate suhtes.
Loe edasi siit