Maastikusuutlike mootorrattaste positiivsest keskkonnamõjust on räägitud viimasel ajal üha rohkem. Paljud enduurovõistlused on tõestanud, et mootorrataste poolt ülesküntud metsaradadel on maastik rikastunud ja taimestik mitmekesistunud. Nüüd on Rootsis avaldatud antud teemal uuringute tulemused.

Maastikusõidu mootorratas on Rootsis saanud positiivset reklaami, kui 2014. aastal tehtud uuringute tulemused hiljuti avalikustati. Göteborgi ja Partille omavalitsused tegid eksperimendi kasutades mootorrattaid, et päästa ohustatud taime nimega sinine emajuur (ld. k Gentiana pneumonanthe).

Partille valla ökoloog palus Partille motoklubi Trialklubb rattureid sõita Åkersjöni ümbruses. Eesmärk oli, et rattad künnaks maad ja lillede seemnetel oleks lihtsam nendes kohtades idaneda. Nüüd selle natuke erineva uurimistöö tulemused ka avaldati. Eksperiment õnnestus edukalt. Sinise emajuure arvukus kasvas eelmisel aastal 50 protsenti.

Gävle ülikooli zooloogia professor Nils Ryrholm mainib lisaks Marc Malmqvistin-artiklile, et kõige rohkem said mootorrataste maastikusõidust kasu just paljud taimeliigid, mis olid Rootsi enim ohustatud, kuna nende looduslikud elupaigad on peaaegu kadunud.
Loe edasi siit